bokrecensioner boktips

Jag heter inte Miriam

Författare: Majgull Axelsson
Genre: Roman
Ämnesord: depression, krig, historia, kultur
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9173374660


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Majgull Axelsson är tillbaka med en ny gripande roman. Jag heter inte Miriam är en stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter av en av Sveriges största författare.

Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.

Det här är utan tvekan en av Majgull Axelssons starkaste romaner. En läsupplevelse i samma klass som Aprilhäxan.

Utdrag ur boken:
"Tårarna stiger henne i ögonen, hon får blinka några gånger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de där orden hon inte får säga, de där orden hon inte har sagt en enda gång sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam."
Medelbetyg: 3,8 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag heter inte Miriam :
2014-05-02 23:49
En bok som alla borde läsa.

Berör, upplyser och engagerar.
Betyg 4
2016-01-24 18:25
Välformulerat, och så vitt jag kan se, verklighetstroget, om livet i koncentrationslägren under andra världskriget. Historien pendlar mellan nutid och dåtid och jag tycker att berättelsen i dåtid är den som griper tag. Trots det blir boken en smula långdragen och jag blir inte hänförd. Kanske är det pga känslan av att huvudpersonen distanserar sig inte bara från sin omgivning utan även från läsaren?
Betyg 3
2016-12-15 19:55
Stark, gripande & fruktansvärd. En väldigt bra och engagerad roman om Miriam/Malikas liv. Trots toppbetyg är det här ändå inte min favorit bland Majgull Axelssons storslagna romaner!
Betyg 5
2022-03-08 19:16
Detta är en levnadsberättelse om en överlevare från förintelsen. Personen är påhittad men själva grundstoryn är sann.
En smärtsam, detaljrik, stark och sorglig berättelse med ett målande språk som gav upphov till många tankar. En berättelse som kommer stanna länge i mitt hjärta.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jag heter inte Miriam
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Pissråtta
 D. Renklint
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg