bokrecensioner boktips

Den ryske vännen

Författare: Kajsa Ingemarsson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9170013853


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Under en resa till Tjetjenien besöker biståndsministern Katja Löfdahl ett barnhem och blir djupt berörd. Trots omgivningens varningar beslutar hon avdela en större summa pengar till bistånd. Men den första delbetalningen försvinner spårlöst, och Katja inser att hon blivit lurad. Medierna börjar nysta i affären och Katja blir alltmer desperat. När en amerikansk diplomat på informella vägar erbjuder sin hjälp tackar hon ja. Konsekvenserna blir ödesdigra.
Henrik Hamrén, handläggare på UD, blir indragen i biståndsministerns affärer. Samtidigt försöker han lösa problemen på hemmaplan. Han älskar sin fru Maria, men hennes längtan efter barn skapar en allt djupare spricka mellan dem.
Katja, Henrik och Maria blir brickor i ett storpolitiskt spel som sker långt ovanför deras huvuden. En intelligent thrillerintrig vävs samman med engagerande människoöden. Det är en historia om kärlek och lojalitet på många plan. Hur långt är en människa beredd att gå när den egna framtiden står på spel?

Medelbetyg: 3,08 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den ryske vännen :
2006-01-01 22:50
Detta är en väldigt lättläst politisk thriller men även ett relationsdrama. Boken handlar om den unga, osäkra biståndsministern som under en resa i Tjetjenien blir tagen av förhållandena på ett barnhem. Hon lovar sig själv att göra allt vad som står i hennes makt för att hjälpa barnen. Detta sker på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Men ministern, Katja, blir utnyttjad och något går väldigt galet. Och när hon ska ställa allt tillrätta så blir hon insyltad i mycket mer än vad hon hade kunnat tänka sig.

Hennes underhuggare och handläggare i ärendet, Henrik, blir också indragen likaså hans unga fru Maria.

På ett sätt tyckte jag väldigt bra om boken. Jag har alltid fascinerats av spioner. Men på ett annat sätt så tyckte jag att den verkade väldigt naiv. Så här kan det väl inte gå till i verkligheten i den svenska regeringen? Eller kan det det? Tanken är ju lite kittlande. Och när det gäller skildringen av Maria och hennes handlingar - det verkade väldigt överilat och inte så verklighetstroget. Å andra sidan - alla är ju inte lika och även om inte jag hade agerat som hon så kan det ju faktiskt finnas andra som hade gjort det.

En mycket trevlig bok som jag kan rekommendera.
Betyg 4
2006-07-14 14:46
Kajsa Ingemarsson som gjort sig känd med sina vardagsskildringar i "feel-good" anda byter nu spår och skriver en spionroman. Hennes bakgrund på SÄPO och som diplomat skänker romanen trovärdighet. Men man frågar sig ändå; kan det verkligen gå till så här? Tillåts så naiva och inkompetenta människor in på så höga poster? Är det så här spioner värvas? Boken försöker levandegöra för många individer och resultatet blir något platt, det känns som att något saknas. Även slutet lämnar något att önska. Göran Perssons personlighet lyser dock med all tydlighet igenom i gestaltandet av stadsminister Tor Bergman. I likhet med hennes tidigare böcker handlar det även här om större förändringar och val i livet.
Trots mina invändningar så fick boken mig ändå att fundera; Är det möjligt att jobba som minister och hela tiden följa sitt hjärta utan att det får ödestigra konsekvenser? Är det möjligt att uppnå något utan att offra? Och hur mycket är de beredda att offra? Varför fattar vi egentligen de beslut som vi gör?
Betyg 3
2006-08-29 20:58
Bra politiskt bok som jag aldrig ångrat att jag tog mig igenom
Betyg 4
2007-01-11 17:54
Väldigt annorlunda Kajsa Ingemarsson-bok om man jämför med hennes tidigare böcker. Tycker dock denna var bra men här och där var det lite väl invecklade beskrivningar av läget i Ryssland och Tjetjenien och en hel del "politik-snack" som kan vara intressant men som stundtals bara blev jobbigt att ta sig igenom. Läsvärd och ett helt OK tidsfördriv!
Betyg 3
2007-01-31 22:08
Enligt min mening Ingemarssons sämsta bok, men min mamma höll inte med mig. Kanske har med åldern att göra....
Dock helt ok tidsfördriv.
Betyg 3
2008-11-08 23:48
Hmm efter ha hört hur bra Kajsas böcker ska vara tog jag tag i denna.
Lättläst är den men tråkig. Den gav mig inget. Ska dock läsa något annat av henne innan jag avpolletterar henne helt.
Betyg 2
2009-06-25 18:57
Inte alls som Kajsas övriga böcker men gillade även denna skarpt. Uppskattar hennes enkla språk och bra personskildringar och var kul att läsa en spionroman av henne. Intressant bok som väcker funderingar...
Betyg 4
2011-07-20 16:01
Ok
Betyg 3
2013-04-23 15:24
En massa pengar försvinner som skulle vara avsedda till ett tjetjenskt barnhem. För att dölja detta så betalas ännu mer till en beskyddare för att en del ska komma fram av återsoden av lovade pengar. Allt görs för att biståndsminister Katja Löfdahls beslut inte ska ifrågasättas.
Maria Hamrén, fru till en handläggare på UD, blir förälskad i en rysk man. Hon blir utan att inse fakta indragen i något utan att förstå det.

En intressant bok då den berör det politiska spelet om hur allt försöker döljas när något beslut kan ifrågasättas av allmänheten.
Betyg 3
2023-01-09 01:08
Snyggt skriven bok med bra huvudpersoner, bra intrig - den är vardaglig och trovärdig även när den svävar ut. Spännande med små effektiva medel. Skickligt.
Betyg 4
2023-11-19 17:29
Den politiska thrillern är en genre som lockar allt fler författare. Nu är det Kajsa Ingemarssons tur, och förebilderna är hur tydliga som helst - Guillous Hamiltonböcker och Hanne-Vibeke Holsts "Kronprinsessan" och böckerna om Therese. En ung, handlingskraftig kvinnlig minister som tillsammans med en tjänsteman och hans fru dras in i ett storpolitiskt spel om konflikten i Tjetjenien. Men, men.... Kajsa tar sig vatten över huvudet! Själva basen i intrigen är helt okej, en ohelig allians mellan underrättelsetjänster som utnyttjar naiva politiker. Handlingen däremot, hur detta går till, ligger på samma nivå som en uppsats i högstadiet. Ministrar och UD-tjänstemän uppträder inte på detta vis och något så naivt och korkat som beteendet hos UD-killens hustru går knappt att uppbringa i samtida litteratur. Mycket låg trovärdighet och det var bitvis så pinsamt att jag stönade högt under läsningen. Ministrar och journalister är lätta att identifiera i verkligheten för dem som gillar sådant, men interiörerna från Rosenbad känns inte alls överraskande eller nyskapande.

Men jag gillar ju Kajsa och hennes enkla sätt att berätta så jag måste vara lite positiv. Hon är bra på relationer och när hon struntar i spänningsdelen och håller sig till förhållandet mellan människor så är det ganska bra. Skomakare, bli vid din läst!!! Hon gräver inte ner sig i detaljer utan rullar på, även om det är väl många lösa trådar som aldrig knyts ihop. Jag gillar också att hon undviker cliffhangers och betonar karaktärerna framför action, hon är väldigt oamerikansk trots temat.
Men sammantaget har jag känslan att om en debutant kommit med manuskriptet till ett förlag hade det blivit kalla handen. Kajsa har kommit med fyra böcker på lika många år, kanske skulle hon ta lite mer tid på sig innan nästa alster... Hon kan bättre än så här.

Dock är det en given storsäljare - igen, platsen på pocketböckernas topp10 är bokad. Men Kajsa, du har tjänat så mycket pengar nu, gör mig inte besviken igen utan skriv något som "Inte enklare än så" nästa gång..;)
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den ryske vännen
Liknande böcker:
Mjölkat
 S. Samuelsson
Anna
 O. Blegel
Livet vinkar (som en K..
 K. Danielsson
Syskonfejden
 M. Herngren
Skäret
 C. Naumann
Saknad
 M. Fischer
Zonen
 P. Ahlmark
Ristmärken
 J. Theorin
Del av möblemanget
 M. Wesley