bokrecensioner boktips

Sånt man bara säger

Författare: Helena von Zweigbergk
Genre: Roman
ISBN: 9789113027463


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En roman om familjerelationer och lojalitet. Om ett ofrivilligt möte mellan en femtioårig kvinna och en ung pojke som båda har vänt livet ryggen. Och hur det där livet tränger sig på och tvingar oss att ta reda på vad som verkligen spelar roll i den här världen.

Susanne har tagit en time out. Hon har dragit sig undan livet, alla de vardagliga sammanhangen och kraven. Nu vill hon ha tid bara för sig själv, bara vara med sig själv. Hon har längtat efter det, rofylldheten i stugan, att skapa något som bara är hennes. Hon har lämnat allt. Det hände ganska plötsligt. När hon förlorar sitt chefsjobb och erbjuds ett ettårigt avgångsvederlag bestämmer hon sig för att göra det hon drömt om länge, packar väskan, slänger mobiltelefonen och tar bilen till sitt torp på landet.
Hon lämnar jobb, ett kärlekslöst praktiskt familjeliv med man och tre bonusbarn. Hon har alltid varit den duktiga, den som anpassar sig och inte bråkar. Hon har också varit mycket ensam i sitt tidigare liv. Nu ska hon vara själv på sina egna premisser.

Men fristen från omvärlden blir kortvarig. Hennes syster Louise ringer en tidig morgon. Det kan bara betyda problem. Hennes syster betyder alltid problem. De är varandras motsatser. Som två sidor av ett mynt. Men de är systrar, i ett och samma blodomlopp.
Louise ber Susanne att ta hand om sin femtonårige son Jonas. Hon måste, för de ska vräkas, berättar Louise. Det ska bara handla om en kort tid. Medan Louise får ordning på sina skulder och sitt röriga liv.
Så möts de. Varken Jonas eller Susanne vill ha varandras sällskap, men de har inget val. Jonas är en blek och trulig tonåring. Misstänksam och avståndstagande. Han har inte bett om det här. Det har inte Susanne heller, men hon måste återigen vara den duktiga och ansvarstagande vuxna. Men Susanne är inte längre säker på att hon varken kan eller vill det. Och Jonas var en gång en kär systerson som hon satt barnvakt åt och gullade med. Hur mår han egentligen, och varför går han inte i skolan?
Så småningom börjar Susanne inse att saker och ting inte är vad de verkar vara. Vad händer i Louises liv, egentligen? Är det som Louise säger, eller har hon andra, hemliga planer?

Utdrag ur boken:
Inköp var alltid den nödvändiga scenografin till de förändringar hon ville genomföra. Skulle man städa, måste man först av allt köpa förvaringsboxar och snygga hyllor. Skulle man börja leva smalare, måste man omedelbart köpa en ny dyr kjol som riktmärke, en våg och ett set pulverdrinkar från Hälsokostboden. Skulle man börja leva mer sparsamt måste man köpa matkorgen full av lågprismärken för att visa sin uppriktiga vilja och gå loss i en secondhandaffär för att poängtera att allt inte behöver vara nytt och dyrt.
Louises hem präglades av rester från den sortens manifestationer.

Medelbetyg: 3 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sånt man bara säger :
2011-01-01 20:49
Gillar psykologin och personligheterna men tyvärr är det för tråkigt för att få högre betyg än 3. Men den är absolut intressant och har ett skönt stämningsläge. Intressantaste personen är den egoistiska systern som trixar sig fram i livet och inte tar på sig något eget ansvar för sitt liv.
Betyg 3
2012-07-11 22:20
Jag håller Helena von Wzeigbergk som sveriges kanske vassaste författare när det handlar om nutidsdrama. Hon är osedvanligt klarsynt.

Denna kompakta historia är i grunden tragisk, men Helena använder hela paletten i beskrivningarna och det känns mycket naturtroget. Huvudkaraktärerna är motpoler men båda sidor får tillfälle att glänsa på sina egna vis. Små problem blandas med kolossala och det blir lite småputtrigt med alla skarpa poänger. Tempot är ganska lågt men när det är bra är det riktigt bra.

Sammantaget är Helena von Wzeigbergk en person som fler borde lyssna på. Ser man denna berättelse som ett tidsdokument är det träffsäkert och värdefullt. Rekommenderas.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sånt man bara säger
Liknande böcker:
Äppelmåne
 Y. Terjestam
I hundkäxens tid
 L. Olofsson
Sanningen kommer om na..
 M. McFarlane
Kärlek i fem akter
 D. Krien
Koryféerna
 L. Andersson