bokrecensioner boktips

Anna, Hanna och Johanna

Författare: Marianne Fredriksson
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9146169806


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hanna är född på 1860-talet i Dalsland, nära norska gränsen. Det råder kärva tider - undernäring och panikartad utvandring gör att de unga som blir kvar tidigt tvingas ta ansvar för sin egen försörjning. Hannas tillvaro gungar och får stadga först när hon träffar en man. Han kommer norrifrån, är lite udda och gammal men ansvarskännande. När de gift sig rustar de tillsammans upp en vattenkvarn. De har barn i två kullar och lever ett drägligt liv. En dag orkar dock mannen inte längre. Hanna blir änka och söker en ny framtid i sekelskiftets Göteborg.
Johanna är Hannas dotter. Hon har goda minnen från Dalsland, pappan och de år då hon blir vuxen i Göteborg - en stad som under hennes livstid byter ansikte, från industriproletariat till välordnad storstad. Villkoren blir bättre, men den enskildes anonymitet ökar och klassklyftorna är fortfarande påtagliga. Johanna vaknar politiskt och reagerar mot kvinnors sämre villkor.
Anna är Johannas dotter. Hon är en modern yrkeskvinna och hennes liv är händelserikt. Ur ett nutida perspektiv tar hon på olika sätt del av mammans och mormoderns liv, förstår ibland, berörs och påverkas. Hon jämför med sitt eget och ser skillnaderna - men även likheterna.


Medelbetyg: 3,63 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Anna, Hanna och Johanna :
2003-10-28 23:33
En underbar bok. Man får följa tre styckna kvinnor och deras öden. Det är är en fascinerande bok om kvinnornas oberoende och deras kärlek. Boken är delvis skriven på dialekt, vilket man kan uppfatta som lite svårläst, men man kommer snabbt in i det tycker jag.
Betyg 5
2003-11-18 21:35
Åhh, den är ju helt underbar och jag tycker alla män borde läsa den för större förståelse för mammor och mormödrar och kvinnor i allmänhet..:) Fascinerande att följa Sverige under tre generationer och se hur förutsättningar ändras med tiderna.
Betyg 5
2004-02-04 11:29
jag tycker att boken är skitbra, och jag tror att den blir bättre om man läser den fler gånger med nåra års mellan rum just för att jag tror att man kan förstå alla 3 kvinnorna ju äldre man blir och då kan man kanske förstå valen som man gör när man har fått erfarenheter av livet.
Betyg 4
2004-03-23 01:00
Fascinerande bok!! jag tyckte mycket om den hela idén och sättet hon byggde berättelsen på.Jag skulle vilja läsa den igen... En av MFs bästa!!
Betyg 5
2004-07-20 00:23
Gripande bok om tre generationer av kvinnor, i samma släkt. Den känns trovärdig och spännande. Marianne Fredriksson använder ett språk som berör.
Betyg 4
2004-09-20 11:38
"Jag tycker om boken, för den är så verklig, och tar fram tre olika fint skildrade kvinnor. Genom Hanna, Johanna och Anna är det lätt att se hur förändringarna i kvinnams ställning har skett. Dessutom har författren lyckats koppla samtiden till historien bra. Man ser hur upptäckterna om moderns och mormoderns liv påverkar Annas liv, och hur hon förändras och kommer till ro med sig själv. Man kan lätt identifiera sig med Anna. Många har säkert haft liknade tankar vid sina gamla mor- eller farföräldrars eller föräldrars dödsbäddar. ", skrev jag i min recension för skolan. Lite väl vagt blev det kanske för denna underbara bok.
Betyg 4
2004-09-22 15:30
de första sidorna av boken gjorde mig bara förvirrad. jag fattade ingenting. men ju mer jag läste, desto mer kom jag in i historien och fastnade verkligen.
språket är gudomligt, marieanne skriver otroligt bra, fängslande och mysigt. tycker också det är härligt att vissa personers tal står i dialekt, det får mig att ännu mer leva mig in i det jag läser.
helt enkelt en jäkligt bra bok, som aldrig kändes seg. förtjänar det bästa betyget!
Betyg 5
2005-02-16 21:42
JAg gillar själv att jämföra mitt liv med min mormor, farmor, mamma och moster. därför var det extra roligt att läsa den här boken, och se att andra kommit fram till att vissa "arvssynder" är svåra att tvätta bort.
Språket i boken är helt underbart, och historien nästan dansar fram!
2005-03-09 10:21
Jag blev påtvingad att läsa den här boken i gymansiet, jag skulle redovisa den genom att dramatisera ett kapitel ur den. Det var det värsta jag gjort någonsin, jag plågades igenom hela boken. Omständigheterna gjorde nog att jag hatar boken... Blir tyvärr tvungen att sätta en 1:a.
Betyg 1
2005-07-19 11:36
Hej!
Denna bok var iofs intressant, men ändå, så fastnade jag inte. Kände inte att jag ville ha mer...
Hört mycket bra om Marianne Fredriksson, men för mig är hon ingen favorit.

Betyg 2
2005-12-03 20:35
För mig är den här boken Marianne Fredrikssons minst intressanta av alla. Det som är hennes starkaste sida, att hon inte förnekar en mer andlig värld, håller hon utanför och därmed blir boken fullkomligt slätstruken.
Synd att en talangfull och klok kvinna som Marianne Fredriksson ägnar sig åt endimensionell psykologisk realism. Det finns så mycket mer!
Betyg 2
2006-01-09 18:40
En skildring över generationer. Ett språk som varierar samtidigt som berättelsen fortsskrider.

Inte den bästa av Mariannes romaner men ändå en läsvärd upplevelse. Om kvinnors kamp genom generationer. En kärleksfull berättelse.
Betyg 4
2006-07-15 02:36
Härlig bok som vidöppet visar på kvinnors relation till varandra i rakt nedstigande led. Hög igenkänningsfaktor!

Varm och okomplicerad. Läs.
Betyg 4
2013-02-18 13:19
Detta är en berättelse som beskriver tre generationer. Samhällets syn på kvinnor förändras mycket under tiden. Från skamligheten att bli gravid som ung till den friare syn på ensammödrar och samboskap i mer modern tid inne i städerna.
Hanna som blir våldtagen som tolvåring och håller på att förblöda av skadorna föder sitt barn som trettonåring. Människor dömer henne hårt och kallar henne hora ända tills hon gifter sig ett antal år senare.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Anna, Hanna och Johanna
Liknande böcker:
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup