bokrecensioner boktips

Bär ditt barn som den sista droppen vatten

Författare: Björn Ranelid
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100104469


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Helt nära kusten vid Haväng ligger ungdomshemmet Lövlunden. Föreståndaren Axel Molin har tidigare arbetat som kurator på fängelset och mött dråpare, tjuvar, våldsmän och lyssnat till deras historier. Sedan några år tar han emot femton ungdomar som har farit illa i livet och saknar ett hem. De får här skolundervisning och dessutom praktik hos bönder och företagare i trakten. Friheten är förhållandevis stor och ungdomarna känner ansvar.
Här finns Fabian, en tystlåten sextonåring, mycket begåvad, som reparerar bilar i verkstaden. Matilda var fem år då hennes far förgrep sig på henne, nu är hon knappt femton. Hon hjälper husmor i köket och sköter hästar på en gård i närheten.
Axel Molin har arbetat hårt och målmedvetet för att övertyga berörda myndigheter om sitt projekt. Men den dag Fabian och Matilda omkommer i en olycka med en stulen bil och bilens ägare, en respekterad bonde i trakten, hittas knivmördad, förändras allt.

Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bär ditt barn som den sista droppen vatten :
2005-03-23 15:13
Ranelid är mästare på att bygga upp spänning i sina texter. Detta gäller även "Bär ditt barn som....". Han är också bra på att skildra människoöden, då ofta människor som är lite utanför de gängse ramarna, eller åtminstone på något sätt speciella. När han nu väljer att skildra invånarna (och för den skull föreståndare också) i ett ungdomshem, är det som han kommit hem. Han skildrar dem med kärlek, och under läsningen blir man själv ganska engagerad. Inte minst sin gestaltning av omvärldens (byinvånarnas) avoga inställning till de "avartiga" barnen på hemmet ger Ranelid en känsla av kamplust och otålighet inför mänsklighetens inskränkthet. Dock, hans historia hänger inte kvar så länge sedan boken blivit utläst - vilket är fallet med tidigare romaner som "Synden" och "Min son fäktas mot världen".

Men han berättar bra.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bär ditt barn som den sista droppen vatten
Liknande böcker:
Två människors rike
 A. Wahlgren
Ormens år
 U. Ewerman
Läget under kontroll
 G. C-O Claesson
Små bitar av lycka
 A. Østby
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout