bokrecensioner boktips

Ludvig XIV: solkungen

Författare: Herman Lindqvist
Genre: Fakta
Ämnesord: historia, biografi
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789100125370


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ludvig XIV var bara fyra år när han blev kung och hann därför vara kung längre än någon annan - i 72 år. Hans tid i fransk historia kallas för Det lysande seklet. Prakten och skönheten vid hovet var större än någonsin tidigare och etiketten var en uppvisning i konst och förkonstling. Ludvig ville själv bli kallad Solkungen. Han samlade konstnärer, dramatiker och musiker omkring sig och gjorde Versaille till ett hov som alla Europas monarker försökte efterlikna. Men hovets slöseri och de många krigen undergrävde landets ekonomi och bäddade för franska revolutionen sjuttio år senare.
Medelbetyg: 3,8 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ludvig XIV: solkungen :
2011-06-26 11:31
Bra skriven bok med lättsamt språk och rikligt med färgbilder. Lindqvist är en bra berättare och här berättar han på ett utomordentligt sätt om kungen som gav sig själv absolut makt, skapade ett hov som hela Europa försökte ta efter och som omgav sig med flertalet älskarinnor samt tonsättare, konstnärer, dramatiker och arkitekter. Denna bok kan vem som helst plocka upp och läsa, även de som inte är så värst historiskt intresserade.
Betyg 4
2013-03-11 10:59
En trevlig och lättsam biografi om Ludvig XIV. Lindqvist skildrar människan Ludvig på ett bra sätt och man kommer personen Ludvig väldigt nära. Boken fokuserar på Ludvig och inte alla hans krig. Helt klart en läsvärd biografi.
Betyg 4
2013-08-17 18:23
Herman Lindqvist ger oss ett intressant porträtt av Solkungen; och där vi får lära oss mer om honom som person än om hans krigsföring. En utmärkt biografi. Rekommenderas varmt!
Betyg 4
2014-10-21 14:31
Mycket Bra !
Betyg 4
Liknande böcker:
Hundraårskriget
 D. Harrison
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh
Barcelona : Katalonien..
 T. Gustafsson
Franska Revolutionen
 D. Harrison
Mordet på Gustav III
 D. Harrison
USA
 K. Henriksson