bokrecensioner boktips

Hemsöborna

Författare: August Strindberg
Genre: Klassiker
Ämnesord: natur, historia, kultur
Utgivningsår: 1887
ISBN: 9789188680358


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''Det är Svenskt lands och skärgårdslif i romanform med episoder, den första roman, genuina, jag gjort. Öfverflödar af Svenska landskap, bönder, upplysningsmän, prestar o.d.Vackra saker, fula saker, ledsamma händelser, glada uppsluppna, dock tryckbara alla.'' - August Strinberg.

Utdrag ur boken:
''Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen''
Medelbetyg: 3,1 (41 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hemsöborna :
2004-04-16 13:43
Berättelsen är en mustig folklivsskildring om livet i helg och söcken, arbetet på åkern, fisket, jakten, midsommardansen och bondbröllopen. Boken handlar, kort och gott, om vaniga människor som levde i Stockholms skärgård under 1800-talet. Huvudpersonerna är den bitska änkan Madam Flod, dennes son Gusten som bara vill jaga sjöfågel och lata sig samt Karlsson som kommer till Hemsö för att få ordning på gården. Främlingskapet och striderna mellan de tre huvudpersonerna stegras allt eftersom historien fortlöper och slutar i en katastrof! Huvudgestalterna känns levande och naturskildringarna är av en klass som svårligen låter sig överträffas i svensk litteratur. Strindberg tecknar med enkla medel en historia som både är intressant som naturskildring och som psykologiskt drama.
Betyg 4
2005-06-01 23:21
Jag vet att August Strindberg är en av våra mest älskade författare, att det som "hör till" att man ska ha läst åtminstone några av hans böcker.. Men efter Hemsöborna kan jag inte förmå mig att läsa nån fler (i alla fall inte på ett bra tag). Boken känns bara så platt.. Inga levande porträtt, ingen handling som man rycks med i och inte bra helt enkelt.
Betyg 1
2005-08-10 16:25
Maktkampen på ön är intressant och realistisk. Den annorlunda synen på kärlek och äktenskap känns konstig men var säkert en del av verkligheten på den tiden. Det gammaldags språket och de starka sinnesförnimmelserna orden väcker gör bokan intressant och läsvärd.
Betyg 4
2005-10-27 13:32
skit
Betyg 1
2005-12-27 23:06
En av Strindbergs bättre böcker. Har inte läst så många av honom ännu, men denna var klart godkänd. Vem kan inte inledningsraderna i denna bok?
Betyg 4
2005-12-29 01:44
Den här har jag bara SETT som teveserie på -70-talet med Sven Wollter och Sif Rud. Som sådan räknas den med rätta bland det bästa Sv. Television gjort.
Har läst att de goda naturskildringarna berodde på, att Strindberg lät sin trogne förläggare (Bonnier) skicka mängder med böcker om skärgårdens flora och fauna, för att allt skulle bli korrekt beskrivet. Eftersom boken byggde på en verklig händelse på Kymmendö, blev den gode August inte längre en välsedd gäst i den delen av Roslagen.
Ska ni läsa Strindberg i helgalen toppform som den värste New Age-fantasten, då ska ni läsa de böcker han skrev under samlingsnamnet En Blå Bok.
Betyg 3
2006-01-21 14:22
långtråkig!
Betyg 1
2006-03-24 12:24
Måste fan vara den sämsta genom tiderna boken som någonsin skrivits!
Den är så jävla långtråkig och dåligt skriven att bara en som är född 1900 kan förså vad de skriver! En bok för riktiga chips! Starta ett bokbål och bränn alla August Strindbergs böcker! Hade jag kunnat hade jag gett den en nolla!

Bojkotta August Stindberg så att alla slipper böckerna!!!
Betyg 1
2006-04-29 16:09
mästerverk, men med något tradigt språk
Betyg 4
2006-10-09 22:02
Den bästa inledningen hittils....
Betyg 3
2007-09-16 11:26
Med mycket must och märg.
Betyg 4
2007-09-25 13:00
Det är ett fritt land, man får tycka vad man vill. Men varför avslöja hur dum i huvudet man är? Hemsöborna är en svensk klassiker och en helt underbar bok. Finns inget mer att säga om det. Att tycka att den är skit mm, säger mer om innehållet i hjärnan på den som skriver så än innehållet i boken.
Betyg 5
2007-10-03 09:40
Den är en svensk klassiker som man måste ha läst innan man kastar in handduken. Det finns en anledning till detta.
Betyg 4
2007-11-01 22:34
Jag sitter och tvekar mellan 2 och 3. Ja, jag vet. August Strindberg är en av de absolut främsta svenska författarna någonsin, men just nu får jag knappt ut någonting från Hemsöborna. Gammaldags språk och allmänt tråkig. Tyvärr...
Betyg 2
2008-01-01 15:11
August Strindberg har ett speciellt skrivsätt, det många av oss tycker är långtråkigt. Det är detta skrivsätt som gör att många tycker att bl.a. denna boken är dålig och tråkig. Men om man bortser från detta ser man den kamp som ständigt pågår mellan två . Det är som Charles Darwins teori, Survival of The Fittest (Den starkaste vinner).

När jag själv läste boken tog det minuter att läsa några sidor och man kunde inte läsa den i sträck. Men bara p.g.a. detta kan man inte rata en bok som skildrar ett samhälle på vis.

Jag tyckte att boken helt klar är läsvärd. Men det är en utmaning att ta sig an den.
Betyg 3
2008-03-10 20:50
Inte min smak helt enkelt.
Betyg 2
2008-06-17 23:36
Var inte överdrivet förtjust till en början, måste jag medge. Strindbergs språk må vara fantastiskt men ärligt talat tråkade alla sjöfåglar, kobbar och skär ut mig en aning till slut. DOCK - den fascinerande maktkampen och de, säg, 40 sista sidorna vann mig över.
Betyg 4
2010-03-01 15:22
Även om språket är imponerande, kan jag inte riktigt gilla hemsöborna så mycket som jag vill. Det är en bra bok, den knallar på i stadig takt från första till sista sidan, men det är inte heller så mycket mer än så. Den är jättetrevlig, rolig och bra, och slutet är väldigt spännande! men fram tills dess så travar historien på i ett lagom tempo.
Betyg 3
2010-11-02 19:08
Strindberg har i Carlsson gett oss en färgstark person och som läsaren kommer att minnas långt efteråt. Utan honom och hans sinne för modernisering hade visserligen den ö Strindberg beskriver fått behålla sin idyllstämpel, men boken om livet där hade nog snabbt blivit något läsaren tröttnat på och med det ställt undan. Det språk Strindberg använder sig av här - och framför allt då hans val av ord - är däremot en aning föråldrat, vilket gör att boken lätt kan upplevas som svår att förstå. Men frågan är den om man kan bearbeta Strindbergs texter på samma sätt som man bearbetat flertalet äventyrsklassiker, utan att det blir klassat som kulturell vandalisering.
Betyg 3
2011-05-04 19:56
Jag har läst Hemsöborna som är en roman av August Strindberg. Boken handlar om herr Carlsson från fastlandet, han har åker till hemsö, där boken utspelar sig för att hjälpa änkan Anna Eva Flod med hennes gård.
Anna har en son som heter Gusten, Gusten trivs inte alls på gården och han skulle helst resa bort. Situationen blir inte bättre när Carlsson dyker upp och ska rusta upp gården. Carlsson lyckas dessutom och gården stod klar till sommaren.
Carlsson och Anna, bestämmer sig för att sälja gästhuset på tomten på grund av dålig ekonomi.
Det dröjde inte länge innan en rik köpman har flyttat dit med sin familj och två pigor. En av pigorna, Ida blir både Carlsson och Gusten blixtkära i. Vintern kommer och familjen samt pigorna åker hem igen, Gusten har tröttnat på Ida sen länge men Carlsson saknar henne mycket när hon rest hem.
Anna som är änka tyckte inte att hon har någon bra som kan ta över gården den dag hon dör, då Gusten inte alls är intresserad av gården så hon föreslår att Carlsson och hon ska gifta sig. De gifter sig och det dröjer inte länge innan Anna väntar barm, tyvärr dör barnet i födseln och det tar Carlsson hårt. Speciellt de besked att Anna nu inte längre kan skaffa barn. Carlsson som hemskt gärna vill ha barn börjar träffa en av pigorna, Anna som inte är av de osmarta slaget märkte detta och följer efter Carlsson en natt. Hon drar på sig en hemskt lugninflammation och dör några dagar senare.
Jag tycker att boken har en väldigt bra historia, det märks att den är välskriven och att den är välarbetad. August som är en av Sveriges mest kända författare var väldigt duktig på miljöbeskrivning, jag tror att det gör nästan hela hans böcker. I Hemsöborna har han varit väldigt noga med att beskriva hur de är som personer och han beskriver väldigt ingående om miljön.
När jag läste boken tänkte jag mycket på ordvalet, det är mycket gamla ord och fraser som jag inte känner igen. Ibland kan jag tycka att boken är svårläst, just för att jag inte är van med att läsa böcker från sena 1800-talet. Boken är överlag väldigt bra skriven, men jag tycker att den kan bli lite lång. August har skrivit boken onödigt lång, den hade kunnat sluta både snabbare och bättre. För att vara en bok som är skriven 1887, så tycker jag att den är bra men jag läser helst inte böcker av denna genre eller tidsepok. Hemsöborna är dock en klassiker som jag tycker man bör läsa, August skriver på ett mycket intressant sätt och man kan lära sig av hans sätt att berätta och beskriva.
Betyg 3
2011-07-20 16:14
Seg
Betyg 2
2011-09-01 17:22
Carlsson vet en hel del om jordbruk. Gårdens mark och byggnader blir betydligt bättre efter hand. Madams Flods son Gusten och drängarna Norman och Rundqvist är mer lagda åt fiske och jakt men Carlsson lyckas få drängarna att utföra en del sysslor. Det dricks mycket sprit mest hela tiden.
Carlsson vill gärna visa sig fin av sig och stolserar så fort han har möjlighet. Ett par av huvudpersonerna kommer att få sitt slut i denna berättelse. Jag tycker boken är ganska läsvärd.
Betyg 4
2011-09-26 10:06
Jag tror inte att "Strindberg skriver på ett gammalt språk" håller som ett seriöst argument till att såga ett litterärt klassiker. Själv kom jag till det här landet för drygt 20 år sen men jag har, genom Strindbergs fantastiska skildring av miljön, människan och livet på den tiden, lärt mig en hel del av Sverige historia seder och vanor. Hemsöborna borde finnas i varje Swedish hem. Punkt slut!
Och Karlsson? ... Enbart Strindberg kan skapa en sån rolig figur:D
Jag kan inte sluta att le varje gång jag tänker på Karlsson:)
betyg: En stark 4
Betyg 4
2013-02-12 23:19
Uthärdade knappt två sidor. Inte min tidsperiod, inte min smak och inte för min ålder.
2017-02-10 17:55
Strindberg har i detta fall lyckats bättre med att skapa intressanta karaktärer än en spännande berättelse att placera in dessa i. Bara Karlsson är hur färgstark som helst. Men vad hjälper det när berättelsen mestadels är trist?
Betyg 2
2017-05-16 08:03
Boken var svårläst eftersom språket var "gammalt" Det tog tid att läsa den fastän boken är tunn och intressant. Läste den inför stundande teaterbesök. Hoppas teatern kompletterar.
Betyg 3
2018-05-02 14:19
Det var en av de sämsta böckerna jag har läst. Otroligt platt och tråkig och handlingen är inte konstant. Strindberg har dock en väldigt bra berättarstil och är bra på att beskriva miljöer. Boken var dock ingen höjdare och jag kommer inte läsa den igen. Inget fan av handlingen eller berättarstilen. Vissa delar var ganska okej spännande men annars inget speciellt. Om du har tid att spendera så är det väl en bok man kan ta ur hyllan
Betyg 2
2018-05-26 17:12
Den första boken av Strindberg jag läst, det bestående intrycket är att han onekligen rent språkligt skriver väldigt bra, men att just ”Hemsöborna” är väldigt ojämn. Bitvis sugs man in i berättelsen, men ibland känns både karaktärer och handlingen väldigt platta och onyanserade, och det är något farsartat över det hela som jag inte riktigt hade väntat mig. Ibland är humorn i boken rolig, men huvudkaraktären Carlsson framstår oftast som en ganska osympatisk typ, vilket gör det desto mer enerverande när han större delen av boken är framgångsrik i allt han tar sig för. En stark tvåa, men likväl en tvåa.
Betyg 2
2019-01-20 20:57
Bra och underhållande roman om skärgårdslivet. Odödliga gestalter som madam Flod och Carlsson skildras. Helt klart en av Strindbergs bättre böcker. Helt klart en riktig klassiker väl värd att läsas.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hemsöborna
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Om friheten
 J. Stuart Mill
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy