bokrecensioner boktips

Röda rummet

Författare: August Strindberg
Genre: Klassiker
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi, humor, religion
Utgivningsår: 1879
ISBN: 9789186969714


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Röda rummet, skildras det bohemiska livet bland artister och konstnärer. Med sin salta, fräna ordkonst fängslar berättelsen ständigt nya generationer av läsare.


Utdrag ur boken:
Boken finns även på nätet:
http://runeberg.org/rodarum/

Medelbetyg: 3,51 (41 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Röda rummet :
2003-12-09 16:39
En klassiker bland klassiker!
I boken Röda Rummet bevisar August Strindberg att han inte bara är en av Sveriges främsta
utan även en internationellt högt uppskattad författare!
Härligt och mustigt berättar han om bohemerna i det gamla Stockholm!

Strindberg är en mästare på vårt svenska språk!
Själv blir jag grööön av avund när jag läser hans alster!

Å visst känns hans romanfigurer igen även i vår moderna tid?
Betyg 5
2003-12-10 18:12
Har hunnit halvvägs två gånger, men sen har det bara inte gått mer. Vilken fantastiskt tråkig bok! Begrep aldrig vad den handlade om. Jag kanske är för ung, men...Språket är tjusigt men det ger inga pluspoäng. Grymt överskattad, enligt mig!
Betyg 1
2003-12-14 12:30
Alla böcker behöver ju inte absolut handla om något dramatiskt. Den här ser jag mer som en poetisk tidsskildring och en utvecklingsroman. Bara inledningsraderna är ju klassiska!
Betyg 4
2004-02-01 13:21
Detta är den första bok jag har läst av August Strindber och det tog mindre än 50 sidor av läsning inna jag hade konstaterat att alla ska egentligen läsa en bok av honom någon gång under livet. Han skriver med en sådan enkelhet som kan spåras tillbaka till författare som Guy de Maupassant som var en av Frankrikes mest betydande författare under realismen och naturismen. Dett är Extremt uppfriskande att läsa en boka av den här stilen med jämna mellanrum. Men jag håller med att vissa delar av boken är ganska malande.
Betyg 4
2004-02-26 15:11
Språket är den stora behållning, men handlingen känns ibland något ointressant.
Betyg 4
2004-02-28 23:57


August Strindberg Sveriges nationalförfattare
har i Röda rummet 1869?
beskrivit livet ibland de byråkratiska männen
i kollegiet för ämbetsmännens utbetalande av löner.
Och han tar med hjälp av Falck en rundvandring
i dåtidens Stockholm.
Det är en stor roman,kanske en bohemroman?
Han speglar livet utifrån den utstöttes blickfång också
Stockholm i fågelperspektiv.
Den börjar med en vind på Mosebacke som löper ut
till skogarna på Lidingö.
Här skildras livet ibland konstnärskollegorna
samtidigt är det som alla böcker egentligen en själv-
' biografi just därför att man skildrar något man själv
känner till nämligen sig själv.
Och Strindberg är kanske mer subjektiv än andra?
Röda rummet var Strindbergs genombrottsroman i
Sverige. En s.k. naturalistisk roman
Och den var modernare än någonting annat i Sverige
på den tiden.
Och är kanske fortfarande ganska modern
i sitt skildrande av livet i fågelperspektiv
i Stockholm 1869.


´WILMER ISLANDERBetyg 5
2004-04-30 09:41
Röda rummet brukar ibland benämnas som Sveriges första skönlitterära roman. Boken kan sägas vara en skildring av den verklighet som många kulturarbetare (bl.a. författare och konstnärer) levde i under 1870-talets Stockholm. Strindberg är obarmhärtig i sin kritik av den statliga myndighetsapparaten och de reaktionära huvudstadstidningarna. Språket känns förvånansvärt modernt och personbeskrivningarna är uttrycksfulla. Genom att historien berättas utifrån den unge och ännu naivt oförstörde Arvid Falks ögon erhåller Strindberg ett underifrånperspektiv som möjliggör ett mer kritiskt betraktelsesätt - ett utan tvivel genialt grepp. Det bohemliv som skildras i Röda rummet har beskrivits som verklighetstroget och blottläggande såtillvida att detta liv tidigare återgetts med ett konstlat nimbus. Röda rummet har kommit att bli en riktig klassiker inom den svenska litteraturen, jag förstår varför.
Betyg 4
2004-05-05 13:53
DIN MAMMA gillar denna boken!!
Betyg 5
2004-07-14 22:05
Röda Rummet

Röda rummet blev Strindbergs riktiga genombrott och blev början till den produktiva och harmoniska period som varade till mitten av 1880-talet.

Röda rummet skildrar livet ur artist- och författarvärlden. Bland aktörerna finns en författare (Arvid Falk), en skådespelare (Rehnhjelm), två filosofer (Olle Montanus och Ygberg), två konstnärer (Sellén och Lundell). Den gamla konflikten mellan idealism och realism förs fram genom de olika aktörernas strategier. Vissa är beredda att anpassa sig efter vad som efterfrågas medan andra håller på sina principer. De sistnämnda får givetvis svårt att försörja sig. En tredje kategori, personifieras via Struve, är en ren hycklare som fullständigt saknar riktiga värderingar och principer.

Röda rummet är en av de bästa böcker jag har läst. Den är både underhållande och mycket djup. Viss förförståelse i filosofiska resonemang samt kulturellt och religiöst betingade ramar krävs för att få verklig behållning av Strindbergs klassiska storverk.

Strindberg, August: Röda rummet, Albert Bonniers förlag, Stockholm, 1970 (1879)
Betyg 5
2005-01-04 00:28
Innan jag läste den här boken så var jag en oskuld då det gällde Strindberg (förutom någon liten novell vi alla tvingades läsa i åttan). Innan hade jag intalat mig själv att Strindberg inte var någonting för mig, för när det väl kommer till kritan så har han inget vidare rykte (kvinnohatare och galen).

Början kändes något seg och jag hade svårt att komma ihåg vem som var vem då karaktärerna under perioder försvann helt ur berättelsen för att sedan dyka upp mycket senare och då som en helt bekant varelse.
Vad jag slogs av var hur fattiga alla var och trots det tycktes ta livet med en klackspark (filosoferandet var visserligen djupt). Det var utan tvekan en mycket invecklad värld de här människorna levde i där det gällde att finna sin plats.

Det jag tyckte var bäst med hela boken var konversationerna som var fräna och avskalade. Det var härligt att kastas med i de vilda ordväxlingarna som ena sekunden kunde vara mycket högljudda och våldsamma för att i nästa vara lågmälda och tillbakahållna.

Känslan jag fick då jag läste var att en teaterscen blev beskriven. Där varje kapitel utgjorde en egen akt. Många av de meningar som beskrev hur folk förflyttade sig eller trädde in i ett rum påminner om dem man läser i en pjäs.

Min farbror kallar den här boken träig. Jag är villig att hålla med honom, men även ett träd lever.
Betyg 3
2005-01-04 03:26
Visst är boken rörig! I den berömda inledningen "Det var en afton---" är det både morgon och kväll samtidigt. Det märks att Strindberg är ung och energisk!
Frisk satir över såväl byråkrater, som Östermalmskärringar, ekonomiska fifflare, radikaler och konservativa. Det kunde lika gärna ha varit skrivet i dag.
En del av satiren lär han förövrigt ha plankat från Mark Twain.
Kanske lite grann av en "1880-tals-Jack"?
Men han har skrivit bättre! (Och betydligt sämre!)
Boken är lättläst, vilket är en fördel. Allt för många skönlitterära författare tycks anse att det är "fint" att skriva svårläst och tråkigt.
Boken finns på nätet:
http://runeberg.org/rodarum/
Betyg 3
2005-02-12 22:30
Även för mig var det min första Strindberg. Jag gillade den skarpt. Jag tyckte Strindbergs styrka förutom det som tidigare recensenter påpekt är hans sätt att beskriva personer och speciellt feta/smala/bleka vidriga förhatliga gubbar. :) Lysnade metaforer hela tiden. Hans kritik av makten både den politiska och den kulturella är minst lika relevant idag.
Problem jag hade var att vissa ord som inte används i dagens språkbruk kan vara lite svåra. Men det är bara att slå upp dem.
Betyg 5
2005-02-23 03:54
Röda Rummet är en av Strindbergs bästa böcker. Den är till stor del självbiografisk och handlar om en ung Strindberg och dennes funderingar om sin omvärld. Den är skrivet med ett fantastiskt språk som inte går att ta miste på, och är bitvis väldigt rolig.
Betyg 5
2005-08-14 22:13
Rätt så bra, men lite rörig.
Betyg 3
2005-12-09 23:49
I denna bok får man en inblick i hur livet bland konstnärer såg ut i Stockholm. Skildringarna över staden och huvudpersonerna är mycket bra. Bokens huvudperson Arvid Falk är förmodligen Strindbergs alterego.
Betyg 4
2006-04-29 16:20
ytterligare en av Strindbergs stora
Betyg 4
2007-03-12 01:16
Röda rummet känns som en bok man bör läsa åtminstone två gånger för att riktigt förstå den. Visst, överlag förstod jag handlingen, men det var vissa partier som jag gick mer eller mindre oförstående ut ur på grund av det mycket ironiska och snärtiga språk som är typiskt för Strindberg.

3+
Betyg 3
2008-01-08 10:23
Boken är inte vad man tror. Möjligen är det en Tjänstekvinnas son som har skrivit den och hans kusin, Johan, är troligen i 10-års åldern. Jag rekomenderar inte att du läser boken!
Betyg 1
2008-06-04 10:03
Det är en bra bok, dock något överskattad. Röda rummet är ingalunda ett av Strindbergs främsta verk. Det är därför synd att många "Strindbergs-debutanter" börjar med att läsa just denna (eller Hemsöborna). Mitt tips till den i Strindbergs fantastiska värld oinvigde, är att börja med Svenska öden och äventyr.
Betyg 4
2010-01-03 16:58
Härlig satir, roliga karaktärer och bra tempo. Ngt osammanhängande och trist att figurer tillkommer lite underligt.
Betyg 3
2010-01-16 10:07
Intressanta porträtt av dåtidens människor.
Betyg 4
2010-02-01 16:26
Den här boken ska bara läsas! En intressant bok på flera nivåer utav en fantastisk författare.
Betyg 5
2010-08-12 22:55
"Röda rummet" är med mycket liten konkurrens en av de bästa böcker jag läst,just för att den är förbannat rolig och samtidigt ger en inblick i ett svunnet samhälle.Sällan får man tillfälle att läsa något som är så bräddfullt av burlesk,syrlig humor som just här.
Röda rummet är varken tungrodd eller tråkig,den är snarare spirituellt lätt att ta till sig och man har roligt oavbrutet.Lika mycket tack vare författarens språk som genom bokens handling.På sätt och vis är den en bra mjukstart och vyvidgare för den som tror att allt Strindberg skrev var ångestladdat och tungt.

Här får både ämbetsmannakåren och bohemerna sig en släng av sleven.I centrum står den självgode,elake och totalt osympatiske Carl Nicolaus Falk(bodägare) och hans yngre,författaraspirerande,liberale bror Arvid.Arvid hankar sig fram i författarkarriären med en mängd mindre prestigefyllda uppdrag,motvilligt,men han gör det hellre än att sitta och vända papper på ett statligt verk.Han beklagar sig för en medarbetare i en tidskrift där han hoppas få ett jobb,istället tar Herr Struve och använder uppgifterna till att skriva en artikel(mot betalning)som Arvid får skulden för och som drar ner hans självgode brors anseende några snäpp.
Arvid är omgiven av en skara bohemer och förhoppningsfulla konstnärer som alla försöker ta sig upp.En efter en får de sina ideal söndersmulade av diverse cyniker i sin omgivning.Den unge förhoppningsfulle och idealistiske Rehnhjelm tillexempel;som vill bli skådespelare och tar villigt skitjobben på en teater i en icke namngiven bergslagsstad för att lära yrket grundligt.Han söker något slags mentor i den äldre karismatiske skådespelaren Falander,men Falander serverar honom bara cynismer och krossar hans ideal.Men roligt är det,trots allt.

Även prelatet och auktoriteter i stort visas upp i skrattspegeln.Ni vet väl att Strindberg själv planerade ett attentat mot Oscar II som han aldrig genomförde?Det känns inte förvånande när man läser "Röda rummet"...

Strindberg var en stor humorist.Det här var hans prosadebut(bland annat därför är det ingalunda fel att börja läsa Strindberg med just denna bok) och kanske den mest berömda av alla hans verk om man ser till hur många boklådor,caféer och annat som fått samma namn.Läs den,det bör man ha gjort innan man dör.
Betyg 5
2010-11-11 13:07
Jag har i alla fall läst boken, men den gav mig ingenting. August Strindberg staplar upp den ena personligheten efter den andra och gör sammalunda med de olika miljöerna. Och när allt är färdigt undrar jag om detta verkligen var allt. Och det var det. Tyvärr.
Betyg 2
2014-02-09 15:15
Boken saknar en röd tråd. August Strindberg staplar upp den ena miljön och personen ovanpå den andra utan att spinna vidare på dessa.
Betyg 1
2017-02-10 19:33
Strindberg roar sig med att med största noggrannhet beskriva personer och miljöer från ett för honom samtida Stockholm, ett för mig förr som möjligen kan vara min farfars fars eget. Och det är just denna noggrannhet jag berömmer. Inte berättelsen som med mina ögon sett är fattig på händelser.
Betyg 2
2019-01-04 20:58
En något svårsmält bok med ålderdomligt språk. Boken skildrar en rad udda personligheter och deras liv och strävan. Huvudpersonen är Arvid Falk en ung man med författardrömmar som möts av livets hårda skola. En klassiker ja men inte så lättsmält. Saknar egentlig handling. Dock en bok som man bör ha läst.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Röda rummet
Liknande böcker:
Den glada vetenskapen
 F. Nietzsche
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Boken om te
 K. Okakura
Bleak House
 C. Dickens