bokrecensioner boktips

Ur vulkanens mun

Författare: Helena von Zweigbergk
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, relationer
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9113017543


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Amelia Adamo tipsar om Helena von Zweibergks roman Ur vulkanens mun i sin nya bokklubb.


''En bok om ett par nära utbrott. En utomordentligt stilstuide av ett förhållande på dekis. Trovärdigt och välskrivet och full av identifikation. Ibland vill man bara lägga ifrån sig boken och skrika rakt ut. Engagerande alltså!''Anna och Mats åker på en veckas semester till Sicilien i närheten av vulkanen Etna tillsammans med sina två barn, Molly, sju år, och Sebbe, elva. Våren har varit tung och veckan på Sicilien, som de egentligen inte har råd med, är ett försök att bryta en ond cirkel. Barnen är förväntansfulla och ser fram emot att få blicka ner i en riktig vulkan.Ändå håller på att förgifta varandra och barnen med surhet och bitterhet. Mats tystnar och Anna förlorar sig i fantasier om Den Andre. De driver varandra till en gräns där de håller på att tappa kontrollen. Ett spänningstillstånd som börjar bli farligt?
Resan skulle bli en början till förändring. Men kan de mötas igen? Och vill de det?Helena von Zweigbergks nya bok Ur vulkanens mun är ett laddat relationsdrama om konflikter, svek, drömmar och kärlek som fullkomligen tar andan ur läsaren


Utdrag ur boken:
"Håll bara Käften", väser han " Kan du bara hålla käften. Jag orkar inte höra ett ljud till av dina vidriga kommentarer och påhopp. Nu håller du bara käften med sånt och så har vi bara lite jävla trevligt för barnens skull och sen när vi kommer hem kan du slippa se mig nåt mer om det nu ska vara lösningen på allt ditt lidande. Jävla surfitta."
Medelbetyg: 3,62 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ur vulkanens mun :
2008-11-13 16:21
Läsvärd relationsroman.
Betyg 4
2009-06-06 21:47
Ett äktenskap i kris. Pardepression. En semester på Sicilien ska lappa ihop allting. Men det blir en mardröm.

Bokens personskildringar är jättebra. Författarinnan har verkligen lyckats fånga stämningen som är så tjock så man kan skära med kniv genom den.

Tyvärr blev boken lite tjatig. Allting bara upprepades hela tiden.

Jag hade nog förväntat mig - och hoppats på - ett annat slut.
Betyg 4
2009-07-21 13:07
En realistisk berättelse om en helt vanlig familj i kris. Föräldrarna Anna och Mats osämja går ut över både dem själva och deras två barn. För att försöka vända den negativa trend de hamnat i beställer de alldeles för dyr charterresa till Sicilien med höjdpunkten att besöka vulkanen Etna. Naturligtvis löses inte alla problem för att familjen åker bort, problemen packas ner och följer med. Något måste hända, förändras annars kommer relationen mellan Anna och Mats att krascha och ofrivilligt tar de med sig barnen i fallet.

Berättarrösten är Annas, det är ur hennes perspektiv vi får följa familjen. Jag hade tyckt det vore intressant att även få följa Mats tankar och reaktioner utifrån ett inifrånperspektiv. Boken är engagerande. När jag hade börjat läsa gick det fort till sista sidan, dels eftersom språket är vardagligt men även för att jag vill veta hur det kommer att gå för familjen.

// www.ordblogg.xpedition.nu
Betyg 4
2010-05-27 14:52
Obehagligt och bra om pardepressionen, men även om tidens stora felaktiga föreställningar om jämnställda relationer, oreserverat kärlek till barn, resorna ut i världen. Första delen är skriven med en ovanlig knivprecision, andra delen faller lite, men är fortfarande bra. Läsvärd!
Betyg 4
2011-07-12 08:49
En jätte bra relations roman som beskriver ett äktenskap i kris. Författaren har lyckats att fånga upp personerna så de känns mycket äkta och trovärdiga.
En mörk bok, och man kan riktigt ta på desperationen och hopplösheten som finns hos Anna.
Betyg 4
2011-09-16 15:07
Recension av Helena von Zweigbergks roman Ur vulkanens mun

Boken är utgiven på Norstedts pocket (2009) och innehåller 364 sidor.

Helena von Zweigbergk är journalist och författare och har bland annat varit programledare för Filmkrönikan i SVT. Källa: Norstedts

Handling: Anna och Mats har en spricka i sitt äktenskap. De bestämmer sig för att åka till Sicilien tillsammans med sina barn Sebbe elva år och Molly sju år, för att försöka starta om på nytt genom att prata ut, samtidigt som de ska titta på vulkanen Etna. Berättarrösten är Annas och allt som händer är utifrån hennes perspektiv. Anna börjar en sms-kontakt med en annan man som skickar sms med sexuella inslag och Anna glider mer och mer från Mats. Både Sebbe och Molly känner av föräldrarnas dåliga förhållande och de blir påverkade negativt, så resan blir allt annat än vad de hade hoppats på. Till vardags arbetar Anna deltid på en bokhandel och textsätter fotoböcker om njutning. Mats har eget företag där han gör webbsidor. Tyvärr går företaget dåligt och det gör att han mår extra dåligt. Hur kommer det att gå för Anna och Mats? Kommer de kunna rädda sitt äktenskap.

