bokrecensioner boktips

Silverbröllopet

Originaltitel: Silver Wedding
Författare: Maeve Binchy
Genre: Roman
Utgivningsår: 1989
ISBN: 9781409049128


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Snart kommer Desmond och Deirdre Doyle att ha varit gifta i tjugofem år. Det är en stor tilldragelse som naturligtvis måste högtidlighållas enligt konstens alla regler. Men vem ska arrangera festligheterna? Kommer rätt personer att tacka ja till inbjudan? Det vore otänkbart att inte ha ett kalas, men är det verkligen vad Desmond och Deirdre själva vill? Doyles äldsta dotter Anna inser att ansvaret för inbjudningarna och festen kommer att vila helt och hållet på henne. Hon tar itu med att bjuda in de personer hon tror att hennes föräldrar helst vill ha med på sitt silverbröllop. De åtta huvudpersonernas historier länkas till varandra och kulminerar i det sista avgörande dramat.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Silverbröllopet :
2021-11-16 13:14
Jag fortsätter och betar av alla mina gamla olästa böcker från bokhyllan. Och med Maeve Binchy vet man precis vad man får. Det här är också en av hennes tidigaste böcker.
Makarna Desmond och Deirdre Doyle tillhörde de många unga irländare som flyttade till England i hopp om ett bättre liv. Nu har de varit gifta i tjugofem år och ska fira silverbröllop. Som i novellform får man följa makarna, deras nu vuxna barn och närmaste vänner i varsitt enskilt kapitel.
Desmond är trött på att hela tiden känna av kravet att ta sig högre upp i karriären och längtar efter något mer vardagligt och trivsamt arbete, något hans fru, den tämligen nervösa Deirdre inte förstår. Men å andra sidan förstår hon inte mycket. Det enda som tycks betyda något för henne är att inför grannar och bekanta försöka göra sig själv förmer än vad hon i själva verket är. Makens eller barnens bekymmer tystas alltid ner med orostankar som "Vad ska grannarna säga?". Den äldsta dottern Anna är hennes totala motsats. Hon är den första yrkesarbetande kvinnan i hela släkten, men på kärleksplanet har hon sina problem. Sonen, Brendan har till sina föräldrars förskräckelse återvänt till det fallfärdiga hus på den irländska landsbygden där hans far växte upp, desperat törstande efter enkelheten i naturen bort från familjen och stadsmiljön. Den yngsta dottern, Helen som tycks ha ärvt sin mors neurotiska tendenser har bestämt sig för att gå i kloster. Något som de andra nunnorna hoppas enbart ska vara en fas i Helens liv då hon allt hon tar i slutar upp med katastrof. Vi får även följa Desmond och Deirdres vänner från förr. Frank som till skillnad från Desmond lyckats med att klättra i karriärstegen och gift sig med chefens dotter men som gör sin älskarinna på smällen. Och Maureen hemma på Irland som efter sin mors begravning får veta att den far hon trodde avled när hon enbart var några år gammal, i själva verket lever. Och så har vi fader Hurtley som var den präst som en gång vigde makarna Doyle. Han som alltid ser det goda i människorna, som tvingas att göra en stor uppoffring med sitt samvete den dagen hans älskade systerson kör ihjäl en ung flicka på cykel. Och det är Anna, den äldsta dottern som på något vis ska ordna med festligheterna och inbjudningarna till sina föräldrars stora dag. Hur ska det hela sluta?
Jag visste inte hur mycket jag saknat att läsa något av Maeve Binchy. Det här är den perfekta mysboken att läsa. Lättsam, underhållande men också med ganska mycket allvar och som väcker många tankar och frågor inom mig.
Jag kan varmt rekommendera den här boken!
Toppbetyg!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Silverbröllopet
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom