bokrecensioner boktips

Mödrar och söner

Författare: Theodor Kallifatides
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, humor, historia, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789100120443


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Med sin fars efterlämnade livsberättelse i handen far författaren en tidig vårdag för att besöka sin mor i Athen. Det blir ett veckolångt möte där faderns historia varvas med samvaron med modern.
Dråpliga, spännande och gripande scener från det förflutna och nuet griper in i varandra. Familjens ursprung klarnar, hemligheter blottläggs, minnen förstärks.
Moderns kärlek till maken och sönerna växer fram som en stor, stilla flodi hennes ådror. På ett oförglömligt sätt gestaltar Kallifatides moderns liv och lyckas beröra oss djupt.

Utdrag ur boken:
"När jag var liten trodde jag att jag skulle dö före min mor i enlighet med att trädet överlever sin frukt.
Med tiden insåg jag den rätta eller i varje fall naturliga ordningen, varpå jag fick ett nytt problem: hur skulle jag kunna tillfoga henne en sådan smärta som min död? Denna insikt tvingade mig till försiktighet och måttlighet även som barn. Mina lekar var aldrig särskilt våghalsiga, mestadels höll jag mig i hennes närhet, något som hon ibland ännu påpekar för mig när jag ringer till henne på lördagarna.
Hon bor i Athen. Jag bor i Stockholm sedan fyrtiotvå år."

Skrivet av [email protected]

Medelbetyg: 3,17 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mödrar och söner :
2009-06-13 21:39
Min första bok av Kallifatides, och som många påpekat från hans tidigare böcker finns en ångest om att ha lämnat sin familj när Grekland hade det som värst.

Det finns vissa stycken där jag känner igen mig, t.ex. om hur ett fåtal personer representerar ett helt land (min mormor och morfar i Bosnien). På så sätt blir boken mer personlig.
Betyg 2
2009-06-14 17:13
En fin liten bok skriven med värme och kärlek. Jag gillar Kallifatides sätt att skriva och vissa delar är igenkännande. Trots det blir jag inte riktigt gripen. Kanske har författaren skrivit främst för sina barn, för att de ska komma ihåg sina rötter i Grekland.
Betyg 3
2010-05-19 17:39
Varm och mysig bok
Betyg 4
2011-06-05 16:16
Det här lägger sig som bomull om hjärtat, det är ord som letar sig in i minsta vrå.

Kallifatides skriver om sin familj i Grekland, och då mest här om sin far och mor. Han har skrivit två böcker om sin far och båda efter hans död. Därför vill ha också skriva en bok om sin mor, men inte medan hon lever, för han vill inte behandla henne som stoff till en bok. Men det börjar bli bråttom, han är själv 68 och modern 92, han kan till och med dö före henne så han känner att det börjar bli dags.

Han skriver, ”döden närmar sig för oss båda, vems död som tar det längsta steget kan man inte veta. Jag måste skriva om henne och räkna med att kommer att läsa det”.

Theodor tillbringar en vecka i Athen med sin mor, där de umgås och samtalar och samtidigt läser han en skrift som hans far har skrivit till honom om sitt liv. Modern ser på honom som bara en mor kan se på sin son och lagar mat. Som hon säger, ”det viktigaste är att älska dem man lagar mat till”. Samtidigt växer en berättelse fram som varvas med faderns skrift och moderns minnen.

Författaren brottas hela tiden med sitt dåliga samvete varför han lämnade sitt land och hur hans liv blivit om han stannat. Men till slut kommer han till insikt om att ”det liv som var det var”. Inte värt att fundera över när det nu är så här och blir äntligen av med de tankarna. Hans mor förundras också över att han hennes son som inte kunde släppa hennes kjol när han var liten, skulle flytta så långt bort från henne.

Det här är en så underbar berättelse och den berättas så bra, det är inte för sentimentalt utan det är så här det är. Deras kärlek till varandra och mammans kärlek till hela familjen genomsyrar hela romanen och jag kan känna den och känna igen den.

Språket är som bommull, det lägger sig till ro och finns där långt efter jag lagt ifrån mig boken.
Betyg 4
2017-03-28 14:43
I en resa tillbaka till Grekland möts sonen och modern. Modern är omkring 90 år och är fylld av omsorger. Maten vill hon laga själv och hon visar på alla sätt att hon vill ta hand om sonen nu när han är på besök. Ute i samhället möts sonen av nyfikenhet på landet Sverige där han bor. När det kommer bra recensioner om sonens bok strålar modern av glädje, En liten berättelse av och om författarens dagar vid ett kort besök i hemlandet.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mödrar och söner
Liknande böcker:
Rödaste smultron
 L. Widding
Andras vänner
 L. Moriarty
Flykten
 S. Scarrow
Världen utan dig
 J. Santopolo
Månskärans stad
 B. Plain
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg
Vattendansaren
 T. Coates
Kräldjursmemoarer
 S. Ulstein