bokrecensioner boktips

Ett drömspel

Författare: August Strindberg
Genre: Klassiker
Utgivningsår: 1902
ISBN: 9127108503


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Indras Dotter har stigit ner på jorden för att få reda på hur människorna har det, och så får hon känna hur svårt det är. Och det svåraste är: att göra andra ont, vilket man tvingas till om man vill leva.


Utdrag ur boken:
''Det är synd om människorna''
Medelbetyg: 3,56 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ett drömspel :
2004-02-26 15:18
Strålande drama om mänsklighetens lidanden.
Betyg 5
2004-04-16 13:50
Temat i denna pjäs kan sägas vara livets ofullkomlighet - att livet aldrig kan eller kommer att motsvara våra drömmar och förhoppningar. Och om vi en dag når våra mål är det bara för inse att det vi längtat efter visar sig vara otillräckligt. Strindberg skrev själv att han genom pjäsen sökte härma drömmens osammanhängande men skenbart logiska form där allt kan ske. Mycket suggestivt och tolkningsbart innehåll. Nyligen, av litteratutvetare, utsedd till den bästa svenska boken någonsin. Kan inte hålla med om detta även om pjäsen är mycket, mycket bra.
Betyg 4
2005-04-30 02:34
När jag såg den på teve för många år sen, fattade jag ingenting - inte med förnuftet i alla fall, men jag älskade pjäsen! Det är något med Strindbergs värld, man förstår honom intuitivt när han är som mest utflippad.
Teveteaterversionen (var det inte Bo Widerberg som regisserade?) borde snarast ges ut på DVD liksom alla hans andra filmade pjäser!
Betyg 4
2005-09-19 16:29
När man fundrar på det lite inser man hur konflikten mellan verkligheten och logiken är det bästa som någonsin har hänt Strindberg.

Jag gillar ett drömmspel mycket bättre än de naturalistiska draman jag läst av Strindberg.

Det fina med ett drömspel är att den går att tolka på så många olika sätt, även den som inget kan om Indra och den hinduiska mytologin, Schopenhauer och Kirkegaard kan bilda sig en uppfattning, detta på grund av att hela dramat fullkomligt vimlar av mer eller mindre klara symboler.

Agnes (Dottern) går genom livet, lär sig, inser och lider med människan för att tillslut åter stiga upp till sin himmelska boning. Varför?
Agnes är egentligen bara ett redskap för Strindberg att peka på hur diktaren är det närmaste allsmäktig man kan komma i levande livet.

Den enda av Strindbergs verk (som jag läst hittills) som inte gör att jag får en äckelkännsla i magen, det enda verk som inte får mig att pendla mellan hopp och yttersta förtvivlan... Kanske hade det blivit något av Strindberg om han fått leva...?
Betyg 4
2007-05-31 09:57
Mycket bra!
Bara man öppnar sig för denna bok så får man mycket tillbaka efter att ha läst den. Inspirerad av den österländska filosofin som var mkt populär när han han skrev den.
Betyg 4
2007-11-18 11:14
upplevelsen blir nog annan om man ser den
Betyg 2
2017-08-10 20:33
Indras Dotter kommer ner till jorden för att ta del av människornas liv. Hon förundrar sig över orättvisorna. Den som har hårt kroppsarbete får för lite mat medan den som är välbärgad och inte uträttar särskilt mycket kan äta mycket mer mat än den behöver. Det visar sig också att de högsta inom fakulteterna har olika mening om det mesta. Det är mycket diskussioner om en dörr och vad som finns bakom den. Jag fann en del komiskt i den här boken.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ett drömspel
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bohemens värld
 H. Murger
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg