bokrecensioner boktips

Drömmar om rosor och eld

Författare: Eyvind Johnson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: religion, historia, kultur
ISBN: 910058102X


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
”Mänskor dör ut – de flesta genom eld. Utan tvivel dör många genom blommor men det är också genom eld. Den långsamma eller häftiga doftens eld, och kärlekens, och hatets. En del mänskor förbränns direkt, på bål, röken slår om deras skrik eller blottar dem. Andra multnar medan de lever. Kvinnor går inte sällan under genom eld. Förr sade man blodets och hjärtats, nu finns det andra namn på det. Några förbränns med sakta, mild låga under många år, några förkolnar hastigt. Kolet håller sin färg eller grånar men askan blir alltid vit, förr eller senare, och tiden fejar bort den från våra vägar och torg så att vi inte hindras av den i vår verksamhet: att förbrinna. Män går ofta under genom eld, och jag menar inte endast krig mellan män, eller katastrofer som är naturens krig mot mänskligheten. Körtlar och syror i deras kroppar förbränner dem. Enstaka individer leds upp på bål och om detta kan man i närvarande stund säga: Mannen förintas ju. Men alla som fört honom hit, alla som burit fram ved och som står i ring kring elden och är nära åskådare förbränns samtidigt. Vad vi sedan ser av dem är bara aska som inte har blåst bort ännu.”
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drömmar om rosor och eld :
2004-04-15 15:20
Drömmar om rosor och eld är en verklighetsbaserad roman som beskriver häxprocessen mot den franke prästen Urbain Granier på 1630-talet. Boken utspelar sig alltså i Frankrike under hugenottstridernas efterdyningar och beskriver på ett mångfärgat sätt den gnagande rädsla och det förtryck som människorna levde under vid tidpunkten för romanens handling. Kardinal Richelieus makt har växt sig stark och når omsider den staden Loudon där den karismatiske Urbain Grainier verkar som präst. För att röja den oppositionella och omtyckte prästen ur vägen anklagas Grainier falskeligen för att ha gjort nunnorna i Ursulinerklostret besatta av djävulen.

Oaktat den upprörande och fascinerande berättelsen om Grainiers öde var det Johnsons finurliga berättarteknik som gjorde de största intrycken på mig. Händelserna beskrivs nämligen med hjälp av flera olika utgångspunkter bl.a. en säregen växling mellan första- och andrahandsperspektiv samt vittnesredogörelser i form av dagboksanteckningar. Skrivandet av ”Drömmar om rosor och eld” föregicks av en gedigen faktainsamling från Johnsons sida vilken bl.a. inbegrep en resa till Loudon där boken utspelar sig. Jag tycker också att detta avspeglat sig på slutresultatet i så måtto att miljöbeskrivningarna känns ovanligt färgstarka. Språket är därtill så levande och vackert att jag vid läsningen häpnade. Vissa delar kan närmast liknas vid lyrik. Lyrik för själen. 4+

Fotnot: Verkligenhetens Urbain Granier (Urbain Grandier) brändes på bål den 18 augusti 1634.
Betyg 4
2008-07-02 17:38
Johnson språk och sätt att berätta är något av det bästa som finns.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Drömmar om rosor och eld
Liknande böcker:
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow