bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Arctic Chill
Den kalla elden
Den som glömmer
Den stora matchen
Frostnätter
Glasbruket
Jar City
Mannen i sjön
Mörka strömmar
Nätter i Reykjavik
Silence of the Grave
Skuggor över Reykjavik
Svart himmel
The Draining Lake
Vinterstaden
Voices
Änglarösten
Liknande böcker:
Lyktsken
 M. Ondaatje
Under Slussen
 J. Werner
Hallonfallet
 G. Tunström
Under floden
 S. Nordstrand
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Den svarta ängeln
 M. Sandemo

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerKvinna i grönt

 
Författare: Arnaldur Indridason
Genre: Roman
Ämnesord: Spänning, deckare
ISBN: 915184267X
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Reykjavik växer. Det som förut var ett sommarstugeområde utanför stan håller nu på att bli ett nytt villaområde. En dag leker en pojke i en grop där ett hus ska byggas, och hittar ett föremål som visar sig vara en bit av ett mänskligt revben. Kriminalpolis Erlendur Sveinsson (bekant från Glasbruket) får hand om utredningen, och börjar jobba utifrån antagandet att skelettet är ett halvsekel gammalt. Han kartlägger systematiskt vilka som bott i området, och får upp några olika spår. Bland annat visar det sig att det levt en man i området vars fästmö försvann spårlöst någon gång under kriget.

Erlendurs utredning försvåras av att nästan alla som bott i området och kan ha några minnen av den aktuella tiden är döda. Fast en gammal man kan upplysa om att en äldre kvinna som alltid är klädd i grönt, brukar synas i området. Har kvinnan svaret på vem som ligger begravd på platsen?


Medelbetyg: 3,58 (26 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Kvinna i grönt :


Rosa 2005-02-17 21:13
Detta är något så ovanligt som en deckare skriven av en isländsk författare. Jag tror att det är premiär för mig när det gäller isländska författare. Jag vet inte om jag egentligen tycker att deckare är den rätta benämningen. Kriminalhistoria är nog bättre eller ännu hellre livsskildring.

Boken är vackert skriven och händelsen är så tragisk. Bara tanken på att många kvinnor lever i en sån skräck som beskrivs här ger mig gåshud.

Jag tycker att boken är klart läsvärd. Mycket lättläst och gripande.
Betyg 4

poby 2005-05-29 21:47
Den här boken blev jag helt fascinerad av. Handlingen är tragisk. Den handlar om en fruktansvärd kvinnomisshandel runt år 1940. 60 år senare hittas ett nergrävt skelett. Polisen i Rekjavik lyckas efter hand rekonstruera vad som har hänt. Parallellt med polisens arbete får man följa vad som egentligen hände på 40-talet. Mycket bra berättat.
Betyg 5

evacarina 2005-08-30 17:05
Så enormt gripande och välskriven. Så här ska en riktigt bra kriminalroman vara. Läs den!
Betyg 5

LindaJ 2006-02-15 11:00
Jag bara älskar denna bok och hans sätt att skriva. Den är verkligen jättebra. Har även läst Glasbruket och den är lika bra om inte bättre än denna!
Betyg 5

spluffarn 2006-03-03 15:29
En deckare som lika gärna kan kategoriseras som en vanlig skönlitteratur. Deckarinslaget är fräscht minimalt och består närmast i att vissa av karaktärerna är poliser.

En välskriven och stundom berusande vacker roman. Knappast särskilt tänkvärd men ibalnd går skönhet före tanke.
Betyg 3

Synnez 2006-06-18 19:48
En väldigt bra och intressant bok! Har ratat den innan då jag tyckte baksidestexten var "trist" men nu hade jag inget annat att läsa så jag bestämde mig för att ge den en chans! Intressant i och med att den utspelar sig på Island och de isländska namnen är fascinerande :-) Storyn utspelar sig i nutid parallellt med tillbakablickar och det är ganska ruggigt mellan varven! Upplösningen är oväntad och dramatisk! Läs denna bok som är något så ovanligt som en isländsk deckare!
Betyg 4

dichoso 2006-08-26 18:19
Jag hakade upp mig oerhört mycket på språket, jag fick många gånger känslan av att översättaren inte behärskar svenska språket till fullo. Det är konstig meningsbyggnad på sina ställen och ordvalet känns ibland oerhört fel. Eller vad sägs om 'sätta på en videorulle', 'ta några bett av en hamburgare' och 'vaba'? Som alltid när man läser en översatt bok så är det svårt att veta vad som är översättaren och vad som är författaren. Jag tycker också att boken hade vunnit mycket på att skära ner på bihistorierna och koncentrera sig på huvudintrigerna, nu blir intrycket väldigt flaxigt och ytligt. Det som räddade boken från bottenbetyg var att den utspelar sig på Island och att Margrét och hennes barns öden känns så starka.
Betyg 2

Sanne 2006-10-19 22:01
En kriminalhistoria som utspelar sig på Island, skriven av en islänning. Det känns fräscht och lite annorlunda bara man vet det. Men faktiskt håller det rätt så bra genom läsandet också. Parallella berättelser nutid-dåtid gör att man får fakta serverat på ett intressant och spännande sätt. Själva mordet hamnar inte i fokus, utan det är mer en historia som berättas, ett människoöde som beskrivs. Det är intessant att få allt det här serverat i en miljö som är oss lite främmande, det förhöjer intrycket iaf för mig. Jag läser gärna mer av författaren!
Betyg 3

Basalorum 2007-01-17 19:46
Storyn runt huvudsnuten, Erlendur är helt klockren. Underbart murrig typ med murriga ungar, lägenhet och hela hans liv är murrigt. Storyn är tragisk, kanske inte lika nattsvart som glashuset, mer fängslande. Arnaldur är nordens bästa deckarförfattare sägs det, och jag tänker inte protestera.
Betyg 4

moberg 2007-08-28 11:54
En psykologisk och intressant deckare som utspelar sig på det sagolika Island.En deckare som jag sträckläste.
Betyg 4

henkes 2007-11-10 12:04
En lite seg historia enligt mig, som kanske skulle vara bättre att läsa på Isländska än den ibland märkligt översatta svenskan. Jag kom aldrig riktigt in i boken.
Betyg 2

millennium 2008-05-19 17:55
Kanske inte en av dom bästa men den här tilltalade mig i alla fall.
Erlendur har som vanligt en skön stil.
Betyg 3

verran 2008-07-16 17:53
Efter att tidigare ha läst glasbruket visste jag att det var en bra författare o inte gjorde han mig besviken denna gången heller.
Lyssnade på boken och trots att uppläsaren var lite tråkig var boken väldigt gripande och spännande. Gillade pendlingen mellan nutid och dåtid även om det var lite rörigt innan man riktigt kom in i den, speciellt svårt tyckte jag det var att hålla isär personerna som alla har isländska namn.
Betyg 4

mariemarran 2008-09-14 16:14
Bra bok som var svår att lägga ifrån sig. Utspelar sig i nutid parallellt med tillbakablickar och det är ganska ruggigt mellan varven! Upplösningen är oväntad och dramatisk

en stark 3:a
Betyg 3

h. 2009-03-04 13:16
me like! a lot!
Betyg 3

bonadea 2009-04-28 00:03
Jag gillar inte deckare men Kvinnan i grönt var ingen typisk kriminalroman. Historien är gripande, och handlar om många tragiska människo öden inte bara huvodstoryn utan även de andra bi personligheter sidan om självaste historien. Mänskliga karaktärer som tagna från den verkliga och svåra livet.
Betyg 4

toresan 2009-05-12 20:30
Personporträtten är tragiska, historien är tragisk, men ändå gripande.
Personerna är kanske lite ytterligheter, och det kan vara lite irriterande ibland, men boken pendlar fint mellan nutid och dåtid. Fint skriven och skickligt bygger Ingridasson upp spänningen.

Upplösningen är kanske inte det man först tror, men det klassificerar en bra deckare. Jag gillar det här.
Betyg 4

Love_Baloo 2010-02-02 18:08
En bra och sorglig historia
Betyg 4

Lovisa95 2010-04-09 20:18
Sorglig och mycket lättläst deckare. Boken skiljer sig mycket från andra deckare, och det gillar jag. Däremot förstår jag inte varför huvudpersonerna i detektivromaner alltid ska vara så olyckliga. Vad är det för fel på exempelvis Tom Barnaby? Mycket läsvärd bok iallafall. Ser fram emot att läsa mer av samma författare.
Rekommenderas.
Betyg 4

Ninni_1960 2012-03-11 01:36
Riktigt bra bok med bra handling. Intressantast är berättelsen om det som ligger bakom fynden av ben. En gripande och sorglig historia. Nutidshistorien känns lite tråkig däremellan då och då. Blir lite segt innan benen blir uppgrävda.

En stark 3:a
Betyg 3

chrille112 2013-12-20 13:05
En fantastisk berättelse om det nutida och dåtida (2:a världskriget) Island. Mycket elände och ondska (något som författaren skildrar mästerligt) men också en gnutta hopp här och där. Ingen utpräglad deckare men en mordgåta i form av ett upphittat skelett och utredning runt detta löper som en röd tråd genom hela boken. Kan nog inte bli mycket bättre än så här.
Betyg 5

urok2 2016-02-08 10:36
Bättre än Glasbruket. Ändå inte mer än en standarddeckare. Och det specifikt isländska lyser nästan helt med sin frånvaro.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Kvinna i grönt


  Köp boken som film på cdon: