bokrecensioner boktips

En jul i Småland för länge sen

Författare: Astrid Lindgren & Cecilia Heikkilä
Genre: Roman
Utgivningsår: 1992
ISBN: 9789129729757


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Julafton är en konstig dag, tycker jag. Man bara går och väntar hela dan. Gunnar och jag smög oss in i salen och klämde på paketen i klädkorgen, där alla julklapparna låg."

Nu ska du få höra om en jul för länge sedan, närmare bestämt julen 1913, när Astrid Lindgren bara var sex år gammal. Det här är en berättelse om när Astrid fick följa med pappa ut i skogen för att hugga ner en julgran, det var snö ända upp till knäna och det var tungt att vandra på den mörka, smala skogsstigen. Men granen var så fin och den blev ännu tjusigare när hon, pappa och Gunnar hade klätt den nästa dag.

Det är också berättelsen om när julstöket hemma på gården i Småland förvandlades över en natt till det vackraste juliga hem man kan tänka sig, och om när Astrid fick en "salighetssak" i julklapp. "Salighetssak, det var om man fick nånting så till den grad härligt att man blev salig av det." Och om det roliga julkalaset hos mormor tillsammans med alla kusiner, när leken aldrig ville ta slut. Och om den magiska hemresan när stjärnorna lyste, hästarna sprang vilt i snön och Astrid låg nerbäddad i släden.

I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.

Texten har tidigare publicerats i antologin En jul när jag var liten (Rabén & Sjögren 1992). Nu utkommer den för första gången som bilderbok med illustrationer av Cecilia Heikkilä.
Medelbetyg: 1 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En jul i Småland för länge sen :
2021-12-07 12:55
Julen 1913 var en jul för länge sedan. Barnen tiggde om att följa med far när han skulle hugga gran. Sedan väntade de på att de skulle få ett paket med något de behövde. På den tiden sa man inte julklappar. På den tiden sa man salighets-sak. På den tiden var det heller inga leksaker i paketen. Istället kunde de innehålla kläder. Eller som här ett par skor. Dessa kunde man ha på sig under julottan eller när man på annandagen åkte hem till mormor. Det här är en trist berättelse. Känns som om den vore berättad för några helt andra än just barn. Och trots att jag annars gillar när Cecilia Heikkilä illustrerar, så hjälper inte hennes bilder ett dugg för att göra den här berättelsen bra.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En jul i Småland för länge sen
Liknande böcker:
Äppelmåne
 Y. Terjestam
I hundkäxens tid
 L. Olofsson
Sanningen kommer om na..
 M. McFarlane
Kärlek i fem akter
 D. Krien
Koryféerna
 L. Andersson
Peters baby
 G. Jacobson
Handelsmän och partisaner
 K. Östergren
Midvintersaga
 A. Alverfors