bokrecensioner boktips

Lustmördarna

Författare: Björn Ranelid
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9100107913


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Döden skjuter livet framför sig i barnvagn. Lisen Andersson blev sju år och hon låg under ett tunt täcke av mossa, kvistar och löv och stirrade på sömmerskan som råkade hitta henne i skogsdungen. Kanske hade räven krafsat fram kroppen. Lisen fick litet mer än två tusen dagar av livet och den sista av dem bar hon vita knästrumpor och violblå klänning, när hon var på väg hem från skolan.

Det är tidigt trettiotal i en liten by vid Vätterns strand. Här ligger en bensinmack med verkstad som drivs av Harald Andersson, och i huset intill bor han med hustrun Greta och de tre barnen Sven, Albert och Lisen. Utåt sett en helt vanlig familj. Men dessa barn har innan de kan läsa och skriva hört alla svordomar som finns, de känner igen de förvridna anletsdragen hos hatiska och hotfulla vuxna, de vet var flaskorna är gömda. Och de är beredda att ljuga och skydda sina föräldrar till varje pris. Men det finns också emellanåt skratt och glädje i huset. Ända till den dag då Lisen hittas skändad och mördad. Då är Albert tolv år.
Albert ska alltid minnas dagen då han första gången fick känna doften av den nyfödda Lisen. En upplevelse som han långt senare beskriver som stunden när livets mening framstod som fullkomligt klar. Ljuset han då drabbades av ska han bära med sig hela livet. Det som gör att han uthärdar "de lömska stunderna" med modern, broderns avund, kamraternas hån, att i vuxen ålder bli övergiven av hustru och barn. Inte förrän sent i livet ska han möta en kvinna som han känner en sådan tillit till att hon får höra hela hans historia.

Lustmördarna är en roman om ondskan, om lusten att döda och om att döda lusten. Men det är också, och kanske framför allt, en berättelse om ljuset, om det obeskrivliga som gör att vissa människor överlever trots svek och motgångar.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lustmördarna :
2005-10-26 10:16
Ranelid levererar ännu ett levnadsöde. Eller kanske gentligen många fler än ett, men framförallt Albert Anderssons. Och han lyckas bra, tycker jag.
Författarens språk är som vanligt mycket vackert, och emellanåt lyckas han riktigt bra med sina "planteringar", då han i förväg gläntar på dörren för vad som senare skall komma. Men kanske kan man tycka att upprepningarna blir en vända för mycket i "Lustmördarna". Särskilt mot slutet, då jag tycker berättelsen rent av trampar lite vatten.
Men Ranelid lyckas få läsaren angelägen igen. Bättre än i "Kvinnan är första könet" och "Bär ditt barn som den sista droppen vatten" i varje fall. Men det är fortfarande en bit kvar till "Synden" och "Min son fäktas mot världen".
Betyg 4
2005-12-11 17:12
Albert växer upp i den lilla staden Gränna vid Vätterns strand. Utåt sett, så är familjen harmonisk. Albert får emellertid uppleva det mesta under sin uppväxttid. Modern super o behandlar emellanåt barnen fruktansvärt. Systern Lisen blir vid sju års ålder mördad o skändad. Allt detta sätter djupa spår i Albert. Hans liv blir en kamp mellan minnena och verkligheten.
Ranelid har ett underbart språk. Han smeker läsaren med sina bilder och omskrivningar. Boken är väldigt lättläst o har, trots alla hemskheter, en positiv o ljus stämning.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lustmördarna
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund