bokrecensioner boktips

Simon och ekarna

Författare: Marianne Fredriksson
Genre: Roman
ISBN: 9146154426


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Simon Larsson växer upp någonstans mellan Långedrag och Nya Varvet i ett Göteborg som präglas av kriget. Förbi hans fönster drar vita lejdfartyg med blågula flaggor målade på bordläggningen ut mot Kattegatt och minfälten. Simon är jude, adoptivbarn i en arbetarfamilj. Hans pappa är socialdemokrat, arg och stark. Men det är modern som dominerar hemmet med sin trygghet och sin värme. Hon är kanske en av dessa få människor som förstått vad kärlek är, att den inte kan odlas, ges näring och vatten eftersomden bara är frånvaron av rädsla. I arv får Simon den självklarhet som en bra mamma kan ge, men också den skuld som så ofta är godhetens följeslagare.
Det är en händelsemättad roman. Men bakom väven av dramatik i krigets vardag finns ett annat tema. Marianne Fredriksson visar på livets hemlighetsfullhet, som följer pojken från uppbrottet ur barndomen och in i vuxen ålder. Marianne Fredriksson leder oss med auktoritet och stor självklarhet längre in i vår egen verklighet än vi når på egen hand.

Medelbetyg: 3,96 (28 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Simon och ekarna :
2003-12-11 22:33
Fredriksson skriver vackert, men dock inte med samma djup som många andra stora författare. Det härliga språket har dock också ett djup i sig självt. Boken handlar om Simon och alla runt omkring honom.
I boken finns det olika karaktärer som beskrivs som mer eller mindre trygga, förstående och deprimerade. Simons mamma är "värst" på alla punkter, och hon och hennes kök har en central roll i boken som det trygga och förstående. Boken är bra, och kan säkert beröra många människor djupt, men stilen berör mig inte riktigt än.
Betyg 4
2004-01-06 22:14
Bland det vackraste jag läst - nånsin. Poetiskt och djupt. Vemodigt och melankoliskt. Hoppfullt. Skapade så många frågor och en del svar hos mig, fick mig att gråta och känna ända in. Sällan jag blir så tagen och berörd. En av de bästa böcker jag läst!
Betyg 5
2004-10-23 13:32
11-årige Simon bor i Göteborg på 1940-talet. Han har judiskt påbrå, men är adoptivbarn i en arbetarfamilj. Vi får följa Simons uppväxt fram till vuxen ålder, men även hans familj och människorna i hans närhet skildras
Sentimentalt pjosk. Helt overklig.

Betyg 2
2005-02-10 13:17
Marianne Fredriksson är bra. Men Simon och ekarna är nog inte riktigt lika bra som Anna, Hanna o Johanna. men hon skriver om likadana saker. Mörka hemlighter i det förflutna. Trauman. Problem. Att leta efter sig själv. Att bli till freds med sig själv. Nu gäller det den adopterade jude-pojken Simon och hans familj och vänner. Det enda som e konstit e att alla Fredrikssons personer tycks ha mörka hemlighter i sitt förflutna, typ. Men kanke vi alla verkligen har det?? (Vad är mitt trauma? måst jag bara fråga som en parentes. Ja a. Veta gudarna. ) Kanske det verkligen e så att ingen är normal? Lycklig barndom, många vänner, bra utbildning, bar jobb, lyckligt gift... är det normalt? Kommer inte på en enda som detta sku passa på. God only knows. Men det blir bara lite för psykologist ibland med Simon och ekarna...
Betyg 4
2005-10-12 22:33
Den här boken lockade inte till mera läsning av Marianne Fredriksson. Det kändes som om hon hade skrivit boken med penna i ena handen och en dålig populärvetenskaplig bok om psykologi i den andra handen.
Att hon numera bytt till Jan Guillous Piratförlaget förvånar inte.
Betyg 1
2005-12-10 10:50
Filosofisk bok. Den är bra men har en tendens att kunna bli lite seg ibland
Betyg 4
2005-12-28 20:46
Simon och ekarna – Marie Fredriksson

