bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Fedra
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Kevin & Schröder 2 - D..
 B. Danielsson
Stormvarning
 M. Adolfsson
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
Fear Bubble
 A. Middleton
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
H.C. Andersens underba..
 H. Andersen
Kevin & Schröder
 B. Danielsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAndromake

 
Författare: Jean Racine
Genre: Dramatik, Klassiker
Ämnesord: mord, psykologi, humor, historia, kärlek, kultur, spänning, äventyr
ISBN: 0226150771
 
Spänning:  9
Romantik:  9
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Andromake är prinsessa i Troja. Erövraren Pyrrhus är dödligt förälskad i henne. Men hon har bara ögon för sitt barn - det enda hon har kvar av sitt besegrade land och maken Hector. Prins Orestes åtrår blint Pyrrhus fästmö, Hermione, som förtvivlat älskar Pyrrhus...

Pjäsen "Andromake" skriven av 1600-talsdramatikern Jean Racine - Frankrikes största dramatiker vid sidan av Moliére - är en av teaterhistoriens största litterära klassiker.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Andromake :


eyvind 2006-08-14 04:20
Det var PIERRE CORNEILLE som skrev den s.k. första tragedin ”Le Cid” (1636) i den förekommer ett ofta vanligt tema för de franskklassiska tragedierna: ANTITESEN, kvinnan som kräver hämnd för sin kränkta heder, och mannen som p.g.a. sina känslor står inför valet mellan kärlek och plikt.

På samma vis skildrar JEAN RACINE i tragedin ”Andromake” (1667) hur kvinnan (Hermione) skall hämnas på sin lovade man (Kung Pyrrhus, som hon älskar) som vägrar gifta sig men henne, och bryter därmed sitt löfte. Hermione använder Orestes kärlek till henne, som redskap för sin hämnd, och han dödar Kung Pyrrhus. Ramhandlingen utspelas efter det Trojanska kriget (antikt tema) då Kung Pyrrhus har dödat Hektor och tagit hans maka (Andromake) tillfånga. Men kung Pyrrhus älskar A. och vill gifta sig med henne (svika sitt löfte till Hermione). Då hon vägrar (hon älskar fortf. sin döde Hektor, och känner en plikt att vara honom trogen) hotar han döda hennes son, Astyanax. För skydda sin son går hon med på giftermålet men p.g.a. att hon ”sviker” Hektors minne har hon en plan att ta sitt liv direkt efter bröllopet. Det är ett komplext känslospel och den röda tråden är att alla (d.v.s. människan) är offer för sina egna känslor. Känslorna gör att de inte vet hur de ska handla, de ångrar sig och får lida för sina val, som leder dem själva ofta till döden eller annan undergång. T.ex. ångrar sig Hermione sin hämnd men det är för sent. Hon tar därför sitt liv. Racine visar i språkdräkten att han är hovförfattare, men det finns även influenser från den franska preciositeten (ämnet rör människans hjärta och kvinnan står i centrum). I ”Andromake” är det Hermione som har huvudrollen, det är henne som Racine följer till slutet.
Betyg 4

hrivelaire 2007-05-31 10:04
Relativt lättläst för att vara en franskklassisistiskt verk. Har finns även mycket intriger med, olycklig kärlek och hopplöshet.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Andromake


  Köp boken som film på cdon: