bokrecensioner boktips

Aprilhäxan

Författare: Majgull Axelsson
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, psykologi, humor, kärlek
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9172633298


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En av mina systrar stal det liv som var avsett för mig. Jag vill veta vem.

Så tänker Desirée i sin sjukhussäng. Där har hon legat sedan femtiotalet och kan verken gå eller tala. Men hon har andra gåvor. Som en gnista kan hon sitta i ögat på ett djur eller en människa och få den att föra henne dit hon vill. Och se det hon vill se. Fångad i vården, med personalens kvävande vänlighet omkring sig smider Desirée sina planer. Hon är inte vapenlös. Hon har sin skarpa hjärna och sin aprilhäxeförmåga. Vaksamt följer hon sina tre systrars liv. De vet inte om att hon finns. Men Desirée vet hur hon ska träda in i deras liv...
Medelbetyg: 3,77 (43 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Aprilhäxan :
2004-07-27 01:02
Det här är en helt underbar bok och jag har hitills läst den två gånger! Den är så stark! Som läsare verkligen sugs jag in i handlingen och berörs intensivt av den, från första raden! Systrarna Desirée, Christina, Birgitta och Margareta är bokens huvudpersoner. Jag förundrades över hur jag kunde känna en sån närhet en slags vänskap till dem alla! Majgull Axelsson skriver med en värme och humor som får mig att verkligen imponeras! Hennes språk är oslagbart! Och berättelsen är outstanding! Läs läs läs läs den här boken!!
Betyg 5
2004-07-28 12:05
Några år sen jag läste den här boken men jag tycker att det är en väldigt bra bok. Inträngande personporträtt, lite suggestivt berättad och en annorlunda skön berättelse. Rekommenderas. En bok man kan läsa om.
Betyg 4
2004-07-28 17:01
Väldigt bra bok. Intressant!
Betyg 4
2004-07-31 00:07
Fängslande berättelse! Jag njöt av varje sidan av boken :) den var märklig på ett fascinerande sätt.
Betyg 5
2004-08-14 16:06
En gripande och fascinerande berättelse om Desirée som är fången i sin kropp men
med en hjärna som reser dit tankarna far.
Ånyo imponeras man av Majgull Axelsson författarskap!

Mycket läsvärd!
Betyg 5
2004-09-06 03:06
Var "tvungen" att läsa denna bok på gymnasiet. Efteråt tackade jag min svenskalärare. Boken är lättläst och gripande.
Betyg 5
2004-09-21 11:25
Hrm... Jag viker av från mängden och säger att jag inte alls förstod mig på den här boken! Tycker att den är klart överskattad!
Kanske ska jag ge den en ny chans så småningom...?
Betyg 2
2004-09-25 14:11
Mycket bra och förvånansvärt lättläst med tanke på temat.
Hur gör Majgull när hon skriver? Hur får hon allt att kännas så realistiskt???
Betyg 4
2004-09-28 14:25
Jag tyckte att boken började bra men blev lite seg på slutet. Visst var det kul att följa personernas uppväxttid men det blev lite väl mycket ältande i dåtid om Birgitta.

Jag tyckte om samspelet mellan Desiree och Hubertsson men tyvärr föll det bort efter ett tag.

Jag vet inte riktigt vad jag tyckte om det övernaturliga med Desiree och fiskmåsen och kråkan. Det där att hon tog sig in i djurens väsen. Ja, inte bara djur förresten. Helt plötsligt övertog hon en Camillas kropp och förförde Hubertsson. Det var i och för sig lite kul men jag vet inte om det passade in riktigt i den här boken.

Det jag saknade var en rejäl konfrontation. Mellan Ellen och Desiree och mellan Desiree och systrarna. Hela boken gick ut på att Desiree på något sätt hyste agg mot systrarna som ju var totalt oskyldiga. Jag kände inte att hon hyste samma agg mot sin mamma.

Jag saknade att man inte fick så mycket bakgrund om Ellen och hennes känslor inför sin biologiska dotter och sina fosterdöttrar. Det var inte så ofta man fick se saker och ting ur hennes perspektiv. Hon måste ju haft otroliga skuldkänslor eftersom hon fick hjärnblödning/slaganfall när hon upptäckte att Birgitta visste om Desiree.

Jag skulle också gärna vilja veta vad som hände med systrarna framöver. Främst då kanske med Birgitta. Fanns det någon återvändo för henne?

Fram till ungefär halva boken så kände jag att den var en 4:a på betygsskalan men sen tyckte jag att den tappade stinget lite så för min del slutade den på en 3:a.
Betyg 3
2004-10-06 04:46
Den bästa bok jag läst! Enligt mig har den allt! LÄÄÄÄÄÄS =) !!!
Betyg 5
2004-10-18 09:21
tyvärr kom jag aldrig riktigt in i denna bok. den passade inte mig helt enkelt. men jag gillar hur som helst majgulls språk.
Betyg 2
2005-04-01 22:36
En bra bok. Framförallt de levande beskrivningarna av "systrarna". Och Axelsson gör oss en tjänst att påminna oss om hur ohygglit vi behandlade "avvikande" i ett inte avlägsen förflutet. Må detta aldrig ske igen!

Jag är inte helt övertygad om att jag köper sättet med vilket den "undangömda" systern kontaktar sina "medsystrar". Överhuvudtaget har jag svårt att förstå varför författaren lägger in denna övernaturliga dimension i sin historia.
Betyg 4
2005-07-02 10:48
Den var helt uppslukande under tiden som jag (sträck)läste den, men ändå blev jag sittande med lite jasså-känsla efteråt, jag hade liksom hoppats på MER på något sätt, fler dimensioner i berättandet, större djup i personskildringen osv.

Väldigt driv i texten, så man läser igenom den hur fort som helst, och den är fängslande, underhållande, spännande, psykologiskt intressant. Men den stannar liksom inte kvar efteråt. En svag fyra.
Betyg 4
2005-07-23 20:05
Tyckte om den här boken, men den höll inte riktigt helt igenom!
Skulle dessutom ha velat se mer av Desirées liv, snarare än så ingående av de andra syskonen....
Betyg 3
2005-08-13 22:15
En otroligt bra bok! MajGull Axelsson är en av mina favoritförfattare. Jag tycker att hon har ett underbart språk. Dessutom lyckas hennes böcker alltid beröra mig, så även den här.
Betyg 5
2005-08-14 14:40
Hallå!
Kanske bör jag ge denne en chans senare, men denna var alldeles för mörk, dyster, psykologisk för min smak.
Betyg 2
2005-11-18 18:05
Vilken förfärlig jobbig och mörk bok!
Redan efter några sidor var jag tillräckligt fångad och nyfiken för att läsa ut den, men jag kommer aldrig mer att läsa en bok av den här författaren.
Betyg 2
2005-12-14 17:36
Aprilhäxan handlar om Tant Ellens flickor. Om tre, eller egenligen fyra systrar. Christina, Margareta och Birgitta är fostersystrar, som inte så mycke mera än sitt förflutan genemsamt, vilket kanske inte är så lite... Den fjärde systern är Desirée, svårt handikappad och Tant Ellens biologiska barn, som hon lämnade bort efter födseln... Det handlar mycket om relationer och att göra upp med det förflutna, alltså...

Majgull Axelsson kan verkligen skriva! Fin stil och fint språk! Hon lyckades verkligen hålla mej intresserad och engagerad genom hela boken! Fint skrivet om ett alvarligt ämne! Verklig trevlig läsning, efter att på sista tiden ha läst en hel del halvdåliga och småtråkiga böcker... Jag fattar verkligen inte varför jag har skjutit upp läsningen av denna på ett helt år... Nu ser jag verkligen fram emot att gå och lyssna på Majgull Axelsson på bokmässan!
Betyg 4
2006-03-29 13:56
APRILHÄXAN

[Bild:20060329_133606_0.png]
Titel: Aprilhäxan
Författare:Majgull Axelsson
Antal sidaor:424

Att vara handikappad och ligga i en sjukhussäng i hela sitt liv är inte lätt, och inte heller att göra det i 50-talets Sverige. Men om man nu har andra sinnen som ingen annan har och då har förmågan att gå in i andras kroppar och leva som en ”vanlig” blir det intressantare då?
Blir det lättare att leva då? Blir ångesten mindre? Blir man mindre bitter?
Desireé är denna handikappade tjej som aldrig fått vara hos sin mamma, för hennes mamma lämnade bort henne redan vid födseln för att sedan ta emot tre andra flickor som kom att bli som hennes barn.
Den här boken är en fängslande berättelse om just den här tidens tänkande och händelser ur många perspektiv, jag kom in i boken på en gång och ju mer jag läste ju ivrigare blev jag på att veta vad som skulle komma. Ett intressant språk av fysikens gåtor. Något man sällan hör i böcker av denna kategori.
Du slukas upp av boken på en gång och vill bara läsa mer. ett råd är att ta en kopp te och en filt sätt dig skönt i soffan för där kommer du att sitta länge.
Helt klart en av dom bästa böckerna jag läst./EmelieP

Betyg 5
2006-04-14 15:45
En bra bok helt enkelt. Den berättar mycket och får en att fundera en hel del.
Betyg 3
2006-09-13 21:53
Helt underbar bok! Visserligen var det länge sedan jag läste den, men jag minns den väl. Jag älskar Majgulls språk hon använder sig av, hon beskriver på ett målande vackert sätt, nästan poetiskt. Boken är väldigt gripande och ger en massa funderingar.

