bokrecensioner boktips

Ödets dotter

Författare: Isabel Allende
Genre: Roman
Ämnesord: historia, kärlek, spänning
ISBN: 9172631554


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Eliza Sommers är en ung chilenska som lever i Valparaiso 1849, dte är då man hittar guld i Kalifornien. Hennes älskare, Joaquin Andieta, reser norrut för att söka lyckan och hon beslutar sig för att följa efter. Det blir en frunktansvärd resa där hon tvingas leva gömd i lastutrymmet på ett segelfartyg.
Under sökandet efter den älskade i ett land av ensamma män och prostituerade kvinnor, som alla har lockats dit av guldfebern, utvecklas den naiva unga flickan till en mycket ovanlig kvinna. Hon får stöd av Tao Chi'en, en kinesisk naturläkare som vägleder henne genom männoskolivets mysterier.

''Ödets dotter'' ger en levande bild av en tid präglad av våld och girighet, där huvudpersonerna ändå lyckas förmedla kärlek, medkänsla och tillförsikt. Isabel Allende öppnar dörrarna till en fascinerande värld befolkad av starka personligheter som fäster sig för alltid i läsarens minne och hjärta.
Medelbetyg: 3,5 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ödets dotter :
2004-06-14 13:55
Första boken jag läst av Isabel Allende, tycker om hennes språk och att den inte utspelar sig i nutid. Hon beskriver mycket vackert huvudpersonen Eliza och hennes vän Tao Chi'ens förhållande mitt i misären de lever i. Tänker verkligen läsa resten av hennes böcker.
Betyg 4
2004-08-03 16:52
Bra bok men den handlade nästan mer om människorna runt omkring än om huvudpersonen...
Betyg 3
2004-08-04 09:20
Läste Ödets dotter för två år sen och den lämnade inga speciella avtryck hos mig. Jag hade inte tidigare läst någon bok av Isabel Allende och kommer heller inte att läsa någon fler, det gav liksom inte mersmak. Den får en svag trea av mig.
Betyg 3
2004-08-05 21:43
inte hälften så bra som andarnas hus
Betyg 2
2005-07-22 23:08
En bok om en ung kvinna som följer efter sin älskare i hans jakt på guld. Hon lär känna en kinesisk naturläkare som blir hennes stöd i sökandet efter älskaren.
Jag tycker att boken är bra. Allende har dessutom ett vackert språk.
Betyg 4
2006-01-08 11:37
En färgstark bok, som dock snabbt bleknar bort från minnet, trots att vissa fragment håller sig kvar. Inte min typ av bok helt enkelt.
Betyg 3
2012-02-16 08:22
Det vackra språket är här liksom fantastiska inslag och starka personligheter. Det blir klart godkänd för det. Men knapast är det någon höjdare av förffataren till en av mina alla tiders favoriter Andarnas hus.
Ändå gillar jag bokens första halva, till Eliza kommer till Kalifornien. Hittills känner jag igen Allende. Efteråt faller boken i romansträsket, allt blir felkopplat och falskt. På minussidan är dessutom detta att boken handlar mer om andra karaktärer än om Eliza Sommers, ett rörigt händelseförlopp och ett krystat slut.
Betyg 3
2012-02-16 08:54
Inte lika bra som Andarnas hus men fortfarande en bra bok. En typisk Isabel Allende bok, en stark kvinnna, äventyr, chille , osv. Isabel Allende har en vacker språk som får läsaren att glömma den dystra verkligheten och tar med oss på ett otroligt äventyr.
Betyg 4
2015-09-01 19:40
Episkt drama med guldkant.

Den omöjliga kärleken och dess livsavgörande avtryck skildras på flera plan. Det är en storartad berättelse med starka karaktärer i den händelserika tiden i mitten av 1800-talet. Man upptäckte guld i Kalifornien och all världens människor blandades på ett smått unikt sätt.

Den intrikata grunden skapar ett bra driv men för mig är det de intressanta miljöbeskrivningarna som väger tyngst. De livsöden som skildras är inte lika starka som de kulisser som målas upp. Den mångkulturella krocken och den omänskliga brutalitet som rådde under dessa är kolossalt läsvärd. Land of the free? Nja.

Ser man till förståelse och tolerans är boken lika aktuell idag.

Utdrag:"Kunskap utan visdom har föga värde."

En bra läsupplevelse och en viktig historielektion.
Betyg 4



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ödets dotter
Liknande böcker:
Normala människor
 S. Rooney
Hem till Niemis
 A. von Sydow
Hjärtslagen
 E. Dahlbeck
Snälla, krama mig
 A. Gréen
Förrädaren
 S. Scarrow
Vårströmmar / Vårflod
 I. Turgenjev
Midsommarnattsdrömmar
 B. Ohlsson
Nya tider på Flanagans
 Å. Hellberg