bokrecensioner boktips

När ödets stjärnor faller

Originaltitel: Circle of Friends
Författare: Maeve Binchy
Genre: Roman
ISBN: 0099410869


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Benny and her best friend Eve have grown up in Knockglen, a sleepy small town. When they are old enough, their one thought is to get to Dublin, to university and freedom. But it is in Knockglen that Benny and Eve's new friends will find passion, tragedy and the independence they yearn for.

De två flickorna Benny och Eve växer upp i en liten irländsk by på 50-talet och blir oskiljaktiga vänner. De är varandras raka motsatser. Benny är klumpig och osäker men tar sig igenom alla svårigheter med hjälp av sin humor och sitt glada humör. Eve är föräldralös och uppväxt i ett nunnekloster, liten och tunn, men blir ändå Bennys beskyddare. När de börjar på universitetet i Dublin får de uppleva ett annorlunda liv än det i byn. De får nya vänner, träffar unga män och upplever både glädje och sorg tillsammans.
Medelbetyg: 3,83 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av När ödets stjärnor faller :
2005-12-03 10:10
Det här var min första bok av Maeve Binchy och jag gillade hennes fräscha sätt att se på människor och deras relationer. Det finns en handlingskraft och en vilja att förbättra livet med rätt små medel.
Samma tema upprepas sedan i bok efter bok, men eftersom den här var min första av henne, tänker jag fortfarande tillbaka på den med stor värme.
Betyg 4
2005-12-03 13:56
Detta är en mysig bok i sann Maeve Binchy-anda. Beskrivningen av de två kompisarna Benny och Eve och deras känslor är mycket bra. En mycket trevlig skildring.
Betyg 4
2007-03-24 16:59
Den här boken var mycket bra, inte minst tack vare Binchys förmåga att beskriva.

Den var spännande och jag ville inte lägga ifrån mig den när jag väl börjat läsa!
Betyg 4
2007-07-26 15:05
En väldig bra bok! Det är den första jag läst av Maeve Binchy och jag kommer garanterat läsa en till.
Handlingen är inte den vanliga "amerikanska" handlingen med slutet man redan vet om, utan "När ödets stjärnor faller" ger en mer verklighetstrogen historia, en historia som skulle kunna hända vem som helst. Eftersom det är på det viset gissar man inte till sig slutet lika lätt, och man blir ännu mer fast i den.
Speciellt karaktärerna gillade jag; ingen är perfekt, och huvudpersonen Benny är exempelvis inte den vackraste, utan har andra bra egenskaper.
En lättläst, jättebra bok som jag rekomenderar varmt.
Boken får utan tvekan en fyra av mig.
Betyg 4
2023-06-21 21:16
Irland 1958. Benny (Bernadette) Hogan och Eve Malone kommer från en liten ort strax utanför Dublin. De har varit bästa vänner sedan 10-årsåldern och nu har de just börjat på universitetet. Sinsemellan är de olika, Benny är uppfödd i en medelklassfamilj där fadern äger en herrekipering medan Eve blivit föräldralös som spädbarn och växer upp i ett nunnekloster. Benny är storväxt, godmodig och positiv medan Eve är liten, tunn och misstänksam mot alla. Bland vännerna i Dublin finns en flicka, Nan Mahon, med stora ambitioner att bryta sig loss från sin arbetarklassbakgrund och bli Någon. Hon är "underbar och älskad av alla" och fast besluten att använda alla sina tillgångar för att nå sitt mål, kosta vad det kosta vill. Men även om hon är streetsmart förstår hon inte de regler som gäller i ett konservativt klassamhälle...

Binchy briljerar med en varm berättelse om vänskap och kärlek. Läsaren känner igen de tidlösa karaktärerna på skolan, den populäre killen som kommer undan med allt, hans vapendragare som ställer upp, den udda enstöringen, paret som inte kan hålla fingrarna från varann,, hierarkin bland tjejerna med Queen Bee som alla avundas, hennes hov, lantistjejerna som blir utanför. Men Binchy skriver också om de vuxna, föräldragenerationen, om deras problem, sorger och kärlekar. Styrkan är som vanligt hos henne det vardagliga, ingen är helt ond eller god och det mesta löser man med sunt förnuft, utan drama. Visst faller en del bitar på plats lite väl lätt men det har man överseende med då stämningen är så god. Berättelsen känns modern trots att den utspelas för 65 år sedan och genom att man växelvis får följa de olika karaktärerna blir det inte segt.

En kul grej är titeln, det svenska förlaget döpte boken till När ödets stjärnor faller, en helt hjärndöd titel som skriker skämskudde lång väg. Tydligen insåg man det ganska snabbt så när nästa upplaga kom ut kröp man till korset och tog till originaltiteln, Circle of Friends, med den svenska som undertext. Boken är också filmad, under originaltitel
Betyg 4



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till När ödets stjärnor faller
Liknande böcker:
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes