bokrecensioner boktips

Krigaren

Författare: Björn Ranelid
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, psykologi, kärlek, "poesi"
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9100576662

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''Ve den som flyr sitt fosterland och kriget,
men älskad vare den som stupar.''

David Saxon har sett döden på nära håll. Han var en av de amerikanska desertörer som kom till Sverige på 60-talet, på flykt undan Vietnamkriget. Hemma i USA hade han hustru, två döttrar och gamla föräldrar. Hans yngre bror stupade i kriget och hyllades som hjälte, men själv försköts han av familjen och betraktades som avskum.
Nu bor David på en husbåt vid Skeppsholmen i Stockholm och arbetar som vaktmästare på en skola. Här kommer han i kontakt med den unga Vaja med fotomodelldrömmar och hon berättar sin historia för honom. Det är ljusa minnen från sommarloven hos mormodern i Tornedalen, men också svåra grubblerier om brodern som mördades, om modern som svek.

Med lidelsefullt engagemang diskuterar Björn Ranelid i romanens form mänsklighetens eviga frågor om synd och skuld, plikt och ansvar. Han har utgått från ett stort dokumentärt material om ett krig som väckte avsky i många länder och drar paralleller till oroligheter i dagens samhälle. På ett smärtsamt sätt visar han hur krig medför att konflikter flera generationer senare kan blossa upp utan att man förstår varför.

Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Krigaren :
2004-09-22 18:17
Skriv vad du tyckte om boken här.

Krigaren handlar om en amerikansk desertör från Vietnamkriget. Boken utspelar sig i Stockholm där huvudpersonen bor på en båt och rör sig bland människor som är udda. Ranelids sätt att skildra personer, känslor och skeenden är mycket inkännande och poetiskt. Han berör med sitt språk och innehåll.
2005-03-14 20:07
Ranelids porträtt av den amerikanska dessertören som slagit sig ner i Stockholm berör. Kanske. En historia värd att berättas. Ja, men så många historier är värda uppmärksamhet. Författaren förmår inte riktigt engegera läsaren. Man blir aldrig riktigt intresserad av hur det skall gå för huvudpersonen.
Dock glimtar Ranelids passion till ibland, särskilt i den ömma gestaltningen av den unga flickan på väg att komma fel i samhället och livet.
Betyg 3
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Örådet
 J. Sverker
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord