bokrecensioner boktips

Flickan och skulden

Författare: Katarina Wennstam
Genre: Fakta
Ämnesord: hälsa, kultur, ungdom, samhälle
ISBN: 9100103519


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jonna, en vanlig tonårstjej, går på fest. Dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underliver. På stan kallas hon för ''kryckhoran''. Lena blir utsatt för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet står det:''Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor på sig.''
Det sexuella våldet har alltid funnits- men har det plötsligt blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt, hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans- och mannens- rätt som härskar?
I Flickan och skulden redovisar Katrina Wennstam, kriminalreporter på SVT, ett förkrossande material kring ett antal uppmärksammade gruppvåldtäksmål. Med lika mycket ursinne som medkänsla berättar hon om de övergrepp som äger rum mitt i vår upplysta vardag. Det är ett skrämmande reportage, och det blir uppenbart att synen på våldtäkter, offer och gärningsmän är något som vi alla måste vara med om att förändra.

Flickan och skulden var en av de mest omdebatterade böckerna under 2003. Boken blev nominerad till Augustpriset och tilldelades flera priser, bl.a. Advokatsamfundets Journalistpris.

Utdrag ur boken:
Tjejernas värld är fortfarande väldigt begränsad och något av en ond cirkel. Om hon är avancerat klädd eller utmanande till sättet så kan hon bli våldtagen, och om hon blir det så är det ingen riktig våldtäkt eftersom hon själv bad om det.
Allt utgår från hänsynen till vad killarna eller männen vill. De omvända resonemangen verkar inte ens existera- att sex också kan handla om vad tjejen vill.
Detta handlar mycket om en seglivad myt om mannens sexualitet, som på många sätt är lika mansfientlig som den är kvinnofientlig- nämligen den att alla män i vissa givna situationer inte kan bärga sig, inte kan låta bli att tafsa, ta utan att fråga, våldta. Detta är en allmängiltig ''sanning''. Detta ska kvinnor ''veta'' och bete sig därefter. Om kvinnan tar risker, trots att hon ''vet'' att det kan innebära att mannen tror att hon vill något, då får hon skylla sig själv.
Ansvaret för mannens sexualitet ligger på kvinnan i den meningen att det är hon som måste ''passa sig''. Ansvaret för kvinnans egen sexualitet är också hennes eftersom hon inte bara ska passa sig, hon ska också ''hålla på sig''- annars kan hon få dåligt rykte.

Medelbetyg: 3,43 (23 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Flickan och skulden :
2004-07-14 10:19
Denna bok borde läsas av ALLA i detta samhälle, jag tycker t o m att den borde delas ut till alla högstadie- och gymnasieelever. Man ändrar verkligen sitt synsätt på våldtäkt, och man inser vilka fördomar man själv har gått och burit på, t. ex att bara "fina" flickor kan bli våldtagna.
En riktig mardröm, verkligheten...
Betyg 5
2004-07-26 00:55
en viktig bok men ganska tråkig!
Betyg 2
2004-08-08 09:37
Viktigt, intressant, men självklart skriven på journalistprosa. Det drar ner betyget som annars skulle varit en femma.
Betyg 4
2004-08-18 10:03
Halvbra bok. Fallen är intressanta, men det är på intet sätt en subjektiv skildring av våldtäkter. Otroligt nog är den för mycket på kvinnans sida, och författaren vill ge mig tankar om att flickor alltid skall bli trodda och att män alltid skall straffas.
Betyg 2
2005-01-24 14:03
Viktig bok. Man blir verkligen berörd, arg och förbannad när man läser om flickor som våldtagits, förnedrats och blivit kallade alla möjliga hemskheter inte tros på av rättssystemet. synd bara att den ska vara så full av upprepningar
Betyg 3
2005-12-10 11:49
Fruktansvärd och tung att läsa men med ett otroligt viktigt och aktuellt ämne våldtäkt.
Betyg 3
2006-02-05 10:19
Intressant och aktuell bok som man blir oerhört frustrerad och arg av att läsa. Att det moderna svenska rättsväsendet som sägs vara ett av de bästa i världen, fortfarande är så orättvist konstruerat att unga tjejer som blir våldtagna praktiskt taget får skylla sig själva. Att klädvalet och alkoholintaget och den sexuella historien ska spela någon roll överhuvud taget är skrämmande men tydligen sant! Vad gäller jämlikhet har vi fortfarande mycket att lära...
Betyg 4
2006-05-24 10:38
En skrämmande inblick i hur förlegad kvinnosyn och fördomar i högsta grad fortfarande lever kvar inte bara bland folk i allmänhet utan även i rättsalar och på polisstationer!
Betyg 3
2007-04-18 10:25
Jag älskade den och blev ilsken, men samtidigt är det inget nytt Wennstam kommer med här.
Betyg 3
2008-02-25 14:36
Jag fick låna denna av vår syokandidat och har läst den under gårdagen och idag.
Den ger en skrämmande bild av hur våldtäktsoffer behandlas i det svenska rättssystemet och hur stor skillnaden är mellan hur tjejer/kvinnor och pojkar/män behandlas i dessa fallen.
Man kan inte undgå att bli berörd och arg, rent ut sagt!
En bra bok att läsa igenom även om vissa delar är jobbiga att läsa.
Betyg 5
2008-09-26 16:22
En viktig bok!
Betyg 4
2008-11-13 18:49
"Flickan och skulden" är Katarina Wennstams första bok om våldtäkt och samhällets skuldbeläggning av offret. Jag har tidigare läste hennes andra bok "En riktig våldtäktsman" som fokuserar på förövaren och hur svårt omgivningen har att acceptera att killar - som verkar så trevliga och charmiga och komma från bra familjer - kan vara våldtäktsmän. Att samhället har sin syn på hur en sådan bör vara - och att det sällan stämmer in, och hur samhället därför väljer att nagelfara offret i stället. Vilken skuld kan hon ha i det som skett? Det är också temat i denna första bok.

Det är aldrig våldtäktsmannen - hur tydlig hans skuld än är - som får stå med skammen. Av någon orsak väljer alltid omgivningen att försvara, ursäkta och hylla killen samt skuldbelägga och smutskasta tjejen. "Hon ville det själv", "Hon är en sån tjej", "Hon har gjort liknande saker förr", "Hon är lösaktig", "Hon ångrade sig och vill nu hämnas."

Och det är illa nog att samhället har denna attityd och ofta i sin förlängning driver tjejen till att byta skola, arbetsplats eller till och med stad. Men den starkaste kritiken riktar Katarina mot de myndigheter som objektivt ska värna om offer och stå för rättvisa och stabilitet. För även dom visar fram samma attityd. Polis, advokater, domare. Information om vad kvinnan hade på sig under våldtäkten är exempelvis irrelevant om man inte tänker hävda att kvinnan genom hur hon klär sig bär en del av skulden till det som skett. Och sådan information är i stort sett standard i rättegångshandlingar.

Genom denna myndighets och samhällsattityd sker "den andra våldtäkten" där offret måste kämpa för att göra sig hörd och trodd. Där hon måste stå ut med att bli ifrågasatt och misstrodd. Många gånger visar sig den kampen sarga offret mer än själva våltäkten.
Katarina Wennstam drivs i sitt skrivande av ett starkt patos och en stor samhälls/självinsikt. Och i det nagelfar hon oss alla och vår attityd. Hon gräver fram det obehagliga som vi alla vet är sant. När det visas upp ser vi hur fel det är, men vi är alla så mycket en del av detta skeva samhälle att vi alltid hittar spår i oss som stödjer denna attityd. Till och med offren själva. När den våldtagna själv känner att det inträffade är hennes fel och håller med de som ifrågasätter henne - då sker på ett sätt den djupaste och mest förödande våldtäkten. Och Katarinas kamp går ut på att ändra dessa attityder i samhället, i oss och i sig själv.

Angela Kovács gör ett proffsigt och engagerat jobb som inläsare till boken.

Betyg 5
2009-01-23 22:18
Hade boken saknat Wennstams extremt korkade fördomar och bara haft med intervjuerna med tjejerna och statistik så skulle boken vara läsvärd och viktig, men som det är nu så är boken bara skrämmande sexistiskt och full med så mycket dumhet att man tror att det är barnunge som skrivit den.
Betyg 1
2009-02-19 23:12
Bra men mycket hemsk bok, så klart då den baseras på riktiga domar och dokument från rättegångar där kvinnor blivit förnedrade på de hemskaste vis.
En bok som ska läsas om man är intresserad av våld mot kvinnor eller kanske vill förstå vad som faktiskt kan ske i Sverige.
Betyg 4
2009-04-26 19:52
En viktig bok, och förhållandevis lättläst även om ämnet är svårt.
Betyg 5
2010-06-12 22:09
Boken är viktig och tar upp ett ämne som måste diskuteras. Men jag tycker det viktigaste är att ta ställning och komma med förslag. Författarens "vill vi ha det såhär?" räcker inte. Jag vill se mer konkreta förslag. Jag vill se och höra någon som står upp och säger: " Nej det fattas något i lagstiftningen om sexuella övergrepp". Och visa på förslag. Ovan anges att boken är prisbelönad av advokatsamfudet. Samma advokatsamfund som manar till försiktighet när det talas om att lagstiftning om sexuella övergrepp kanske borde förändras på några punkter. Man måste skilja på vad man tycker är fel/taskigt och vad som är brottsligt. Det tycker jag inte boken resonerar kring alls. Hur ställer man sig om alla de obehagligheter som boken beskriver föreligger men det inte håller rättsligt? Våldtäkt som inte är våldtäkt? Våldtäktsman som inte är dömd? Det måste finnas med om ämnet ska tas på allvar. Det betyder inte att det är en dålig bok eller att Wennstam har fel. Det betyder att en del aspekter inte får lämnas.
Betyg 4
2011-03-23 16:10
En viktig bok som dock kundes ha skrivits bättre
Betyg 2
2012-03-10 15:16
En mycket konstig bok.Jag trodde att den skulle handla om ett offer men i stället handlade det om en massa andra .Det blev rörigt tills slut man fick inget ordentligt grepp om boken.
Betyg 2
2012-05-05 15:05
Boken fängslade mig genom att vara varvad med dels författarens egna tankar, utdrag ur domar, intervjuer med berörda, utdrag ur media och resultat från forskning. Jag försökte tänka lika kritiskt om det Katarina Wennstam skriver som hon gör när hon granskar domar och annat. Men jag kom fram till att för det mesta håller hennes argument. En sträckläsningsbok som jag lärde mig en del av och som väckte mycket tankar.
Betyg 4
2012-10-17 09:18
Något att sätta i händerna på högt uppsatta personer. Man blir förbannad när man läser. Mycket som är värt att veta om vårt samhälle dyker upp.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Flickan och skulden
Liknande böcker:
Juvelarian
 C. Mattsson
Skönhetsmyten
 N. Wolf
Moralpanik och lågkult..
 T. Gustafsson
Vi ger oss aldrig
 J. Wicklén
Incel : Om ofrivilligt..
 S. Krakowski