bokrecensioner boktips

Bödeln

Författare: Pär Lagerkvist
Genre: Klassiker
Ämnesord: analys
Utgivningsår: 1933
ISBN: 9174866346


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På en avskalad och konstlös prosa berättar Pär Lagerkvist om den eviga ondskan symboliserad av bödeln ¿ fruktad i den mörka medeltiden, avgudad i jazzåldern. Hans roman utkom första gången 1933 och är en allmängiltig skildring av världens onda krafter, men också en stridsskrift med otvetydig och skoningslös syftning på sin egen samtid.

Utdrag ur boken:
''- Ja det är klart att bödeln måste ha en makt som ingen annan, så när som han står det onda. Och att bilan och allt sådant har makt i sig själv, det är visst. Därför törs ingen komma sin hand vid det och inte vid något som bödelsfolk har rört vid.
- Jo, det är sant.
- Där är krafter tillstädes som ingen mänska ens kan ana, det är säkert det. Och det onda släpper inte, om det bara fått tag engång.
- Det vet du inte, sade en mas som suttit och tegat hela tiden. Det onda är inte lätt att riktigt lära känna, och får man göra det kan det hända att man blir förundrad.''

Medelbetyg: 4 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bödeln :
2004-03-04 21:26
generellt tycker jag mycket om Lagerkvists verk. Han var mycket duktig på att beskriva ångest, ondskan, rädsla, känslor av utanförskap och andra negativa känslor och tillstånd. jag tycker om stämningen i hans verk och om hans fantastiskt sätta att få läsaren att uppleva visa känslor och se visa bilder framför sig.
Bödeln är en mycket intressant bok. det finns mycket symbolism i den, som kanske ibland gör den lite svårt .Vissa saker kunde jag inte riktigt tolka, men med hjälp av några analyser av boken förstod jag lite mer.
En bra bok!
Betyg 4
2004-05-04 12:41
Behandlar ondskan som subjektivt begrepp och den lätthet med vilken våldsverkare kan komma att beundras av sin omgivning. Två, enligt min mening, alltför kortfattade berättelser vävs på ett lyckat sätt ihop till ett tänkvärt tankestråk. Tänkvärd i all sin enkelhet, men på intet sätt omstörtande i sin framställning.
Betyg 3
2004-09-29 22:33
Två sammanhängande betraktelser över Bödeln. Här personifieras mänsklighetens kollektiva ondska och vår reaktion inför död och förintelse i bödeln. Vi befinner oss på en skiten krog någon gång under medeltiden. Bödelns liv och verk diskuteras av några fattiga satar. Bödeln själv sitter ensam vid ett bord. Det betyder otur att bara vara i närheten av dödens tjänare, därför förblir han ensam. Senare möter vi Bödeln hyllad under nazisternas guldålder. Den starkes rätt och våldets essens är avgörande och bödeln själv ses som en liten komponent i det stora hela. Inte förrän bödelns själv höjer sin röst blir ondskan belyst från båda sidor.

För sin tid, en radikal uppgörelse med samtidens ondska. Idag känns den lite menlös. Jag gillar att Lagerkvist vågar använda riktigt "talspråk", dialekterna och slangspråket tvingar mig att läsa långsammare och få en färgrikare bakgrundsbild. Jag ger denna korta roman en treaplus. Den kändes tyvärr inte så angelägen.
Betyg 3
2007-01-08 17:57
En finkänslig berättelse om onskan och dödens roll i världen. Med vackert språk och spännande anekdoter skapas ett intressant landskap som bearbetar både livets skönhet och smärta. Lagerkvist visar också att det inte krävs många sidor i en bok för att få precis rätt saker sagda.
Betyg 5
2008-02-11 23:43
Bra bok men för några bilder :(
Vill ha en bättre logik i slutsammanhanget och mittendelen.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bödeln
Liknande böcker:
Sybil
 F. Schreiber