bokrecensioner boktips

När Finland var Sverige: historien om de 700 åren innan riket sprängdes

Författare: Herman Lindqvist
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789100129118


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I nära 700 år - från någon gång på 1100-talet till 1809 - var Sverige och Finland samma land. Följaktligen var alla landets invånare svenskar, även de som talade finska, samiska eller tyska. När riket utvecklades och alltfler landskap norr, söder och öster om Mälardalen knöts till Sveakungen fick alla så småningom samma rättigheter och skyldigheter. De fick samma lagar, samma kyrka, samma skolor. De styrdes av samma kung och samma riksdag och de kämpade under samma blågula fana. Huvudstaden hette Stockholm och låg mitt i riket.

Sverige utkämpade under denna tid trettiofyra krig med Danmark, trettiotre med Ryssland, två med Norge, men naturligvis inget med Finland, eftersom Sverige och Finland var samma land.

Under de 700 åren fick Finland städer och samfärdsel, skolor, universitet, grundlagar och konstitution, och när Finland blev ryskt storfurstendöme fortsatte det att utvecklas på sin svenska grund. Det svenska är så inflätat i det finska att om man drog ut den svenska tråden ur Finland historia skulle väven falla isär.

I Sverige är allt detta märkligt okänt. Men Herman Lindqvist, som vuxit upp i Helsingfors, brukar framhålla Finlands roll i den svenska historien och för detta har han blivit ordensprydd av den finska regeringen. Med sin nya bok fyller han ut hålet i svenskarnas kunskap om den långa gemenskapen med Finland - och det gör han på sitt vanliga, medryckande sätt.
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av När Finland var Sverige: historien om de 700 åren innan riket sprängdes :
2014-01-03 18:00
En översikt om den svenska tiden i Finland. Författaren går inte särskilt djupt in i dessa 700 år. Dock helt ok bok som är skriven på ett intressant sätt och indelad på ett sätt som gör den väldigt lättläst. Vill ni veta lite mer om Finlands svenska tid så är det helt klart en läsvärd bok.
Betyg 3
2015-09-14 22:06
En bra översikt om den svenska tiden i Finland.
Författaren väljer att betona likheterna mellan länderna, men missar därmed delar av den finländska sociala och ekonomiska historien.
En intressant och lättläst bok om Sveriges finska tid.
Betyg 3
2016-06-13 11:35
Bitvis rätt tråkig och mycket en upprepning av Hermans historia. Särskilt intressant var avsnitten om hur vi förlorade Finland. Som alltid snygga illustrationer.
Betyg 3
Liknande böcker:
Hundraårskriget
 D. Harrison
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh
Barcelona : Katalonien..
 T. Gustafsson
Franska Revolutionen
 D. Harrison
Mordet på Gustav III
 D. Harrison
USA
 K. Henriksson