bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Avsked till Hamlet
Bobinack
Drömmar om rosor och eld
Ett vårtal
Favel ensam
Herr Clerk Vår mästare
Här har du ditt liv
Kommentar till ett stj..
Livsdagen lång
Lägg undan solen
Minnas
Molnen över Metapontion
Nattövning
Nu var det 1914
Några steg mot tystnaden
Personligt politiskt e..
Regn i gryningen
Romanen om Olof
Se dig inte om
Slutspel i ungdomen
Soldatens återkomst
Spår förbi Kolonos
Stad i ljus
Stad i mörker
Strändernas svall
Liknande böcker:
Innan svenskarna kom
 A. Olsson
Jaktfalkens ögon
 S. Viksten
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Doktor faustus
 T. Mann
Föreningens tid
 L. Selander
Maos Siste Dansare
 L. Cunxin
Där låg ett skimmer...
 R. Olofsson
Fruktans tid
 L. Selander
Svekens tid
 L. Selander

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHans nådes tid

 
Författare: Eyvind Johnson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, religion, historia, kärlek, kultur
ISBN: 9100572489
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Utdrag ur boken:
"På ett asplöv kan ingen bo i trygghet. Ändå bor där små kryp som inte vet att deras land är ett asplöv. För dem är det en hemort, ett hemland i en värld, asplövsvärlden.”

Medelbetyg: 4,33 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Hans nådes tid :


stigh 2005-02-08 12:18
Hans nådes tid är ett storslaget epos som utspelar sig under de stormiga år på 700- och 800-talet då Karl den store successivt utvidgade det frankiska riket till att omfatta merparten av det som idag benämns Västeuropa. I det väldiga, och av rädsla präglade, riket råder genom hela boken en osäkerhetskänsla som lamslår alla reella och potentiella upprorsförsök. Makten utövas med en fullständigt obarmhärtig ”mildhet” i så måtto att varje oförsiktigt ord, överilad handling, eller minsta tecken på uppror registreras av kejsarens vidsträckta spionorganisation och oavkortat leder till att upprorsmakare spåras upp och med ”mild hand” får stå till svars för sina statsfientliga uppsåt. I den norditalienska landsdelen Lombardiet bor emellertid storbönder med starka och självständiga traditioner, bönder som så småningom finner det outhärdligt att rätta sig efter de kejserliga påbuden. Till dem hör romanens huvudpersoner – Bertoald Lupgis och dennes två hårdbarkade söner Warnefrit och Conald samt den yngste sonen Johanniperto (Johannes) som i motsats till sina bröder erhållit boklig bildning . De tre bröderna dyrkar hängivet och i all hemlighet den undersköna Angila som är dotter till den kejserliga vasallen hertig Rodgaud. Det uppror som hertigen anstiftar mot Hans nåde förändrar Lupigisbrödrnas liv högst påtagligt då de som kejserlig gisslan sprids vind för våg över hela det väldiga riket.

Historien om Lupigisbrödernas öden och äventyr berättas med en mycket snillrik berättarteknik där Johnson genom att blanda vittnesredogörelser med anteckningar, utdrag av vissa huvudpersoners kvarlåtenskaper samt inre monologer, lyckas spegla och förmedla karaktärernas tankar och gärningar från flera perspektiv. Det märks också att berättelsen är uppbackad av omfattande efterforskningar då många av de karaktärer som förekommer i boken har fått drag av eller åtminstone namn efter personer som verkligen har funnits i den tid och inom de områden berättelsen omfattar. Likaså har Johnson lämnat alla ortsnamn ograverade så att de överensstämmer med de faktiska benämningarna från 700- och 800-talet. I likhet med bl.a. C-J Vallgrens ”Den vidunderliga kärlekens historia” drivs handlingen framåt av en vidunderlig och livslång kärlek, men med den skillnaden att Johnson aldrig moraliserar eller visar ansatser till att sätta sig själv som domare över vad som kan betraktas som ”gott” och ”ont” . Hans nådes tid är en av de fem bästa böcker som jag har läst och kan vid jämförelse med andra svenska verk endast matchas av Pär Lagerkvists Barabbas.
Betyg 5

axel-nelson 2005-02-08 13:28
Jag har försökt komma in i boken så många gånger, men alltid stupat. Den är väldigt vackert skriven, men ack så tung, även för mig som är intresserad av epoken. Det är med den boken som med fiskrätter: Jag kan verkligen förstå att folk tycker om det, men det är inget för mig!

Pli 2005-08-05 14:30
Ibland känns boken litet utdragen och dessutom osannolik. Blandningen av glädje, sorg, smärta, kärlek och hat som livet består av och sanningen att det vid stora omvälvningar alltid är individen som hamnar i kläm skildras ändå på det mest lysande sätt.
Betyg 4

okidoki 2007-10-13 09:38
Denna bok är ett måste för alla som älskar historiska romaner och stor berättarkonst. Eyvind Johnson kan vara tråkig men inte här. Vid sidan om Strändernas svall är detta hans bästa roman. Han förtjänar verkligen sitt nobelpris.

http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldsbiblioteket
Betyg 5

naim 2010-12-13 19:22
Fint språk, berör dock inte som Strändernas. Stundtals lite seg.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Hans nådes tid


  Köp boken som film på cdon: