bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Anna, Hanna och Johanna
Blindgång
De elva sammansvurna
Den som vandrar om natten
Enligt Maria Magdalena
Evas bok
Flyttfåglar
Gåtan
Kains bok
Noreas saga
Ondskans leende
Simon och ekarna
Skilda verkligheter
Syndafloden
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz
Flickorna i speceriaff..
 E. Åhman Owetz
Anna - Lisas val
 E. Åhman Owetz
Brevvänner
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerÄlskade barn

 
Författare: Marianne Fredriksson
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, relationer
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9789164240071
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Katarina Elg är ung och fri. Hon bejakar sin sexualitet och älskar att vara förälskad. Men hon är rädd för närhet och för att binda sig. Viktigast av allt för henne är självständigheten, friheten att bestämma över sitt liv.
Så blir hon gravid och beslutar sig för att föda sitt barn.
När hon säger som det är till barnets far slår han ner henne. Och när hon vaknar till medvetande på sjukhus börjar hon ana ett sammanhang. Hon har själv växt upp i en familj där hennes mor systematiskt misshandlades.
Går våld i arv? Både hos förövare och offer?
Med dessa nya tankar närmar hon sig sin mor. De båda kvinnorna börjar öppna sig för varandra. Minnen avtäcks, sammanhang uppenbaras och Katarina kan äntligen förstå varför modern stannade kvar i ett kränkande äktenskap.


Medelbetyg: 3,8 (15 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Älskade barn :


lillamy 2004-07-04 21:35
Ännu en cdbok som jag har lyssnat på. Det är Anna Godenius som är uppläsare och hon gör ett toppenjobb enligt mig. Boken tar 6,5 timmar att lyssna på men det kändes som en timma. Jag ville aldrig sluta, sen så ville jag aldrig att det skulle ta slut heller. Marianne Fredriksson har än en gång lyckats skriva en helt underbar roman om kvinnor och relationer
Betyg 5

Ninnas 2004-07-04 23:57
En varm och känslosam bok som får en stark trea i betyg av mig. Marianne Fredriksson är duktig på att beskriva personligheter och känslor. Det är liksom behagligt att följa Katarinas väg genom berättelsens gång.
Betyg 3

Emma 2004-07-18 13:25
Detta är en fin och väldigt bra bok.
Jag kan inte sätta fingret på vad det är som gör att jag tycker om den men något är det.
Betyg 3

trollaki 2004-07-24 21:42
Marianne Fredriksson är en av mina mest älskade författare. Jag gillar mycket hennes sätt att skriva och de ämnen hon behandlar i sina böcker, men tyvärr tycker jag att hennes sista böcker inte är lika bra som de andra... Älskade barn är en bra bok, men det fattas någonting. det är svårt att säga vad, men den känns ytlig på något sätt... Trots att misshandel är ett väldigt aktuellt ämne och att det är bra att hon valt att skriva om det, är berättelsen lite enkel på något sätt och språket är inte lika fint som i hennes andra böcker....
Betyg 3

mana 2005-04-12 14:05
Katarina går från man till man. Det sägs att hon byter karlar oftare än vad andra byter underkläder. Men det är ingenting som stör henne den där sommaren som hon träffar Jack. Den där sommaren som för alltid kommer att förändra hennes liv.
Katarina får reda på att hon är med barn och beger sig till sin mamma för att berätta den stora nyheten. När hon kommit hem igen blir hon misshandlad av Jack, så svårt att hon nästan dör. Jack, som är amerikan, rymmer genast iväg och Katarina får tampas med sin graviditet alldeles ensam. Om man inte räknar med den underbara modern, brodern och hans fru Erika.
Och denna hemska händelse har faktiskt någonting gott med sig. Katarina och hennes mamma Elisabeth kommer närmre varandra än vad de någonsin varit tidigare.

Jag kan inte annat än säga att jag verkligen ä l s k a r Mariannes språk. Har nog aldrig läst någon text av någon som skrivit så bra som Marieanne gör. Det är en ren glädje att läsa det som hon har fått ner.
Hela historien är söt. Den tar upp otäcka och obehagliga saker, vardagliga saker, men ändå är det en fin historia.
Har bara läst en bok av Marianne tidigare, men det kommer helt klart bli fler i framtiden!
Betyg 4

FredrikRunebert 2005-09-24 14:36
Älskade barn

Marianne Fredrikssons ”Älskade barn” är en väl sammanflätad roman där nya aspekter får tidigare intryck av aktörerna att ändras, vilket faktiskt är rätt ovanligt. Huvudtemat för boken är kvinnomisshandel och hur en kvinna tar sig ur ett destruktivt förhållande. Utan att beröva mannen som slår ansvaret och skulden för sitt beteende komplicerar författaren misshandeln och visar tydligt att det alltid har funnits människor (och i människor inkluderas män) som aktivt försökt motarbeta kvinnomisshandel. Boken visar också en väg till försoning utan att kvinnan kapitulerar och går tillbaka till mannen som slog. Motiven för att en man slår beskrivs i boken som vanmakt och dålig självkänsla. Inte manlighet och patriarkaliskt maktbehov.

Huvudpersonen, Katarina Elg, strävar efter frihet och självständighet och hoppar därmed från man till man. Men en sommar träffar hon amerikanen Jack som resulterar i en graviditet. Det är då Jack slår henne medvetslös. Hon får då stöd av sin bror som är präst och hans fru Erika som till en början verkar sträng, självgod och tråkig men som sedan visar sig bildad, omtänksam och förstående. Katarinas mor, Elisabeth, är också en stödperson och har själv varit utsatt för misshandel av Katarinas fader. Katarina får läsa om detta i ett antal brev som mamman skrivit till henne. Ett mycket bra skönlitterärt grepp där en historia sammanjämkas med huvudhistorien. Hon får dessutom stöd av en konstnär och de två utvecklar en förälskelse. Kontentan av boken är vikten av egenmakt, uppgörelse, att våga gå vidare och förstå att det är en minoritet män som är skitstövlar och inte alla män. Boken visar också att frihet och självständighet förutsätter ett sammanhang och en trygg gemenskap.
Betyg 5

kukiliku 2006-04-03 10:50
Jag har läst Älskade barn som är skriven av Marianne Fredirksson. Den handlar om en ung och fri Karatrina Elg. Hon blir gravid med en kille hon knappt vet namnet på, hon beslutar sig för att föda barnet. När hon berättar för killen att hon är gravid slår han henne gul och blå, Kartarina och hennes mamma har aldrig riktigt pratat med sin mamma´men när katarina blir gravid måste hon berätta det för sin mamma.

Då börjar de båda kvinnorna öppna sig inför varandra. Det visar sig att Katarinas mamma blivit slagen i alla år av sin man, men hur kommer det sig att man inte lämnar en som slåss? Katarina kan äntligen förstå varför modern stannade kvar i ett kränkande äktenskap.
Betyg 5

Rosa 2006-04-03 14:59
Marianne Fredriksson skriver enkelt och vardagligt men når ändå på djupet. Så även denna bok. Den var fängslande och läsvärd.
Betyg 4

Joanna 2006-07-15 02:39
Ärlig, öppen, fantastisk och alldeles fruktansvärd. Men det menar jag: den berör och tårar föll. Tyckte den var underbar. En av MF´s bättre!!

Läs.
Betyg 4

animisha 2006-11-12 19:56
En välskriven och vacker bok.
Betyg 4

Pnilla77 2007-04-21 22:46
Själv så är jag inte överförtjust i Fredrikssons böcker. Men denna har hon verkligen lyckats med!!
Betyg 4

jossansten 2007-08-14 23:41
En helt OK bok. Inte en av Marianne Fredrikssons bättre. Hon skapar en del mysiga stämningar.
Betyg 3

BlommigaBarbro 2017-01-31 16:53
Stark och jättebra relationsbok, fylld med trovärdiga karaktärer, spännande handling och ett magiskt språk. Som vanligt är Marianne Fredriksson fenomenal. Och som vanligt är Anna Godenius en enastående uppläsare att ha i öronen. Stark 5:a till såväl bok som uppläsare!
Kan varmt rekommenderas!
Betyg 5

gun 2017-09-15 09:54
När Katarina blir gravid för andra gången så beslutar hon sig för att behålla barnet. Men barnets far blir rasande och misshandlar henne svårt. Det gör att Katarina kommer ihåg händelser från sin barndom där hon fått vara den som tröstade. Det här är en berättelse med många olika karaktärer. Katarina som från början tyckte att hennes svägerska var grå och tråkig upptäcker helt andra sidor. Det är en händelserik berättelse med många färgstarka skildringar. Bra bok.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Älskade barn


  Köp boken som film på cdon: