bokrecensioner boktips

Lustarnas herre

Författare: Theodor Kallifatides
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 1986
ISBN: 9789100136925


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är en kall natt i Frygien år 404 f Kr. I ett enkelt hus nära en namnlös by håller timglasets sand på att rinna ut för två älskande. Det är hetären Timandra och den legendariske Alkibiades, Athens härförare under det stora kriget mellan Athen och Sparta. De har tvingats på flykt från Attikas solljus. Vänner och fiender har stupat. Vad som väntar är ovisst.
Alkibiades dramtaiska liv speglas i all sin glans och skröplighet i Timandras ögon, och hennes berättelse ger sällsam färg och must åt människor och händelser ur Greklands guldålder.
Theodor Kallifatides skildrar i denna fängslande roman en tid då livsglädjen och lusten brusade starka, men då också tillvarons stora frågor nådde ytan.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lustarnas herre :
2007-08-10 11:18
En roman som utspelar sig i det antika Grekland. Bara det var ovant att ta i till en början. Det gjorde det hela en aning svårt att komma in i, flytet ville inte infinna sig inledningsvis.
Kallifatides har tydligen stor kunskap om Grekland historia och såvitt jag förstår är karaktärerna i romanen verkliga historiska personer. Jag önskar jag visste mer, det skulle vara ännu mer berikande.
Författarens val att skildra berättelsen ur en kvinnas perspektiv är väl kanske inte unikt, men jag tyckte inte det var alldeles lätt att ta till mig. Visst, han gör det bra.... men han är ju man.
Mot slutet har historien tagit sig (i ögonen på denna recensent) och man blir riktigt fascinerad - dels av historiens vindlingar, men också det sinnrika upplägget av densamma.

Den tröga inledningen gör ändå att jag inte sätter mer än 3.
Betyg 3
2018-01-02 11:14
Håller helt med tidigare recensent. Lite svår att komma in i, men efter ett tag blir boken alltmer engagerande. Och nog har han ett tilltalande språk, Kallifatides.
Betyg 3
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne