bokrecensioner boktips

Bönder och herrar

Författare: Theodor Kallifatides
Genre: Roman
Utgivningsår: 1988
ISBN: 9789100136857


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I "Bönder och herrar" målar Theodor Kallifatides upp en färgstark fresk från ett Grekland som ter sig på samma gång välbekant och exotiskt, uråldrigt och samtida. Han startar i Jalos, en liten by som doftar av atmosfär. Året är 1941 - den tyska ockupationens år. En tid för hunger, grymhet och rädsla - men också en tid för motstånd. I Jalos finns herrar och bönder, de som härskar och de som behärskas. Där är den tyskvänlige borgmästaren och den socialistiske läraren. Där är den kättjefulle prästen, slaktaren och bydåren, mödrarna och flickorna. Och där är lärarens son Minos, kring vilken berättelsen kretsar. Minos vardag är lika full av tragedi som av varm burlesk komik, också sedan han med sin splittrade familj tvingas fly till ett getto i Aten. Där bli fadern arbetslös och stämplad som kommunistsympatisör, och Minos väg mot mandom och utbildning försvåras - också kärleken är en god vägvisare.
Historien om Minos är en frodig och gripande skröna om ett krigsbarns dyrköpta mognad, men även om de stora skeenden som märkt Europa. Den gavs ursprungligen ut i tre separata volymer och utgjode Theodor Kallifatides stora genombrott hos publik och kritik. Författaren har nu förkortat och bearbetat trilogin till en sammanhängande text.
Medelbetyg: 4,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bönder och herrar :
2004-05-26 19:48
En på samma gång varm och humoristisk, men även oerhört tragisk skildring av en pojkes uppväxt i Grekland under till en början andra världskriget och den tyska ockupationen och därefter det följande inbördeskriget.
Boken engagerar verkligen och skratt blandas med gråt. Den innehåller mängder av fantastiskt bra beskrivna karaktärer, och en livfull återgivning av livet i en liten grekisk by.
Betyg 4
2005-01-27 17:42
Underbart epos med skriven med stor värme, humor och kärlek!!

Man har mycket roligt åt folket i Jalos, speciellt hur de driver med tyska ockupationsmakten och Lolos byfånen är en klar favorit.

Rekomenderas starkt!!
Betyg 5
2009-01-13 11:31
Bönder och Herrar läste jag första gången redan 1975 och är den första i en romantriologi om den fiktiva byn Jalos och dess invånare och deras öde - som Kallifatides kompletterade med Plogen och Svärdet samt Den grymma freden (som jag naturligtvis också läst. Bönder och Herrar grep genast tag i mig genom K. färgstarka berättarkonst och härliga personporträtt . Gläjde och sorg, svart humor och i största allmänhet ytterst god läsunderhållning vilken sålunda varmt rekommenderas.
En femma helt enkelt!
B-O
2013-08-09 09:46
Roligt och sorgligt. Dramatiskt och finstämt. Ett mästerverk.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bönder och herrar
Liknande böcker:
Luciafirarna
 E. Grave
Tusentals äpplen
 I. Alfvén
Rödaste smultron
 L. Widding
Tistlar i handelsträdg..
 J. Clevström
Arvingen
 P. Frankau
Andras vänner
 L. Moriarty
Flykten
 S. Scarrow
Sabbaths teater
 P. Roth
År månader dagar
 Y. Lianke