Simon och ekarna är en lugn, djuplodande och emellanåt ett mycket filosofiskt verk där andra världskrigets fasor och skräck utgör den sammanhållande bakgrunden. Simon är adopterad av arbetarfamiljen Karin och Erik Larsson som under hela barndomen håller Simons bakgrund hemlig. Särskilt under andra världskriget försökte de dölja sanningen, inte bara för Simon, utan också för omvärlden. Simon var nämligen jude, barn till en mystisk musicerande jude och Eriks syster Inga som blev med barn med den man som hon inte kunde kommunicera med (de hade inget gemensamt språk). Hon betraktade länge den fiolspelande juden som näcken och var emellanåt osäker på om han verkligen hade existerat eller om det hela hade varit inbillning. Men efter att han återvänt till Tyskland, utan att med ord ha kunnat kommunicerat sitt farväl, visade det sig att Inga blivit med barn och då var det inte längre någon tvekan om att han ”näcken” verkligen hade existerat på riktigt.

I början av boken är den ganska rörig och det är svårt att hänga med i hoppen mellan de olika historierna som sedan förs samman i ett enda öde – Simons. Simon fick också en vän i Isak, en jude, som var son till den rike bokhandlaren Ruben. Både Simon och Isak får under bokens gång problem att hantera sina minnen och liv. Efter att ha upplevt ett trauma i det nazistiska Tyskland utvecklar Isak en förmåga att stänga av allting när någonting blir för farligt. Men han lockas tillbaka till verkligheten av Karins, den stora moderns, lugnande och tröstande ord. Simon drabbas av vissa identitetsproblem och skuldkänslor och blir mycket av en grubblare som älskar att förlora sig själv i böckernas värld medan Isak istället är mer praktiskt lagd och har fler likheter med Simons far Erik än med sin egen far Ruben som är mer teoretiker. Andra skillnader i strategival är att Isak är mer inåtvänd och stänger av sina känslor medan Simon agerar ut sina känslor och kan bli väldigt aggressiv och har lärt sig att slåss av sin far som tidigare oroat sig över sin sons situation i skolan.

Jag anser verkligen att denna bok är väl värd att läsas då den är väl sammansatt, väl genomtänkt och djupsinnig. Man tvingas reflektera över livet och verkligheten. Vad är verkligheten? Är det upplevelsen bortom bilderna och orden? Försvinner förståelsen av verkligheten när man sätter bild och ord på den? Dessa är några av de existentiella frågor som läsaren ställs inför.
Betyg 5
2005-12-31 16:12
En helt underbar bok, bräddfylld med olika personer som var och en har sina egna berättelser, nästan som flera böcker i en.
Betyg 5
2006-03-19 11:18
Det här är en gripande och helt underbar bok! Den handlar om den adopterade pojken Simon och hans familj och nära vänner. Varje person har sin egen berättelse i berättelsen. Personbeskrivningarna är detaljerade och människoödena fascinerande.
Betyg 5
2006-07-15 02:34
Tyckte MYCKET om, och utan att generalisera för mycket kan jag tänka mig att detta är en av de böcker M Fredriksson skrivit som mottages vänligt av den manliga lässkaran. De flesta av hennes andra verk har ju en mer eller mindre stark kvinnofokusering, men män som skuggfigurer, men här har alla en plats!

Rekommenderas.
Betyg 4
2007-03-13 21:27
Simon och Ekarna


En bok om Simon, en pojkes uppväxt och personliga utveckling , adopterad av en familj vars historia breder ut sig över alla människor som kommer och går i boken.

Med ingående personporträtt blir människorna i boken medmänskliga och levande för fantasin. Den förmedlar en slags empatikänsla och förståelse som växer och växer ju mer man får veta.
Den trevar sig fram bland alla människorna, betar av bakgrund efter bakgrund.
Det vrids och väns på situationer, människorna och deras handlingar granskas ingående för att få läsaren att förstå och personifiera sig och för att hela tiden tillämpa allting på Simon som blir den centrala figuren vars allas historier vävs samman med.

Bokens hjärta blir köket, det beskrivs mest ingående av alla de materiella tingen.
Det blir som en familjesymbol, där allas kök har olika funktioner.
En känsla av avund mot Karins (Simons mors) kök från andra är genomgående i boken. Det är som en trygg zon, en fristad, som alla i berättelsen på något vis vill uppnå i sina egna liv.

I en bok som denna, fylld med kärlek, trygghet, ömhet, förståelse och respekt som blandas med inslag av hat, avund, ondska, besatthet och ilska kan man verkligen leva sig in, finna kopplingar mellan sitt eget liv och sina egna känslor.

Det haglar av klipska kommentarer och eftertänksamma repliker.
Simons kloka mor står för många av dem, då hon är som godheten personifierad.
"Du gör det lätt för dig" är ett typiskt uttryck som återkommer och förklarar många situationer där man kanske inte riktigt förstått att någon försöker slingra sig undan. Ett annat uttryck som inte återkommer i sig, men vars mening kan tillämpas på många händelser i boken är "kanske ögon som sett för mycket måste tömmas"
Både Simons bror Isac som försvinner i sig själv när allting runtikring blir för mycket, och Simon och hans mor som flyr till ekarna för att få klarhet i livet.
Det visar på att vi alla har ett eller sätt att tömma våra ögon när vi har sett för mycket för att orka med och för att få plats med nytt.


Med Marianne Fredrikssons öga för människor blir boken blir som en grundläggande kurs i psykoanalysen och i filosofi.

Att boken tillhör 1900talet märks genom att det utspelar sig under andra världskriget, och att psykoanalysen har en så pass stor betydelse i boken.
Betyg 5
2007-10-06 18:01
Vacker. På sina ställen känns det dock lite utdraget. Djupa budskap, inte direkt lättsmält.

3+
Betyg 3
2009-08-15 18:26
Om halvguden Simon och hans kloka vänner. Lång, uthärdlig och full av, jag citerar ovan: "sentimentalt pjosk."
Betyg 3
2010-10-16 10:45
Marianne Fredriksson har skrivit en förutsägbar och sentimental roman om en liten judisk pojke. Mer behöver man inte säga. Författaren är extremt överskattad. En av de tråkigaste läsupplevelserna jag har varit med om.
Betyg 1
2011-03-18 12:10
Har just läst ut denna bok och är alldeles tagen. Helt underbar och det finns några meningar i boken som jag kommer ta med mig resten av livet. Stort tomrum då den är utläst.
Betyg 5
2012-01-29 19:51
Vacker berättelse om två pojkars uppväxt under andra världskrigets Göteborg.
Betyg 4
2012-02-14 20:39
Simon växer upp i en arbetarfamilj på västkusten. Han är adoptivbarn och jude och vi följa honom från liten pojke när han kastar stenen in i ekens stam. Det är hans avsked från barndomen. Med rätt föräldrar och rätta vänner går det trots allt väldigt bra för honom.
Jag tycker inte historien är speciellt dramatisk utan det är en intressant historia om en liten pojke som växer upp till man.
Jag trodde det skulle vara svårt att göra film av boken, men Lisa Ohlin har verkligen lyckats. Filmen var också mycket bra även om den avvek en del från boken.
Betyg 4
2012-02-28 07:39
Roman: "Simon och ekarna"

Marianne Fredriksson är en känd författare inte bara i Sverige. Hon publicerade 15 romaner som blev översätt till många språk. Hon skriver mest kvinnliga romaner vid betoning om vänskap och andra djupa känslor.

Boken är en filosofisk roman som är bräddfylld med olika personer som var och en har sina egna berättelser, nästan som flera böcker i en, men den här boken är om en judisk pojke Simon, som blev adopterad av familjen Larsson eftersom de kunde inte ha ett barn. Simons riktiga mamma Inga hade inte velat ha honom utan att vara gift, som var en skam på den tiden och lämnade iväg honom till familjen Larssons när han var bara 3 dagar gammal.

Erik och Karin Larssons har gett Simon allt som föräldrar kan ge till sina barn kärlek, omsorg, bra utbildning och stöd genom hela hans liv.
Simons barndom är mycket känslig, han lever i sin dröm värld med sina låtsasvänner och pratar med träden som alltid lyssnat på honom, men när han växer upp, så han plötsligt bestämmer sig för att sluta drömma och fantisera.

Trots att hans föräldrar var inte rika, gav de honom till en av de bästa skolor där han träffade sin riktiga vän, en annan judisk pojke Isak, som var son till den rike bokhandlaren Rubens Lentov och som kommer att vara som en bror för Simon botten hela hans liv.

Simons mamma Karin kommer att bli Isaks bästa vän och en nära person som kommer att ta honom bort från depression och rädsla som han upplevt i det nazistiska Tyskland, tills Isak möter sin blivande fru.

Isaks mor blir galen och kommer att placeras in i ett mentalt sjukhus. Isaks far Rubens också blir en god vän till familjen Larssons sedan, fast han döljer sina varma känslor till Karin. Karin verkligen älskar Simon men hon känner också skuld för att hon inte kunde berätta att Simon är adoptivbarn.

Både Simon och Isak får under bokens gång problem med att hantera sina minnen och liv, Simon ska få veta hemligheten om sin adoption när han blir 17 år gammal. Simon drabbas av vissa identitetsproblem och skuldkänslor och älskar att förlora sig själv, medan Isak istället är mer praktiskt lagd och har fler likheter med Simons far Erik än med sin egen far Ruben som är mer teoretiker.

Isak är mer dolde och stängda person och döljer sina känslor medan Simon visar sina känslor och kan bli mycket aggressiv och från sin far han har lärt sig att slåss. Tidigare hans far var oroad över sonens situation i skolan.

Boken utspelar sig i andra världskriget och det påverkar livet för alla personer. Det visar hur egentligen var den miljön och samhället under denna period. Vi kan följa Simons personliga utveckling med djupt filosofiska budskap genom hela boken som har ett vemodigt och melankoliskt språk men det är hoppfullt.

Författaren vill att man ska bli tvingad att tänka över livets hemligheter och verkligheter, att man måste kämpa med livets tidigare problem och rädsla.
Boken uttrycker hur man övergår dem och lär sig igen att drömma och fantisera. Man får veta att för att leva lycklig måste man hitta sig själv och alltid leva i harmoni med sitt hjärta.

”Jag har inte fött dig, tänkte Karin. Och jag har ingen rätt till dig. Men jag älskar dig som om du var min egen son" - det visar de djupa känslor som Karin har för Simon även om han är inte hennes riktiga son, och det visar att det är inte bara en biologisk mamma som kan bli som en riktig mamma, utan det är den som tar ansvar och känner riktigt omfattande moderskärlek som är den verkliga modern.

Jag tycker att det är en bra bok att läsa för dem som vill tänka mycket, istället för att ha frågor, på grund av bokens djupa filosofiska innehåll och uttryck om livets hemligheter som påverkar vår framtid. Jag tycker också att det är boken för dem som vet att man får aldrig sluta drömma och fantisera.

Jag har också ett favoritcitat från sidan 62, som kan berätta lite mer om mina egna känslor som speglas direkt genom min själ och projiceras med hjälp av detta citat:
”Om du mötte en liten pojke på rymmen, fortsatte hon, skulle du tycka synd om honom. Även om han var barn till en nazist.”
Annars jag skulle jättegärna rekommendera denna bok för den som vill fördjupa sig i detaljer om människornas relationer. Jag tror också att det hade varit bra att läsa den riktiga romanen som författaren skrivit själv, eftersom man får bara lite från en lättläst version.

Med vänliga hälsningar.
Sakhi M.H.
13.03.13 Härnösand
Betyg 5
2012-03-22 20:09
Gripande och fängslande bok som var en fröjd att läsa! Boken var filosofisk och välskriven, men ibland kändes den lite platt. Det var en fin historia och jag läste den med en sån där mysbra känsla i magen.
Betyg 4
2012-04-02 16:27
Stundtals väldigt vacker, stundtals väldigt seg. Det tog ganska lång tid för mig att ta mig igenom den här boken, inte för att den var så lång, utan för att jag kom av mig och tappade bort mig under längre perioder.

Jag tycker att det känns som en alldeles för lång och djup historia för en ganska kort bok. Många delar nämndes bara hastigt utan att man fick något djup i det. Och ibland blev den faktiskt lite platt, trots att den är väldigt djup. Men det var en otroligt fin historia, och de sista hundra sidorna kunde jag inte sluta läsa.

Längtar efter att se filmen!
Betyg 4
2017-08-12 16:06
Simon fann en fin plats med ekar. Där brukade han fantisera. En del år senare finner Simons adoptivmor samma plats och finner ro för att orka vidare. Simon finner en vän i Isak som kommer från Tyskland. Ett land där nazisterna härjade för fullt och dödade judar. Berättelsen rymmer både sorg och glädje och en lättnad över att kriget tog slut. Den dag då Simon får reda på vem hans föräldrar så blir han arg och dagen efter blir han sjuk. Romanen visar att människor som tar sig tid kan ge livsmod till andra.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Simon och ekarna
Liknande böcker:
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en