bokrecensioner boktips

Tre Noveller

Författare: August Strindberg
Genre: Novellsamling


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tre Noveller :
2005-01-19 10:02
Odlad frukt:
Handlar om unge Sten Ulvfot som en vacker dag finner att han inte längre äger någonting förutom några få slantar.
Han ger sig av för att söka lyckan i huvudstaden men livet innanför stadsmurarna är inte vänligt mot stackars Ulvfot som egentligen inte har någon annan bildning än att han kan läsa och skriva.

Den här novellen är den mest nedstämda av de två och visar att Ulvfot själv inte kunde ta sig upp ur rännstenen på grund av sin priviligierade uppväxt.

En ovälkommen:
Den här novellen trodde jag mig inte ha läst men ju längre jag kom desto bekantare verkade historien. Någon gång under högstadieåren har jag således satt i mig den här novellen.

Den handlar om Kristian som växer upp i ett hem där han är oönskad. Han finner egna sätt att överleva i en hård värld och han kämpar ensam om att göra sitt liv drägligt. När han på grund av denna strävan skall bli straffad så bestämmer han sig för att göra exakt det som han har blivit oskyldigt anklagad för.
Allt detta leder till att Kristian får det mycket bra medan hans bror (den önskade sonen) får det mycket dåligt ställt. Hämden är ljuv men har en bitter eftersmak.

Pål och Per:
Pål bor i stora staden och arbetar som köpman, Per är bonde och vågar sig ytterst sällan in till staden. Per känner sig mycket kränkt över att Pål kan sitta inne i stan och "lata sig" på hans bekostnad, för enligt Per gör köpmän ingenting åraktiskt alltså har de inte rätt att leva ett så lyxigt liv som de gör.
Men på ett mycket bra vis visar den här novellen att köpmannens vilkor ställs utav bönderna (och hur skörden går) på samma sätt som böndernas villkor ställs utav köpännen. Orsak och verkan (åt båda hållen).
Då inte båda sidor insåg detta slutade det med hjärtesorg.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tre Noveller
Liknande böcker:
Asta Janssons testamen..
 Y. Silverbern
Hanteras varsamt
 P. Revenue
Daddy
 E. Cline
Julberättelser
 r. Magnus Palm
Julkrimineller
 A. Trosell
Kvinnor utan män
 P. Jaskoviak
Jeeves klarar skivan
 P. Wodehouse