bokrecensioner boktips

Köplust

Författare: Stephen King
Genre: Deckare
Ämnesord: psykologi, spänning
Utgivningsår: 1991
ISBN: 9780451172815


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Castle Rock i Maine är en typisk amerikansk småstad - nästan en idyll, där alla känner alla. Men en dag kommer en främlig dit: på huvudgatan öppnar Leland Gaunt sin butik Oumbärliga Ting. Där kan folk köpa just det de alltid har frömt om. En het våg av köplust drar genom staden. Och först när våldet exploderar i husen och på gatorna och onskan har Castle Rock helt i sitt grepp, står det klart att det pris som kunderna betalat hos Mr Gaunt är högre än de räknat med.

Köplust är en av mästaren Stephen Kings starkaste romaner.
Medelbetyg: 4,4 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Köplust :
2004-05-27 11:37
Castle Rock är till synes en vanlig småstad i Maine. Här förekommer som i alla småstäder bråk, fylleslagsmål, äktenskapsproblem och andra mindre allvarliga friktionsproblem.
Hit kommer en annorlunda köpman och öppnar "Oumbärliga Ting", en affär som kommer förändra staden för alltid. Mannen erbjuder invånarna ting som uppfyller deras behov, en del behov de inte ens visste att de hade. För detta kräver han ett ytterst anspråkslöst pris i penning, och en till synes oskyldig tjänst. Tjänsterna går ut på att spela en mindre bekant människa ett spratt. Vad Castle Rocks invånare inte inser är att priset är för högt för deras eget och stadens bästa. Alan Pangborn, stadens polischef, ärrad av sin hustrus och sons död och händelserna vid sjön (som beskrivs i Stark) är den enda som kan stoppa våldet och hätskheten som bryter ut när "Oumbärliga Ting" ´s alla varor slutligen skall betalas. Frågan är om människor bryr sig mer om sina saker än om sina själar....

King facinerar mig ju mer jag läser honom. Framför allt facinerar det mig hur mycket han ifrågasätter tron på människan, och tron på något högre. Denna bok är direkt kritik mot att det skulle finnas en möjlighet för människan att köpa sig lycka. Samtidigt innehåller den, den bästa samling personskildringar sedan "Det". Varje person fängslar. Att det slutligen är de som verkligen har ett Behov av "Oumbärliga ting" som skydd mot livet, som gör revolt mot köpmannen gör bara den här berättelsen bättre. Jag rekommenderar läsaren att läsa denna som en samhällskritisk skröna och bry sig mindre om de övernaturliga effekterna...:)
Betyg 4
2004-05-27 11:45
Den här boken är en av de läskigaste av King, tycker jag. Människorna i den lilla staden vänds mot varandra i ett ypperligt beskrivet psykologiskt spel... Spännande och tragiskt på samma gång.
Betyg 5
2005-12-20 21:51
Riktigt bra. Man får en annan syn på sina grannar när man läst den här :-) Filmen, med bl a Max von Sydow, är däremot mindre bra. Läste den på engelska, Needful things. Översättningen av titeln till svenska är mindre bra.
Betyg 4
2007-11-16 20:25
En bra Stephen King bok. Tycker den är orginell story.
Betyg 4
2008-01-05 19:12
En av kings bästa!!! Däremot är filmatiseringen väldigt dålig!
Betyg 5
2008-09-13 10:28
S.K, mycket bra (hah?)
Betyg 5
2009-02-03 11:59
Mycket intressant upplägg på boken och den här tyckte jag om. Kings böcker går verkligen upp och ner i hur bra de är för mig. Den här passade mig bra just nu och det gjorde att betyget blev högre.
Betyg 4
2009-05-12 16:10
Hyfsad bok. Storyn är mycket originell och bra, men slutet är en liten besvikelse. Hur som helst en klart läsvärd bok. Nu ska jag titta på filmen också.
Betyg 3
2011-01-14 14:06
En riktig bra och spännande bok. Stephen King är mästare på att skildra människors personligheter. Och det jag gillar mest är att boken består av små historier som i slutet vävs ihop. Det enda negativa jag har att säga om boken är att slutet var lite förvirrande, men det är vägs upp av boken i helhet istället.
Betyg 5
2011-05-16 19:48
Castle Rock är en till synes vanlig liten stad i Maine. En typisk småstad där alla känner alla.
Leland Gaunt är främlingen som kommer dit. Han öppnar sin butik, ”Oumbärliga Ting”. Där säljs allt du kan behöva. Allt från gamla serietidningar, baseballkort och fiskespön till amuletter som botar reumatism. Det bästa av allt är att Gaunt inte är dyr heller, en liten summa pengar och ett oskyldigt litet spratt.
”Oumbärliga Ting” är affären som kommer att förändra Castle Rock för all framtid…

Denna bok är spännande, skrämmande och otäck. Den håller mig fängslad från pärm till pärm. En av Kings starkaste historier.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Köplust
Liknande böcker:
Oskuldens lag
 M. Connelly
Även vilda hundar
 I. Rankin
knutar och kors
 I. Rankin
Spader dam
 M. Davy
Den andra systern
 P. Mohlin
En eld i natten
 M. Connelly
Satans sommar
 K. Faber
Trettio dagars mörker
 J. Lund Madsen
Myrens hemlighet
 S. Stark