bokrecensioner boktips

Ondskans leende

Författare: Marianne Fredriksson
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek
Utgivningsår: 2006
ISBN: 915184785X


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Stina först träffade Per föll hennes liv på plats. Hon var framgångsrik forskare, han charmig och initiativrik ekonom.
Men snart började mardrömmen. Per visade sig vara en dubbelnatur, en man vars våldsamhet låg nära ytan. Efter en dramatisk flykt - i tryggheten hos en kärleksfull familj och med skyddad identitet - tycker hon äntligen att framtiden ser ljus ut. Men så kommer domstolsbeskedet: Per ska få träffa sina flickor, mot hennes vilja. Det som händer barnen i USA förändrar hennes syn på livet och människors natur för alltid.

Medelbetyg: 1,9 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ondskans leende :
2006-09-14 21:35
Stina träffar Per, gifter sig mot familjens vilja, blir med barn och därefter rämnar fasaden då Per visar sig vara en ulv i fårakläder. Han misshandlar den höggravida Stina som till slut flyr från sin våldsamme man. Efter en våldtäkt blir hon med barn en gång till och när barnen blivit några år tvingas de fara och träffa sin pappa som bosatt sig i USA. Där förgriper han sig på sin äldsta dotter och nu börjar Stinas verkliga prövning.

Jag blev väldigt besviken på den här boken då jag gillat Fredrikssons tidigare böcker skarpt. Kan egentligen inte sätta fingret riktigt på vad det är som jag inte gillar men språket var som hämtat ur Mitt livs novell och trots att ämnena hon tar upp är allvarliga (pedofili och hustrumisshandel) är berättelsen alldeles för sockersöt på något sätt och slutet på tok för lyckligt. Allt går Stinas väg, alla älskar henne och hjälper henne och själv behöver hon knappt lyfta ett finger - det känns lite för overkligt för att vara riktigt bra...
Betyg 2
2006-10-17 13:08
ingabritt
Jag blev så väldigt besviken på denna bok. Jag läste Synnez recension
och jag kan bara instämma i det hon säger. Det är som att läsa någonting ur mitt livs novell. Språket, innehållet etc. Jag var tvungen att gå till biblioteket för att kontrollera om det verkligen var "den" Mariannde Fredriksson som har skrivit denna bok.
Betyg 1
2006-11-12 17:24
Detta är en urusel bok som aldrig borde ha getts ut. Marianne Fredriksson är dock en "grand old lady" inom skönlitteraturen och förläggaren har väl tänkt att namnet säljer. Men Fredriksson är snart 80 år och klarar inte längre att hålla ihop alla trådar i en berättelse och göra den till en bra bok.
Det är mycket sorgligt, för flera böcker hon har skrivit är otroligt starka, vackra och kloka.

Den här boken är alltså riktigt misslyckad. Det är inte bara det att hon gör fel när hon hoppar fram och tillbaka i tiden, men ännu värre är all psykologisk tvärsäkerhet som alla kläcker ur sig. Jag har alltid tyckt att Fredriksson är en klok kvinna, men nu verkar hon ha tappat allt omdöme.
I boken beskrivs en sexåring som har utsatts för incest och när barnet agerar ut traumat, tycker de vuxna omkring henne att hon identifierar sig för starkt med offerrollen. För att bota detta får hon läsa kvällstidningar där det står om massvis med andra kvinnor som har blivit våldtagna, så att hon förstår att hon inte är den enda. Maken till dumhet har jag sällan läst! De vuxna är riktigt elaka mot det här barnet - fast med skenet av att vara "kloka" och så goda att de nästan är heliga.

I det sammanhanget är det bara en störande detalj att hela boken andas överklass vilket på inget sätt ifrågasätts. Folk flyger hit och dit som om det inte kostar något, miljonarv faller ut, det köps en lägenhet på Strandvägen och det ges ett räntefritt lån på fyra miljoner som inte behöver amorteras. Och naturligtvis är någon gift med en bra advokat som ställer upp på fritiden, och landets bästa psykiaterna har tid imorgon, och så fortsätter det i all oändlighet.

Det är en skam att den här boken har tryckts. Marianne Fredriksson är värd mycket mer respekt än så.
Betyg 1
2007-01-06 15:23
Bedrövligt! Jag läste med stigande fascination och förundran, en bok så dålig att jag inte begriper hur den kunde ges ut. Om Marianne Fredriksson drabbats av personlig härdsmälta, så borde det väl finnas en redaktör med omdöme som kunde bidra med lite konstruktiv kritik. Men ett känt namn + känsligt ämne = ge ut vad skit som helst! Personskildringar som pressats genom en pastamaskin, hopp och skutt hit och dit i tid och rum. Personer som ploppar upp och har de mest floskelfyllda svar på svåra och smärtsamma frågor jag någonsin sett tryckta på papper!
Kort sagt: en läsupplevelse!
Att författaren till en sådan pärla som "Simon och ekarna", kan publicera den här smörjan är obegripligt!
Betyg 1
2007-02-16 23:38
en bedrövelse med små inslag av känsla för en bra berättarstil, tyvärr väldigt dålig.
Betyg 1
2007-04-09 08:36
En bra skriven bok om misshandel och förtryck inom familjen. Författaren har på ett ingående och verkligt sätt visat vilka känslor modern och dottern har. Beskrivningen av den konflikt som uppstår mellan modern och dottern känns verklig.
Betyg 5
2008-01-20 12:35
Vilken besvikelse!! Orkar inte ens läsa hela. Var också tvungen att kolla så det verkligen var den "riktiga" Marianne Fredriksson. Förlaget borde ha stoppat den!! Tragiskt att det skulle bli den sista som jag läste av henne. Tror jag ska läsa om Simon och ekarna som motvikt.
Betyg 1
2014-08-06 14:33
Hittade boken på Myrorna, läste sedan ovanstående recensioner och tänkte knappt läsa boken. Men blev glatt överraskad, tydligen tycker man olika. Boken beskriver och behandlar känslor som skuld, skam,vrede, förlåtelse och glädje på ett så fint sätt att den är absolut läsvärd. Var väldigt lättläst.Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ondskans leende
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan
Räkna hjärtslag
 K. Widholm
Vill du veta?
 N. Erlick