bokrecensioner boktips

Anna och Mats bor inte här längre

Författare: Helena von Zweigbergk
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, skilsmässa
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113034607


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Kartongerna står färdigpackade i Anna och Mats gamla lägenhet. Skilsmässopapperen är nyss underskrivna. I sex månader får vi följa de första stapplande stegen i deras nya, parallella liv. Hur gör man när man ska börja om på nytt? Om det vet de mindre än de någonsin kunde föreställa sig.

Det har gått tre år sedan Anna och Mats äktenskapskris briserade under en semestervecka på Sicilien. Trots alla försök att lappa ihop äktenskapet har de inte lyckats komma vidare. Nu är skilsmässopapperen underskrivna. De har skaffat sig varsin lägenhet och ordnat så att barnen får bo hos den ena och den andra varannan vecka. Men en sexton år gammal relation med två barn - Sebbe har hunnit bli fjorton och Molly tio - är inget man lättvindigt lämnar bakom sig. Det tar tid att hitta fram till något nytt och eget.

För Anna är det tufft ekonomiskt, och för Mats är det svårt att överhuvudtaget förstå hur han hamnat här. Inte blir det enklare när nya partners dyker upp och blandar sig i. Mats har redan kastat sig in i en ny relation med den unga och målmedvetna Johanna som driver saker snabbare än Mats egentligen klarar av. Anna längtar efter kärlek - hoppas på den stora, enda - men har samtidigt svårt att lämna sin ängsliga roll som formades under åren med Mats.
Barnen är viktigast för både Anna och Mats, men de känner sig handfallna som föräldrar utan varandra. Och barnen både ser och förstår mycket mer än de vuxna inser.

Under sex månader får vi följa Anna och Mats resa mot nya självständiga liv. En skilsmässa som skakar om dem båda i grunden på ett sätt som ingen av dem är beredda på. Och Helena von Zweigbergk skildrar det med en realism som skaver och en djup förståelse för sina karaktärer och deras skilda känslor. Det är starkt och inkännande. En berättelse som inte släpper taget om dig.
Medelbetyg: 3,43 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Anna och Mats bor inte här längre :
2011-09-19 12:46
Recension av Helena von Zweigbergks relationsroman Anna och Mats bor inte här längre

Boken är utgiven på Norstedts Förlag (2011) och innehåller 427 sidor.

Helena von Zweigbergk är författare och journalist och bosatt i Stockholm. Hennes senaste roman Sånt man bara säger utkom 2009. Anna och Mats bor inte här längre är den fristående fortsättningen på Ur vulkanens mun från 2008. Källa: Norstedts.

Handling: Det har nu gått tre år sedan Anna och Mats var med sina barn Sebbe och Molly i Sicilien. Nu står flyttkartongerna färdigpackade och skilsmässohandlingarna är underskrivna. Anna och Mats ska flytta till varsin lägenhet och ha barnen varannan vecka. Det kommer att bli jobbigt för barnen att flytta runt. Mats har träffat den betydligt yngre Johanna och han vill helst vara med henne. Annas texter till njutningsböckerna säljer inte lika bra längre. Hon jobbar deltid i en bokhandel, men slutar ofta sent på kvällarna. De veckor som hon har Sebbe och Molly, får de klara sig själva tills Anna kommer hem vid åttatiden och då har hon ofta köpt med sig pizza. Sebbe som nu är fjorton år tröttnar och blir svåråtkomlig. Han går hellre ut med sina kompisar och vill ha pengar för att köpa mat ute. Molly, tio år försöker vara både Anna och Mats till lags, men hon känner sig ofta ledsen och ensam. Mats vill helst tillbringa sin tid med Johanna och han vill även ha barn med henne. Men när Johanna blir gravid, blir båda två osäkra om det var rätt beslut. Mats företag går inte heller bra och det tar på hans nerver. Även hans kontakt med Anna är inte den bästa. De har svårt att kommunicera med varandra och deras samtal slutar ofta med bråk. Anna träffar Leif, en änkling i sin egen ålder som har en dotter Saga. De träffas lite försiktigt när Saga har teaterlektioner. Anna känner sig känslomässigt dragen till Leif, men han känner som om han vore otrogen mot sin döda hustru Vi får följa Anna och Mats i ett halvår och det kommer att ske en hel del saker under den tiden. Den största frågan är väl om Anna och Mats ska kunna konversera med varandra utan att bråka och att barnen ska kunna känna sig trygga hon båda sina föräldrar.

Detta är den fristående fortsättningen på Ur vulkanens mun som kom ut 2008. Jag recenserade den i fredags. Liksom den romanen är även denna roman lättläst och realistisk. Många skilda par och barn känner säkert igen sig i berättelsen. Jag tycker om Helena von Zweigbergks beskrivningar och ibland lite arga språk. Anna och Mats är ju inte särskilt sympatiska mot varandra och de skildrar hon mycket skickligt. Jag tycker att denna roman är en viktig bok för de familjer som lever på detta sätt med att ha barnen varannan vecka. Känner du igen dig, läs gärna denna roman så känner du att du inte är ensam med de problem som kan uppstå vid en skilsmässa. Helena von Zweigbergk är en mästare på att skriva relationsromaner.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-09-19 (97) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 4
2012-08-17 18:54
Detta är uppföljaren till "Ur vulkanens mun". Jag tyckte att "Anna och ..." var bättre. Den var mera rätt i tiden för mig. Troligen speglar berättelsen många människors "liv" väl vad jag förstår. Den var mycket lättläst vilket gjorde att jag snabbt läste den med viss behållning. Vill inte riktigt ge den en fyra men trean är stark!
Betyg 4
2012-09-26 17:10
Tre år har gått sen resan till Sicilien, Mats och Annas försök att rädda sitt döda äktenskap. Tre år och kartongerna står nu färdigpackade, skilsmässohandlingarna är underskrivna.
Vi får följa Anna och Mats i sex månader efter separationen. Det är inte lätt. Hur gör man egentligen för att fortsätta leva? För att starta om?

Boken skildrar både mannens och kvinnans tankar och känslor. En realistisk berättelse.
Betyg 3
2012-11-24 22:29
Detta är min tredje Zweigbergk och jag kan med bestämdhet konstatera att hon håller stilen.
Vi får återigen följa Anna och Mats som vid det här laget skall separera.
Det blir ett vardagsfilosofiskt relationsdrama med en rad skarpsynta reflektioner. Helena von Zweigbergk är mästerlig när det handlar om konflikter mellan två resonliga parter. Hon har stenkoll på de osynliga klyftorna som envisas med att dyka upp i våra liv.

Det blir en liten berg- och dalbana med sorg och lycka, framgång och motgång, stolthet och skam osv. Också kvalitén pendlar upp och ner. Det finns en del klockrena iakttagelser men också mycket krimskrams.

Kruxet är dock att det är lättare att lyfta fram problemen, bekymren, dilemmorna - än vad det är att presentera lösningarna. Det är mängder med symptom, försvinnande lite botemedel.

Jag tror bokens stora behållning är att visa människor att den här typen av hopplöshet och otillräcklighet är mycket vanligt förekommande.
Betyg 3
2014-03-24 17:17
Anna och Mats bor inte här längre, Helena Von Zweigbergk 2011 Nordstedts

Semestern på Sicilien för tre år sedan mynnade ut i kaos, nu har paret kommit till vägs ände. De ska skiljas.

Anna och Mats har försökt få familjen att fungera, det är bara att inse fakta det går inte längre. Anna har gett upp, hon är trött på bråk och sarkasm, Mats har svårare att släppa taget. Men skilsmässan är ett faktum, de flyttar isär till varsin lägenhet och barnen får alternera mellan dem, det blir en stor omställning för allihop. Mats flyr in i ett nytt förhållande, medan Anna tycker det är skönt att få rå sig själv, men hon har samtidigt svårt att koppla av när barnen är hos Mats. Försiktigt börjar hon också att längta efter ny kärlek, medan Mats börjar undra om han inte hade för bråttom. Deras situation är inte oproblematisk och det tar tid att finna fast mark igen. Föräldrarna kämpar med dåligt samvete, ilska, svartsjuka och avundsamhet, barnen ska nu ha två hem, de balanserar mellan två vulkaner.

Helena Von Zweigbergk är verkligen en mästare på att skildra relationer, att tränga in i människorna och samtidigt framställa dem så naturligt. Tankar, dialoger, hon träffar så mitt i prick och språket flyter på så bra. Som läsare känner jag mig inblandad, ungefär som när man ser en bra film, man är där på något vis. Hon väjer inte för det svåra och fula hos personerna. Som när Anna som verkligen får kämpa med sin ekonomi får höra att barnen ska semestra på Grekland med Mats och Johanna, hur hon jobbar med sitt inre. Att verkligen unna barnen denna resa men samtidigt inte vill att de ska ha det bättre hos Mats än hos henne, trots att hon i slutändan verkligen vill sina barns väl så har hon dessa motstridiga känslor. Mats som är ovan vid att ta ansvar för barnen själv känner sig osäker och vet inte riktigt hur han ska bete sig, han flyr till Johannas trygga famn.

Barnen är också så säkert skildrade, hur de går balansgång mellan föräldrarna samtidigt som de ska försöka finna sig tillrätta i sina nya liv som de inte har valt. Ingen är varken vinnare eller förlorare här, de existera och försöker få livet att fungera. Det tar tid att släppa taget, men det går bättre och bättre.

Kom att tänka på ett citat av Kierkegaard: Att våga är att förlora fotfästet en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv.

Betyg 4
2016-11-13 15:35
Helt okej bok om ett par som separerar och tankarna kring allt. Gillar att man får följa bådas tankar. Lyssnande på den.
Betyg 3
2017-09-27 16:57
Det är på ett verklighetsnära och levande sätt som personerna i denna roman skildras. När Anna och Mats flyttar isär så beslutar de att barnen ska bo hos dem varannan vecka. Mats träffar snabbt en ny kvinna medan Anna är lite mer försiktig men även hon ser någon som hon finner intresse för. Trots detta så finns det fortfarande starka bindningar mellan Anna och Mats. Båda inser till sist att de måste finna orsaken till varför de misslyckats inom sig själv så att de kan lyckas i sina nya liv. Det här är en roman som kan vara nyttig att läsa för de som funderar på skilsmässa.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Anna och Mats bor inte här längre
Liknande böcker:
Andromeda
 T. Bohman
Frankissstein
 J. Winterson
Min perfekte man
 B. Ohlsson
Candy
 H. Rengfors
Fartygets ögon
 R. Jocobsen
Vitt hav
 R. Jacobsen,
Löftet
 R. Aneröd
Det löftet du gav
 E. Rydsjö
Sinnenas tid
 A. Ernaux