Om du gillar denna bok rekomenderar jag en annan bok av samma författare "Slumpvandring". Också den har lysande språk och berättarteknik.
Betyg 5
2006-09-28 08:21
Fantastisk bok med bra språk. En sidvändare, som fick mig att glömma allt omkring mig...Levande människor.
Betyg 4
2007-05-12 02:12
Oj! Jag trodde inte alls att jag skulle tycka om den här boken. Jag gillar ju oftast böcker som ska vara sådär lagom romantiska och så, men ack vad jag misstog mig!
Den är riktigt bra och nästa gång jag ska till biblioteket ska jag se om det finns fler böcker av henne!
Betyg 4
2007-07-06 17:34
Det finns nästan ingen bättre bok. Parallella verkligeter och multipla dimensioner. Wow.
Betyg 5
2007-07-31 21:42
Mycket beskrivande och lätt att leva sig in i. Man känner hur det är att ligga i sjukhussängen.
Betyg 4
2007-08-27 19:26
Det här boken förändrade mitt liv. Den gav mig tröst, mod, stolthet och fick mig att vilja fortsätta leva. Jag vet inte vad mer man kan säga. Jag älskar allt som denna fantastiska kvinna har skrivit. Det känns som att hon har någon övermänsklig förståelse för kvinnor.
Betyg 5
2007-11-24 18:30
Otroligt lättläst och vackert skriven. Tycker om djupet man fick i karaktärerna men jag blev endå lite halvt besviken på slutet. Desiree hyste först agg, hon skulle hämnas, men det rann på nått sätt bara ut i sanden. Vad var meningen med breven? Var det att återförena dem eller för att 'förgöra' dem? Tycker att alla vägar inte möttes i slutet om man kan uttrycka det så.

Betyg 4
2008-04-13 20:34
Tyckte mest att den här boken var seg och utdragen. Jag tyckte inte allt hängde ihop. Det var länge sedan jag läste den och jag förstod den nog inte då. Kanske ska ge den en chans till.
Betyg 2
2008-05-08 18:04
Fattig-Sverige; klassgränser som tycks orimliga att klättra över och där skammen är stor om man inte följer alla konventioner. Tre små oönskade flickor föds i olika familjer, men hamnar av olika skäl hos fostermamman Ellen. Egentligen skulle systrarna varit fyra, men de vet trion inte om. Alla lider av djupa sår som hotar att omintetgöra deras existens. Christina tycks vid första intrycket vara den som lyckats bäst med sin tillvaro. Hon är ansedd läkare och mor till två välartade flickor. Hon har byggt upp en värld av trygghet för att främja sig från mörkret i sig själv - och i sin historia. Enda gången som hon förlorar greppet är i kontakten med sina systrar. Margareta står lite emellan Christina och sin yngsta syster Birgitta. Margareta är yrkesmässigt framgångsrik men tycks kluven inför att släppa in någon nära sig. Hon vill hålla ett avstånd mellan sig och sina systrar, men det kan vara svårt när man har en Birgitta i familjen. Birgitta är nämligen sedan många år missbrukare. Hon horar, ställer till besvär och inkräktar på syskonens hemmafrid. Birgitta är allt som Christina försöker avgränsa sig från, men samtidigt också den lilla flickan som kom sist till Tant Ellen - och aldrig upphörde att längta efter sin riktiga mamma.

"Fy skam för ingen ville ha´na" står det i ett anonymt brev till en av systrarna och det är Desirée som ligger bakom det anonyma brevet. Hon ligger sedan 50-talet i sin sjuksäng och spionerar på sina systrar. Desirée har trots sina smärtsamma handikapp som hindrar henne från att gå, tala och ens sköta sin hygien själv, en fantastisk förmåga. När hon vill kan hon, med sitt sinne, tränga in i andra varelsers och begagna sig av deras kroppar. Desirée är en aprilhäxa. Det är Desirées berättelse som driver "Aprilhäxan" fram och tillbaka mellan fattig-Sverige anno 50-tal och fattig-Sverige anno 90-tal, det är olika sortens fattigdom - men likväl har den samma kärna.

Det här är en berättelse som belyser lidande ur väldigt många olika vinklar. Maj-Gull Axelsson slog igenom som författare med flera dokumentära böcker om prostitution, klassresor och fattigdom. Först med "Långt bort från Nifelhem" kom dock hennes skönlitterära debut. Men det var "Aprilhäxan" som skördade mest framgång. Här lyckades Axelsson berätta en fantastisk historia med övernaturliga drag samtidigt som hon dissikerade etik och sociologi. Det är facinerande! Boken har ett otroligt driv som fick mig att släpa med mig boken på toaletten, i badet och vid matbordet. Jag blev vän med huvudpersonerna och led med dem. Maj-Gull Axelsson är utan tvivel Sveriges mest originella författare. Hon har förmågan att kombinera det vardagligt smutsiga med fantastiska historier som egentligen inte borde fungera i dokumentär form. När jag läste om "Aprilhäxan" fick den mig osökt att tänka på Margaret Atwoods "Rövarbruden". Båda författarinnorna målar fantastiska personporträtt och har insikt i kvinnligt tänkande (och ja - jag tror att det finns ett specifikt kvinnligt tänkande, precis som det finns ett specifikt manligt tänkande). Jag förfördes av denna bok och den gav mig både mardrömmar och drömmar flera nätter efteråt. Boken får en stark femma i betyg.
Betyg 5
2008-08-11 23:43
En väldigt bra bok, tycker jag
Betyg 4
2009-01-17 17:31
En bra bok och med tanke på ämnet så var den lättläst och inte alls tung som det lätt kan bli med allvarliga ämnen. Det jag gillade mest var beskrivningen av relationen mellan systrarna, deras uppväxt och hur de valde olika vägar i livet. Men det som handlade om Desiree och hur hon gick in och tog över olika djur och människo kroppar var överdrivet och förstörde boken trovärdighet som beskrev livet på institutuion under 50 talet ända in på 90 talet,var mycket intressan läsning.
Betyg 3
2009-03-18 11:14
Var svårt att hänga med i början men sen blev den väldigt bra.
Betyg 4
2010-08-12 18:42
tyckte den var rätt mörk o dyster. mkt elände o bitterhet. visst glimtade d till ibland men på d stora hela tyckte jag inte om den särskilt mkt.
Betyg 2
2012-01-09 16:13
En bok som man minns långt efter att den är utläst. Jag blev verkligen gripen när jag läste denna bok, den förmedlar så otroligt många känslor och är väldigt välskriven. En av de bästa böcker jag läst!
Betyg 5
2012-03-01 20:55
Upplägget för den här boken är mycket bra. Det hade kunnat bli en väldigt bra bok, men den har ett par stora svagheter.
Det här tramset med att Desirées "själ" kan förflytta sig i kråkor och gråsparvar och jag vet inte vad är rent ut sagt löjligt. Det verkar vara en ursäkt för att kunna binda ihop historien.
Den tredje systern, Birgitta, skildras som en människa, som bara har ego och ondska inom sig. Porträttet av henne är lite väl utstuderat.
Desirée själv skildras som en kvinna med underkrafter, trots sitt handikapp. Det verkar vara lite väl överdrivet.
Berättelsen är däremot spännande och bra skriven. Den är lättläst, och det är omöjligt att lägga boken ifrån sig trots kritiken ovan.
Boken började som en stark fyra, men sjönk efter hand till en trea.
Betyg 3
2013-03-01 21:37
Desirée är den vanställda flickan som inte får växa upp hos sin mamma. Desirée blev bortlämnad redan vid födseln. 
Mamman, tant Ellen, tar istället emot tre andra flickor, tre fosterbarn, som hon låter växa upp hos henne.

Detta är en mörk och dyster historia. Den är bra berättad, med ett fint språk och skildrar relationerna i berättelsen väl. Ändå faller denna bok mig inte helt i smaken. I mitt tycke känns den trög och långsam.
Betyg 2
2015-04-12 12:02
Temat är fängslande med Ellen som fått uppleva så mycket sorg och de tre fosterdöttrarna som är så olika och den ständiga kampen mellan dem. De har alla fått så olika starter i livet och det känns som om jag som läsare vill krama om dem och förklara att tyvärr är livet inte en enkel stig att följa. Det finns så många svårigheter på vägen. Detta upptäcker flickorna och klarar av det på olika sätt. Svårigheter kan stärka men också försvaga och den som döms redan i tonåren i andras ögon ser sig kanske som den eviga förloraren.
Inte bara Ellen och de tre flickorna berör utan också Ellens svårt skadade barn på sjukhemmet som trots sina fysiska handikapp har en klar hjärna. Något som det på femtiotalet inte fanns någon kännedom om. Detta är en verklighet som många idag levande personer kan vittna om. Romanen ger en insikt om olika svårigheter och olika samhällsskikt. Det är en välskriven och läsvärd bok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Aprilhäxan
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Profeten och idioten
 J. Jonasson
Från och med nu
 M. Haag
Skördeoffer
 L. Torstenson
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan