bokrecensioner boktips

Kvinnan är första könet

Författare: Björn Ranelid
Genre: Roman
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9100101494


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tvillingarna Anna och Greta Ribe växte upp på Bornholm, som döttrar till en fiskare. De kom till Sverige i unga år. Anna var frånskild med en mentalt svårt handikappad son när hon bosatte sig till Malmö. Greta började som barnflicka i en familj i Stockholm. Båda arbetade hårt, studerade vid aftonskolor och blev så småningom lärare, Anna småskollärare och Greta gymnasielärare efter att ha doktorerat i nordiska språk.
Båda systrarna är nu borta och i sin nya, delvis självbiografiska, roman berättar Björn Ranelid med humor och medkänsla deras historia. Han väver in de stora frågorna om människans värde, om kvinnans roll, om kärlek, han skriver om skolans värld och mobbning av elever och lärare, om förhållandet mellan naturvetenskap och humaniora. Men framför allt berättar han om en yngling som så småningom upptäckte att kvinnan var första könet och att ljuset kom av henne.

Medelbetyg: 3,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kvinnan är första könet :
2005-03-12 12:52
Ranelid är fascinerad av två kvinnoöden. Två systrars. Därom vill han berätta. Frågan är bara, om desse kvinnoöden verkligen är tillräckligt intressanta. Delar av historien, ja. Andra delar känns levande med hjälp av konstgjord andning.

Författarens språk är som vanligt svulstigt och intressant att läsa. Detta höjer betyget.
Betyg 4
2011-03-22 19:37
Intressant bok där vi delvis får följa författarens uppväxt. Språkligt flyter det på bra, kanske lite väl omständiga beskrivningar ibland. ranelid formligen sprutar ut sig ord. Ibland kunde han utrycka sig lite kortare och mer koncist. Sedan har jag lite svårt för slutna böcker, böcker där inget lämnas till läsaren att tycka och tänka till kring. Författaren anklagades av feministhåll för att vara gubbsjuk i denna bok... tja, något ligger väl det möjligen i denna kritik.
Betyg 3
Liknande böcker:
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Mamma i soffa
 J. Virdborg
Quichotte
 S. Rushdie
Nej och åter nej
 N. Lykke
Misstagens bok
 S. Bjerg
evangelium enligt pantera
 h. linderholm
Renoveringsobjekten
 E. Åhman Owetz
Nattavaara
 T. Engström