Som alltid skriver Helena von Zweigbergk mycket realistisk och många känner nog igen sig i hennes berättelse. Hon skriver med inlevelse och Annas känslor känns verkliga. Romanen är lättläst och språket är vardagligt, men inte på ett negativt sätt. En sådan här relationsroman bör vara skrivet på ett lättsamt och realistiskt sätt. Jag känner sympati för hela familjen. Särskilt för barnen som påverkas negativt av föräldrarnas dåliga relation. Jag har tyckt om alla böcker jag läst av Helena von Zweigbergk och givetvis var denna inget undantag. Jag har precis läst klart den fristående fortsättningen Anna och Mats bor inte här längre. Den har första recensionsdag nu på måndag den 19 september och givetvis finns min recension på nätet då.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-09-16 (95) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 4
2011-10-04 23:40
Starkt och mycket trovärdigt relationsdrama som berör. Att vara småbarnsförälder är slitsamt och det som ofta prioriteras bort är att vårda relationen. En pappa slutar vara man och en mamma slutar vara hustru. Det är ingen lätt situation att hantera. Just det här beskriver Helena von Zweigbergk mycket träffsäkert.

Historien beskrivs ur kvinnans perspektiv och den vardagliga stilen påminner om texten ur en dagbok. Det är tankar, känslor och vinklade versioner av händelseförlopp. Hela tiden med en maxad realism.

Det är kanske inget mästerverk men jag blir oerhört imponerad av att den smått banala storyn innehåller så mycket. Sammantaget en nyttig läsupplevelse som säkert kan öppna ögonen för människor i samma sits.

Det är ingen feel-good-roman, snarare tvärtom. Förbluffande bra.
Betyg 4
2012-07-08 21:10
Att läsa om en urusel relation är bara snäppet mindre tråkigt än att befinna sig i en. Redan vid flygplatsen undrar jag varför de inte gör slut med varandra, och då tar det inte lång tid innan jag gör slut med boken. Trååååååååååååkigt!
Betyg 1
2012-09-26 17:09
Ett dött äktenskap ska räddas genom en familjeresa till Sicilien. Två vuxna, två barn. Barnen är fulla av förväntningar. Tänk att få se en riktig vulkan.
Resan blir en mardröm. De vuxna förpestar omgivningen för både sig själva och för de båda barnen. Surhet och bitterhet förpestar tillvaron.

En bra och realistisk bok om relationer. Känslorna känns verkliga och sympatin för familjen uteblir inte. Särskilt barnen påverkas negativt av föräldrarnas dåliga relation och det blir tungt att läsa.
Betyg 3
2013-12-10 23:08
Ur vulkanens mun, Helena von Zweigbergk. Norstedts Förlag 2008

”En gömmer sig och en vill inte se.”

Så inträngande och ansträngande är de ord jag vill använda för att beskriva denna relationsroman. Läsaren lämnas inte oberörd.
Paret i romanen är på glid, de har hamnat som författaren beskriver i 73 graders vinkling, det fysiska tillstånd mellan stigande och fallande. Man vet inte om man är på väg upp eller ned. Jag kan tycka att det mest är på väg ned.

Mats och Anna gör ett desperat försök att fly vardagens dispyter med att åka på semester till Sicilien, något som de egentligen inte har råd med. För barnens skull resonerar de båda två. De lyckas dessvärre inte så bra med att hålla uppe fasaden av en fungerande familj, det uppstår konflikter i det mesta som de ska göra och barnen reagerar med ängslan och ilska. Semestern blir inte vad de tänkt sig, men den blir ett avgörande. Makarna förstår när allt är drivet till sin spets att en förändring måste ske.

Verkligen en inträngande historia som mest var väldigt jobbig att läsa. Ändå kunde jag tycka om den, just för att den var så inträngande, så träffsäker och avslöjande. Helena skriver med ett drivet tempo och har lyckats så bra med att beskriva en familj i konflikt, de olika turerna. Det är berättat ur Annas synvinkel, men det gör inte att man automatiskt får sympati för henne. Det är barnen som får den mesta sympatin, det gör så ont att se vad föräldrarna utsätter dem för.

Är det verkligen ett nöje att läsa om familjekonflikter, kan man tänka? Konflikter av alla slag är en del av livet för de flesta människor och vi behöver nog se alla sidor, vi är inte perfekta, men de flesta kan bättra sig.

Betyg 3
2014-05-07 08:35
Anna och Mats åker på semester till Sicilien en vecka för att reda ut sina problem.
Detta är ett relationsdrama, som verkligen koncentrerar sig på dramat i relationen. Mycket frustration, mycket tänkande, många varför!
Boken är trots sitt allvarliga innehåll väldigt lättläst.
Ibland blir det dock lite för mycket frustration.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ur vulkanens mun
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan
Räkna hjärtslag
 K. Widholm
Vill du veta?
 N. Erlick