bokrecensioner boktips

Silverkronan

Författare: Anna Jansson
Genre: roman
Ämnesord: deckare
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9172638354


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Wilhelm Jacobsson försvinner spårlöst på Gotlandsbåten. Han är en småbonde som hankar sig fram, egensinnig och i ständig träta med sina grannar. Han är gift med ”byhoran”.
Mona Jacobsson har alltid varit utsatt: Mobbad i skolan och med knäckt självkänsla. Hon blir med barn när hon är 15 år. ”Fader okänd.” Maria Wern och hennes kolleger Hartman och Arvidsson sommarvikarierar på Gotland. Den berömda Medeltidsveckan pågår. Fallet med den försvunne hamnar på deras bord.
Under pågående utredning hittar en semesterseglare av en slump ett lillfinger i en plastpåse i vattnet. Några dagar senare är en äldre dam är ute och rastar sonens rottweiler. Hunden rymmer, börjar gräva i ett stenröse och gräver upp ett lik – Wilhelms. Lillfingret är hans.

Utredningen av mordet på Wilhelm står dock och stampar. Mördaren är fortfarande på fri fot och ytterligare mord inträffar. Vad har den gamla distriktsköterskan Svea gjort för ont? Och varför vill någon silversmeden Birgitta illa - och just på hennes möhippa? Men den unge aspiranten på polisstationen har fått förtroende för Maria Wern och tack vare hans upplysningar kan mysterierna skingras och ännu ett mord förhindras i sista minuten.
Medelbetyg: 3,47 (17 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Silverkronan :
2003-11-28 13:15
Den fjärde boken om poliskvinnan Maria Wern. Utspelar sig på Gotland. Jag tyckte hennes "Stum sitter guden" var en riktigt bra deckardebut. Den här är inte lika bra men den går att läsa.
Betyg 3
2004-03-21 15:08
Inte lika bra som hennes andra böcker, men ändå en jättebra bok.
Betyg 4
2004-06-14 17:48
Silverkronan av Anna Jansson är en av, i mitt tycke, en bland de bättre deckarna hon skrivit.
Spännande och skickligt komponerad. Vardaglig men ändå fylld av kittlande läsupplevelse.
En klart läsvärd deckare i hängmattan!
Betyg 4
2004-07-31 21:56
Ännu en bra Anna Jansson-bok om Maria Wern och hennes kolleger. Detta är den tredje boken som jag läser om Maria Wern och jag har läst alla i ett sträck. Samtliga dessa tre böcker håller en hög klass och är spännande och trovärdiga. Det är vardagsspänning på något sätt! Ingen utsvävande fantasihandling här inte!

Extra kul var det att handlingen den här gången var förlagd till Gotland. Har man själv varit där på semester för inte alltför länge sedan så känner man så väl igen miljön och stämningen runt medeltidsveckan.

Jag rekommenderar den här boken!
Betyg 4
2006-01-11 12:24
Handlingen är förlagd till medeltidsveckan på Gotland och författaren beskriver både miljön och bokens karaktärer på ett trovärdigt sätt. Redan från första sidan är det väldigt spännande och den spänningen håller i sig hela boken igenom. Bokens betyg blir en trea istället för en fyra utifrån att slutet är abrupt, trådarna knyts inte ihop så som jag önskat.
Betyg 4
2006-05-06 11:02
Handlingen är förlagd till Gotland där medeltidsveckan pågår för fullt.
En man hittas mördad i ett järnåldersröse. Maria Wern och hennes poliskollegor är uppe i en ny mordutredning…

Historien är spännande men ändå är det något som saknas. Mellan varven känns den rörig och jag har svårt att hålla de olika personerna åtskilda.
Är ändå hyfsat okej.
Betyg 3
2006-11-20 16:58
Fjärde boken i serien om Maria Wern. Och denna ska faktiskt bli film.
Lite sämre än de första tre tycker jag - eller sämre, svårare att komma in i. Och här är Maria på Gotland under semestertider och har lämnat familjen och svärmodern hemma, på gott och ont. Jag gillar snacket om maken och hans brist på ansvar och den eviga kampen med svärmodern, även om man kan tycka att hon någon gång borde ta tag i saker och ting.
Men visst kommer jag att fortsätta beta av böckerna även i denna deckarserie. Hon är inte min personliga favorit. Men en bra svensk deckarförfattarinna, en tjej i huvudrollen och lättlästa bra böcker.
Jag hade väldigt svårt att klura ut vem som mördade i denna bok, gick helt bet på det faktiskt.

Betyg 4
2008-06-16 21:22
Bra bok, läs den!
Betyg 4
2008-07-05 11:32
bra bok, maria wern och hennes omgivning börjar bli bekanta och då stiger även känslan av kvalitet och genomarbetning, bra bok
Betyg 4
2008-10-20 15:56
En bra och välskriven deckare precis som hennes tidigare böcker. Gillar hennes person och miljöbeskrivningar. Rekommenderas att läsas i ordning eftersom det händer saker i Marias privatliv och även i hennes poliskollegors.
Betyg 4
2008-10-21 22:29
Efter att ha blivit grymt besviken på "stum sitter guden" blir detta en positiv överaskning. denna är bra skriven på alla vis. Läsvärd!
Betyg 3
2010-06-26 14:51
Anna Jansson skriver alltid bra böcker. Den här hörde inte till dem bästa men den var inte dålig för det. Blev lite tradigt ibland med "föresläsningar" om riddarspelen mm. Visst är det kul att lära sig mer om Gotland men inte för mycket "föreläsningar" för då blir det lätt tråkigt. Men däremellan var den bra och även spännande.
Betyg 4
2010-07-06 22:25
en av de bästa jag läst av jansson. bra story, spännande emellanåt och en helt ok deckare. bra.
Betyg 3
2011-02-07 19:30
Helt okej.
Betyg 3
2011-06-23 15:22
inte lika bra som hennes övriga
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Silverkronan
Liknande böcker:
Det vete fåglarna
 A. Ahlefeldt-Laurvig
Dykaren
 H. Östlundh
Kvinna i grönt
 A. Indridason
Döden på Nilen
 A. Christie