bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bär ditt barn som den..
David Puma och drottni..
fantastiska kvinnor i..
Hjärtat som vapen
Kniven i hjärtat
Krigaren
Kvinnan är första könet
Min son fäktas mot vär..
Till alla människor på..
Tusen kvinnor och en sorg
Tyst i klassen
Öppet brev till George..
Överbefälhavarens heml..
Liknande böcker:
Flickan som sa nej
 E. Seeberg
Hallonfallet
 G. Tunström
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
En mors bekännelse
 K. Rimmer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Under floden
 S. Nordstrand
Makten
 N. Alderman

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLustmördarna

 
Författare: Björn Ranelid
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9100107913
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Döden skjuter livet framför sig i barnvagn. Lisen Andersson blev sju år och hon låg under ett tunt täcke av mossa, kvistar och löv och stirrade på sömmerskan som råkade hitta henne i skogsdungen. Kanske hade räven krafsat fram kroppen. Lisen fick litet mer än två tusen dagar av livet och den sista av dem bar hon vita knästrumpor och violblå klänning, när hon var på väg hem från skolan.

Det är tidigt trettiotal i en liten by vid Vätterns strand. Här ligger en bensinmack med verkstad som drivs av Harald Andersson, och i huset intill bor han med hustrun Greta och de tre barnen Sven, Albert och Lisen. Utåt sett en helt vanlig familj. Men dessa barn har innan de kan läsa och skriva hört alla svordomar som finns, de känner igen de förvridna anletsdragen hos hatiska och hotfulla vuxna, de vet var flaskorna är gömda. Och de är beredda att ljuga och skydda sina föräldrar till varje pris. Men det finns också emellanåt skratt och glädje i huset. Ända till den dag då Lisen hittas skändad och mördad. Då är Albert tolv år.
Albert ska alltid minnas dagen då han första gången fick känna doften av den nyfödda Lisen. En upplevelse som han långt senare beskriver som stunden när livets mening framstod som fullkomligt klar. Ljuset han då drabbades av ska han bära med sig hela livet. Det som gör att han uthärdar "de lömska stunderna" med modern, broderns avund, kamraternas hån, att i vuxen ålder bli övergiven av hustru och barn. Inte förrän sent i livet ska han möta en kvinna som han känner en sådan tillit till att hon får höra hela hans historia.

Lustmördarna är en roman om ondskan, om lusten att döda och om att döda lusten. Men det är också, och kanske framför allt, en berättelse om ljuset, om det obeskrivliga som gör att vissa människor överlever trots svek och motgångar.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Lustmördarna :


helix 2005-10-26 10:16
Ranelid levererar ännu ett levnadsöde. Eller kanske gentligen många fler än ett, men framförallt Albert Anderssons. Och han lyckas bra, tycker jag.
Författarens språk är som vanligt mycket vackert, och emellanåt lyckas han riktigt bra med sina "planteringar", då han i förväg gläntar på dörren för vad som senare skall komma. Men kanske kan man tycka att upprepningarna blir en vända för mycket i "Lustmördarna". Särskilt mot slutet, då jag tycker berättelsen rent av trampar lite vatten.
Men Ranelid lyckas få läsaren angelägen igen. Bättre än i "Kvinnan är första könet" och "Bär ditt barn som den sista droppen vatten" i varje fall. Men det är fortfarande en bit kvar till "Synden" och "Min son fäktas mot världen".
Betyg 4

poby 2005-12-11 17:12
Albert växer upp i den lilla staden Gränna vid Vätterns strand. Utåt sett, så är familjen harmonisk. Albert får emellertid uppleva det mesta under sin uppväxttid. Modern super o behandlar emellanåt barnen fruktansvärt. Systern Lisen blir vid sju års ålder mördad o skändad. Allt detta sätter djupa spår i Albert. Hans liv blir en kamp mellan minnena och verkligheten.
Ranelid har ett underbart språk. Han smeker läsaren med sina bilder och omskrivningar. Boken är väldigt lättläst o har, trots alla hemskheter, en positiv o ljus stämning.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Lustmördarna


  Köp boken som film på cdon: