bokrecensioner boktips

Den oändliga planen

Författare: Isabel Allende
Genre: Roman
Utgivningsår: 1991
ISBN: 9119217625


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Som liren pojke lever Gregory Reeves i en tillvaro vars fasta punkt är en lastbil målad i regnbågens färger och försedd med skylten DEN OÄNDLIGA PLANEN. I den färdas hans far, som är predikant och konstnär, hans mor och syster samt Olga, en vännina från Ryssland som behärskar spådomskonst. De säljer hopp till de fattiga spansktalande invandrarna i Kalifornien.
Isabel Allendes stora och generösa roman berättar om hur Gregorys liv gestaltar sig efter denna genomgripande upplevelse av frihet, lättvunnen optimism och stora tankar. Han växer upp i en förort till Los Angeles. Den domineras av immigranter från Mexiko som vårdar vardagen och gemenskapen i familjen. Samtidigt växer nya kulturer fram just här, i Los Angeles och San Fransisco, decennierna efter andra världskriget och McCarthy-erna. Den målade lastbilen med predikanten förebådar hela 60-talets samhälle med flower-power, droger och fri sexualitet innan Vietnamkriget hugger sitt djupa sår i USA och jakten efter karriär och eget välstånd tar sin början igen.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den oändliga planen :
2007-04-02 23:52
Karaktärerna i Allendes "Den oändliga planen" är verkligt vältecknade. Även tidsandan i Kalifornien (40-tal till 80-tal) känns trovärdig. Och kanske gäller det för historien också, men den lockar inte mig speciellt. Vi får följa ett antal karaktärers liv genom åren, särskilt den fattige pojken Gregory - som växer upp och mognar och mot alla odds lyckas tämligen väl.
Men det är lite förutsägbart och ganska ospännande. Så är även språket och romanens struktur. Rakt fram, från A till B, bara.
Samtidigt är det ganska snyggt, inga svårigheter att ta till sig och det flyter bra. Men man blir aldrig överraskad, aldrig road.

Jag hade hoppats på mer.
Betyg 3
Liknande böcker:
Morgondagens post till..
 S. Krapu-Kallio
Adamsons
 G. Antti
Hemkomsten
 B. Plain
En katts resedagbok
 H. Arikawa
Allt jag önskade
 L. Dillon
Nya kontakter
 S. Kinsella
Brutna löften
 B. Plain
i sommar blir det nog..
 S. Savonlahti
Dona Maria
 C. Samartin