bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Avsked till Hamlet
Bobinack
Drömmar om rosor och eld
Ett vårtal
Favel ensam
Hans nådes tid
Herr Clerk vår mästare
Här har du ditt liv
Kommentar till ett stj..
Livsdagen lång
Lägg undan solen
Minnas
Molnen över Metapontion
Nattövning
Några steg mot tystnaden
Personligt politiskt e..
Regn i gryningen
Romanen om Olof
Se dig inte om
Slutspel i ungdomen
Soldatens återkomst
Spår förbi Kolonos
Stad i ljus
Stad i mörker
Strändernas svall
Liknande böcker:
Druiderna
 S. Scarrow
En vision av ljus
 J. Riley
The Pearl
 J. Steinbeck
Butcher's Crossing
 J. Williams
April i Paris
 M. Wallner
Kungarnas kung
 H. Sidebottom
Stormens krigare
 B. Cornwell
Massakern på Norrmalms..
 C. Bergstrand
Amos barnbarn
 L. Fjällstedt
The Tenant of Wildfell..
 A. Bronte

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker


     

Nu var det 1914

 
Författare: Eyvind Johnson
Genre: Roman
Ämnesord: krig, historia
ISBN: 9789170532078
 

Direktlänk till boken hos Bokus

CDON.COM

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Köp på tradera


Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:
Mellansdagsrea hos adlibris upp till 70% rabatt!

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Nu var det 1914 :


urok2 2005-06-08 08:32
Nu var det 1914 är första delen av Eyvind Johnsons romansvit om sina ungdomsår i Norrbotten. Läsaren får följa den 14-årige Olof som ger sig av från sina fosterföräldrar för att försörja sig och som sedan gör påhugg på olika arbeten. Han jobbar som flottare, tegelbärare och potatisplockare alltmedan han försöker finna sin väg genom livet.

Inledningsvis tyckte jag att boken var svår att komma igång med. De korthuggna replikskiftena och den svårmodiga skildringen av tunga, enahanda arbeten blir som en film av Tarkovskij. Men efter en stunds läsning växer romanen och trots det kärva framträder om än otydligt människor av kött och blod i berättelsen.

Jag får nog ta och läsa de andra delarna också.
Betyg 3

stigh 2005-07-07 17:27
Europa år 1914: Det världspolitiska läget är ytterst spänt och stormakterna rustar för det krig som ska visa sig pågå under närmare fem års tid. Från en ensligt avkrok belägen vid kontinentens norra utkant lämnar vid denna tidpunkt en 14-årig pojke sitt föräldrahem för den stora vida världen. Pojken ifråga lyssnar till namnet Olof och följer (inledningsvis till fots) järnvägsrälsen söderöver. Han tar till en början arbete som flottare för att sedermera arbeta som både tegelbärare och potatisplockare. Begreppet arbete (och då särskilt för en 14-åring) visar sig snabbt vara liktydigt med en mycket farlig och monoton syssla som sliter ut såväl kropp som själ. Med lungsoten, och därigenom döden, ständigt i hasorna konfronteras Olof med arbetspass på upp till 12 timmar under direkt anskrämliga arbetsmiljöförhållanden. Kamratskapen mellan arbetarna visar sig bli den glädjekälla som trots allt får Olof (och de andra) att uthärda det fruktansvärda slit som ideligen beskrivs i boken.

Boken är till stor del självbiografisk (utgör den första utav fyra böcker i romansviten om Olof) och bara detta faktum får det att svindla framför ögonen på mig. För jag menar, vilken oerhörd kraft ligger det ändå inte i människan när hon utifrån sådana torftiga levnadsbetingelser kan utveckla ett uttrycksmedel som lyckas föra henne ut i Europa, världen och så småningom hela vägen till svenska akademin och ett nobelpris i litteratur? Jag kan inte med ord beskriva min beundran för Johnsons författargärning och autodidakta förmåga. Trots att det svenska samhället onekligen har genomgått en radikal förvandling sedan år 1914 tror jag att människan i stort sätt är desamma - och det är just detta som jag tycker att boken (liksom författarens historiska romaner) på ett ypperligt sätt beskriver. Porträtteringen av karaktärerna i boken tenderar aldrig att bli klichéartad utan är genomgående mästerligt skildrad. Att Johnson var en iakttagare av stora mått kan nog ingen som läst denna bok bestrida. ”Nu var det 1914” är fantastisk både som roman och historieskildring. En mycket stark fyra.
Betyg 4

Skriv egen bokrecension till Nu var det 1914

 


Köp boken som film på cdon: