bokrecensioner boktips

Ahasverus död

Författare: Pär Lagerkvist
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, religion, historia


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I ett härbärge för pilgrimer till det heliga landet kommer en kväll in en man som tycks jagad av blixten. När han ryckte upp dörren flammade hela himlen upp bakom honom och regnet och blåsten kastade sig över honom. Mannen är Ahasverus, den vandrande juden, som en gång för länge sedan nekade Fräsaren att vila huvudet mot hans hus, när Jesus dignade under korsets börda. Sedan dess är Ahasverus dömd till evig oro, ett liv utan rast oh sömn. Ahasverus sluter sig till pilgrimståget, som väntar på överfärd till det heliga landet. I skökors och syndares sällskap lyssnar han till sällsamma berättelser och når till slut en ny insikt, som kanske kan skänka honom frid. Han slår till sist följe med pilgrimen Tobias som plågad av sitt förflutna söker Ahasverus vänskap.

Utdrag ur boken:
”Mumlet från de bedjande hördes hela tiden, och tärningarnas rullande på borden, de spelandes rusiga röster och skratt. Utanför dånade stormen, vräkte mot ytterväggen som bordet stod invid, regnet slog mot den och mot ett litet fönster strax ovanför där de satt, smattrade mot den blinda rutan.” (sid. 8).
Medelbetyg: 3,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ahasverus död :
2004-05-07 11:29
Denna roman är till sin form en högst personlig omskapelse av den gamla legenden om den vandrande juden Ahasverus. Ahasverus död handlar i mångt och mycket om människans ständiga sökande efter inre harmoni och romanen överskuggas av den religiösa problematik som kännetecknar Lagerkvist sista böcker. Ahasverus död ger uttryck för sökandet efter guds existens och livets mening. Miljö och personbeskrivningarna är enkla men samtidigt målande och berättelsen fylld med tolkningsbara och outsagda förvecklingar. I denna mening är Ahasverus död en mycket existentialistisk bok som fordrar aktiv tankeverksamhet från den läsandes sida. Till sist, ett litet råd – denna roman bör läsas i sitt sammanhang, alltså som den andra delen av romansviten Sibyllan, Ahasverus död, Pilgrim på havet och Det heliga landet. Som en del i detta mäktiga epos utgör Ahasverus död en viktig länk.
Betyg 4
2006-01-04 19:40
Här fortsätter berättelsen om Ahasverus, Den vandrande juden. Han som nekade Jesus att vila huvudet på hans hus när han var på väg för att korsfästas. Sedan dess är Ahasverus dömd till evig oro, ett liv utan rast och sömn.
Betyg 4
2012-11-10 15:22
Ahasverus död av Pär Lagerkvist. Albert Bonniers förlag 1960
En tunn och något dyster bok med mycket religiösa grubblerier. Detta är andra delen i en romansvit på fyra, men jag hoppade på andra delen direkt.
En främling inträder med blixten i ryggen till ett skumt och orent härbärge där det råder en salig blandning av pilgrimer och förfallna. Han slår sig ner vid ett bord där det sitter en man och dricker, efter ett tag kommer en kvinna vinglande till bordet.
Deras öden vävs till slut ihop och de ger sig ut på en vandring som de tror ska leda till det heliga landet. Under tiden växer en bild fram om kvinnan och mannen som har ett gemensamt förflutet, men ej om främlingen. Han förblir anonym, men jag förstår efter att läst ut boken att han är den ”vandrande juden” vars hus Jesus nekades att luta sig mot för att vila, och i och med det blev dömd till ett evigt vandrande.
Så mycket svar tycker inte jag att läsaren får, däremot många existentiella frågor. Människors sökande efter inre harmoni där då religionen kan ställa till problem. Själv beskriver sig Lagerkvist som ”en troende utan tro, en religiös ateist”.
Här är några av frågorna som jag fann, och vi har nog var och en olika svar på dem, kan jag tänka. Om syftet är gott, är det tillåtet att använda vilka medel som helst? Är det, det man tänker som räknas? Är längtan något som är så betydelsefullt att det är bättre att förlora sitt liv, än att mista tron på det? Jag kan inte säga att boken gjorde så stort intryck, men jag är en erfarenhet rikare och det är ett plus!
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ahasverus död
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris