bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Ahasverus död
Barabbas
Bödeln
Det heliga landet
Dvärgen
Gäst hos verkligheten
Himlens hemlighet
Järn och människor
Kaos
Mariamne
Pilgrim på havet
Sibyllan

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerOnda sagor

 
Författare: Pär Lagerkvist
Genre: Klassiker
Ämnesord: far och jag
Utgivningsår: 1924
 
Spänning:  5
Lärorik:  9
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Novellsamlingen Onda sagor innehåller flera av den svenska litteraturens klassiska texter, som till exempel den om hissen som gick ned i helvetet, eller den inledande berättelsen Far och jag. Konstnärligt hör Onda sagor till Pär Lagerkvists mest betydande verk. Den gavs ut första gången 1924; året före barndomsskildringen Gäst hos verkligheten.Pär Lagerkvist (1891-1974) blev ledamot av Svenska Akademien 1940 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1951.

Utdrag ur boken:
"Uppjagad, flämtande av ångest stod jag och såg efter den vilda synen. Jag anade vad det betydde, det var den ångest som skulle komma, allt det okända, det som far inte visste något om, som han inte skulle kunna skydda mig för. Så skulle denna världen, detta livet bli för mig, inte som min fars, där allting var tryggt och visst. Det var ingen riktig värld, inget riktigt liv. Det vara störtade sig brinnande in i allt mörkret, som inte hade något slut."

Medelbetyg: 4 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Onda sagor :


Karamazov 2003-12-16 08:33
Kan vara den bästa bok jag läst - på grund av sin allmängiltighet och odödliga svartsyn.
Korta, ibland bara en sida långa, noveller som ger ett starkt intryck, alla på sitt eget sätt. Lagerkvists bästa noveller finns här, bland annat mästerstycket Far och jag och Hissen som gick ner i helvetet.
Betyg 5

trollaki 2004-03-04 21:32
intressant novellsamling. Lagerkvists var så fantastiskt duktig på att skriva!!!
Samlingen innehåller "far och jag", den bästa lagerkvist-texten som jag läst hittills. alla novellerna i boken är intressanta, men "far och jag" är enastående!!!
Betyg 4

stigh 2004-09-20 14:01
Kort bok innehållandes inalles elva korta, egendomliga, djupa berättelser samt betraktelser. I denna bok tycker jag att berättelserna ”Far och jag” samt ”Källarvåningen” är de klart bästa (och längsta).

I ”Far och jag” beskrivs ängslan för framtiden och ”Källarvåningen” är den av berättelserna som bryter av från de övriga då den andas glädje och optimism. Sagan ”Hissen som gick ner i helvete” är också bra - fylld med symbolik och tecknad med häftiga beskrivningar. Sammantaget kan jag verkligen rekommendera läsning av dessa tre sagor, de övriga (som är alldeles för korta) kan däremot med fördel lämnas därhän.
Betyg 3

Astraia 2007-06-09 00:50
Vilket ljuvlig novellsamling. Lyhört skrivande fyllt med känslomässiga nyanser av visdom och mänskligt iakttagande. Berättelsernas upplägg som ofta präglas av finurliga avslut får mig osökt att tänka på Roald Dahls noveller, till exempel Tales of the Unexpected, men utan den träffsäkerhet och chockerande effekt Dalh eftersöker. Lagerkvists avslut är betydligt mer djupgående, men kräver också större finkänslighet och eftertanke. Språket är, som alltid, ren njutning.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Onda sagor


  Köp boken som film på cdon: