bokrecensioner boktips

Himlens hemlighet

Författare: Pär Lagerkvist
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, krig


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 2,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Himlens hemlighet :
2005-08-04 20:00
Himlens hemlighet

Himlens hemlighet är ett absurt och obegripligt drama som utspelar sig på ett halvt jordklot. Det halva jordklotet representerar mänskligheten och absolut inte individerna. Pär Lagerkvist ville utmåla människorna som förstörda och inte hela. (Och individen var givetvis fullständigt oförmögen till allt).

Dramats aktörer har alla olika strategier för att hantera livets meningslöshet och just meningslöshet har Lagerkvist lyckats förmedla genom meningslösa dialoger. Varför han valde att krångla till det så mycket när budskapet enbart är att allt är meningslöst kan jag inte lista ut.

Här följer några exempel på aktörer och strategier. En av aktörerna är en gubbe som sågar och han behöver inte fundera så mycket eftersom han är Gud själv. Detta får man inte veta i själva dramat utan det måste man gå en litteraturvetenskapskurs för att få reda på. En gubbe i kalott förstår inte gubben som sågar, med andra ord, han förstår inte gud. (Och det gör inte jag heller). Gubben i kalott påstår ändå att han vet vad allting går ut på och vad som är livets mening. Hans svar är att allt ska snurra, det är meningen med allt. En tredje aktör är en flicka som söker efter en gyllene sträng och här är det uppenbart att det är livets mening som eftersöks. En dvärg är också med och han är enbart cynisk. En femte aktör är en ung man som förgäves söker livets mening. Men det enda han möts av är meningslösheten. Han söker gemenskap och stöd men möts enbart av utanförskap och ett förakt från övriga aktörer.

Himlens hemlighet är avskalad och direkt. Den framhäver ångesten och grubblet över livets mening. Stämningen är uppgiven och allienerad. Ett fullständigt meningslöst drama om meningslösheten. Jag antar att Pär Lagerkvist är nöjd med sitt verk.
Betyg 1
2007-05-31 10:23
Ganska svår att förstå... Får medelbetyg
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Himlens hemlighet
Liknande böcker:
Eldsjäl
 A. Åhman
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Pissråtta
 D. Renklint
En omoralisk historia
 P. Sörman
Myteriet på Caine
 H. Wouk
De ofrälsta
 R. Harris
Vill du veta?
 N. Erlick