bokrecensioner boktips

Minnas

Författare: Eyvind Johnson
Genre: Roman
Ämnesord: historia, kärlek, kultur, ungdom


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
"Staden sover. Den sträcker ut sina sovande gator likt armar som famna husen. Kvarteren delas upp, avgränsas och nitas fast vid sina platser. Gatorna äro oändliga som drömmen: man ser den detalj som ligger under blicken och anar resten. Himmeln är mäktig av snö och mörker, jorden trygg av stenar och tystnad. Staden sover och Ivar tänker: Mamma!" (sid. 104)
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Minnas :
2004-10-25 11:02
Minnas från 1928 handlar om det normala livet i normalstor norrländsk stad under 1900-talets början (gissningsvis 1910-talet). Handlingen kretsar kring de mycket oliktänkande bröderna Ivar och Martin som befinner sig övre tonåren. Medan Martin är en den flitiga studenten som ambitiöst tar sikte mot realexamen bryts storebror Ivar successivt ned av en olycklig förälskelse. Övriga huvudpersoner i denna roman utgörs av den beläste stadsbibliotekarien herr Clerk samt den sinnesslöe periodsuparen J.A. Galén. Efter att brödernas moder plötsligt förolyckas och pojkarna lämnas ensamma i världen vävs de olika huvudpersonernas liv samman på ett sätt som ska visa sig utmynna i en tradegi.

En signifikativ egenskap för de Johnsonsromaner som jag har läst är att de tenderar att sluta olyckligt. I det avseendet utgör Minnas snarare en regel än ett undantag. Men frågan är om inte författaren denna gång tagit i lite väl mycket beträffande alla de olyckor och bedrövelser som efterhand drabbar huvudpersonerna. Denna omständighet leder olyckligtvis till att berättelsens avslutning nästan känns som en travesti. Johnsons språk är annars vackert målande (som vanligt) och de karaktärer som porträtteras känns mycket verklighetstrogna. Trots detta tycker jag att Minnas är ”mellanromanen” mellan storverken ”Stad i mörker” och ”Kommentar till ett stjärnfall”. Boken kom ut år 1998 som nyutgåva i ursprungsversion med titeln ”Herr Clerk vår mästare”. Denna version innehåller surrealistiska avsnitt om himmelriket samt fräna realistiska skildringar som ströks på förläggarens begäran år 1928. Möjligen är originalversionen strået vassare än denna för all del fina bok. En stark trea.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Minnas
Liknande böcker:
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas stad
 S. Axelzon
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund