bokrecensioner boktips

Inställd resa till Sabarmati

Författare: Majgull Axelsson
Genre: Roman
Ämnesord: depression, hälsa, kultur, ungdom, relationer, rasism, adoption, indien, island
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789113110097


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En mor som inte är en mor. En dotter som inte är en dotter.

Ändå har Lykke och Fatima bara varandra. Lykke är en ganska bitsk gymnasielärare i Nässjö, Fatima ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av adoptivföräldrarna. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima. När hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmatis strand fick hon namnet Meera. Det bär hon som en hemlighet, ända till den dag då hon som 18-åring sätter sig på ett tåg, fast besluten att aldrig komma tillbaka.

Men Lykke blir kvar i Nässjö och försöker fortsätta sitt liv, trots mycket grubblande. Var det fel av henne att gripa in och ta hand om Fatima? Blev hon en misslyckad mamma, eftersom hon helt enkelt inte var mamma? Vart tog flickan vägen? Varför hör hon aldrig av sig?

En mörk eftermiddag i november, när Lykke är ute och går med sin hund, lägger en någon en behandskad hand mot hennes axel, drar henne åt sidan och slår.

Och han slår mycket hårt.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Inställd resa till Sabarmati :
2020-10-21 01:41
Majgull Axelsson har skrivit så många bra romaner: Den jag aldrig var (2004) och Is och vatten, vatten och is (2008) är vad jag kallar för förstklassiga romaner. Otroligt engagerande och gripande böcker som jag läst om ett flertal gånger och uppskattat lika mycket varje gång. Även: Aprilhäxan (1997) och Jag heter inte Miriam (2014) är också de väldigt bra och gripande romaner.
Jag har länge sett fram emot att få läsa hennes senaste roman och jag hade kanske lite för höga förväntningar på den.
Hon skriver aldrig dåligt, vilket är beundransvärt och jag känner direkt igen hennes författarstil. Men jag kan inte rå för det, jag tycker inte att "Inställd resa till Sabarmati" är en så särskild bra bok faktiskt.
Hade jag inte lyssnat på den som ljudbok med den alltid lika förträffliga Gunnel Fred som gör ett fantastiskt skickligt inläsararbete, utan istället läst den för hand- så är jag inte säker på att jag hade läst ut den.
Jag hade först svårt att komma in i själva handlingen, det lättade dock efter någon timme och första halvan av boken tyckte jag var ganska bra och engagerande trots allt. Sedan faller det någonstans i mitten för mig och jag upplevde att den blev alltmer krystad och ojämn i handlingen. Ett flertal karaktärer introduceras för att sedan klippas bort utan ett ordentligt slut. Vad tillförde Martin, Ursula och deras två döttrar egentligen till handlingen? Eller kommer det komma en fortsättning med dessa karaktärer?
Men det jag ändå har svårast för i den här boken är själva karaktärerna som känns osympatiska och endimensionella. Axelsson skriver oftast om vanliga människor med sår från det förflutna. Hennes karaktärer känns oftast som vanliga människor med såväl fördelar som nackdelar, men som jag enkelt har kunnat ta till mig. I den här boken uppskattar jag tyvärr inte en enda karaktär. Lykkes episoder från barndomen gav mig ingenting och Fatimas/Meeras rent av löjliga agerande gentemot den enda vuxna som verkligt tagit hand om henne- kändes omoget och jag blev ganska trött på hennes eviga grubblande.
Jag hoppas på en bättre roman nästa gång från Majgull Axelsson, skriva kan hon verkligen och som jag redan sagt, hon har skrivit fantastiskt bra litteratur. Men personligen kan jag inte rekommendera den här boken.
Slutbetyg, en 2:a!
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Inställd resa till Sabarmati
Liknande böcker:
En omoralisk historia
 P. Sörman
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick