bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
En dåres försvarstal
Ensam
Ett drömspel
Fadren/Fröken Julie
Fröken Julie
Giftas
Gustav Vasa
Hemsöborna
Inferno
Jäsningstiden
Mäster Olof
Ockulta dagboken
Promemoria för eget br..
Påsk
Röda rummet
Sagor
Samvetskval
Skärkarlsliv
Spöksonaten
Svenska Folket
Svenska öden och ävent..
Till Damaskus
Tjänstekvinnans son
Tre Noveller
Utopier i verkligheten
Liknande böcker:
DIALOGERNA
 S. Wiking
Tre dramer
 S. Beckett
Måsen
 A. Tjechov
Körsbärsträdgården
 A. Tjechov
Säg att du älskar mig
 D. Fridell
Andromake
 J. Racine
Bildmakarna
 P. Enquist
Gertrud - skådespel i..
 H. Söderberg
The night of january 16th
 A. Rand
Spöksonaten
 A. Strindberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDödsdansen

 
Författare: August Strindberg
Genre: Drama
Ämnesord: depression, psykologi, historia, spänning, hat
ISBN: 9789118719721
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Utdrag ur boken:
"Vad skall jag säga? - Att jag suttit i detta torn en mansålder, instängd, bevakad av en man, som jag alltid hatat, och numera hatar så gränslöst, att den dag han doge, skulle jag skratta högt i luften".

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Dödsdansen :


stigh 2004-09-06 11:21
Dödsdansen handlar om inomäktenskaplig könskamp, själslig isolering och avgrundsdjupt hat. Huvudpersonerna utgörs av Edgar (en bitter åldrad kapten vid artilleriet), dennes fru Alice (som fått ge upp en lovande karriär som skådespelare) och parets hemvändande vän Kurt (som oväntat dyker upp efter femton år på resande fot). Äktenskapet mellan Edgar och Alice är allt annat än kärleksfullt och ledan och rutinmässigheten mellan dem två har med åren förbytts till starkt hat. Båda är djupt förbittrade över uteblivna karriärer och anklagar varandra för sina tillkortakommanden. Makarna är dessutom helt hänvisade till varandra eftersom de lever isolerade (i ett fängelseliknande tornrum) på en befästningsö och helt saknar vänner sedan öbefolkningen vänt dem ryggen. I och med Kurts besök bryts det stillestånd som uppstått mellan makarna och båda passar på att kliva upp ur sina skyttegravar för att avgöra den slutgiltiga striden…

Dödsdansen påminner stilistiskt om Strindbergs mer naturalistiska dramer såsom Fadren och Fröken Julie och såväl upplägg som skådeplats fungerar utmärkt som bildligt uttryckt för själens och äktenskapets utsatthet i ett världsligt gehenna. Bitterheten och ledan är tecknad med den strindbergska skärpan och hatet mellan de tre huvudpersonerna känns skrämmande äkta allteftersom det stegras och når klimax. Jag tycker inte att den här pjäsen är fullt lika bra som exempelvis Fröken Julie, men likafullt kunde jag inte lägga den ifrån mig utan sträckläste den med glupsk iver. Jag ger den en fyra i betyg.
Betyg 4

FredrikRunebert 2011-05-08 20:38
Dödsdansen är ett triangeldrama mellan det gifta paret kapten Edgar och Alice samt karantänmästaren Kurt och utspelar sig på en befästningsö. I den första delen beskrivs händelseutvecklingen något neutralt, men i den andra delen av dramat utvecklas Edgar till den största skurken. Dramat utgår från ett äktenskap i tristess och ett ömsesidigt hat. Maken är en föråldrad kapten och Alice har försakat sin skådespelarbana för äktenskapets skull. Båda anser att de har hindrats i sin karriärsutveckling av sin partner.

Kaptenen har gjort sig omöjlig med alla invånare på den ö som de är bosatta på. Alice har i sin tur gjort sig osams med alla pigorna så att de en efter en lämnar hushållet. Därför lever de tu isolerade från det övriga samhället. Båda är cyniska och smågrälar ofta. Dialogerna visar tydligt att de båda har fastnat i ett hjulspår som de inte kan ta sig ur.

Kurt är mannen som varit i USA och sett världen och som nu har kommit tillbaka till Sverige och har fått uppdrag som karantänsmästare på ön. Han är något naiv och försöker hålla sig neutral i konflikten mellan Edgar och Alice men tvingas till slut ta ställning av överlevnadsinstinkt. Hans tidigare misstag utnyttjas till fullo av den elake kaptenen som ända in till döddagar ständigt strävade efter att trycka ned sina medmänniskor. Kurts ankomst gjorde att det tidigare vapenstilleståndet mellan makarna bröts och en slutgiltig strid blossades upp.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Dödsdansen


  Köp boken som film på cdon: