bokrecensioner boktips

Kod Rebecca

Originaltitel: The Key to Rebecca
Författare: Ken Follett
Genre: Thriller
Ämnesord: krig, mord, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 1980
ISBN: 9100452610


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ett krig, en kod och två mäns kamp på liv och död.

Nordafrika 1942. Rommels trupper tränger obevekligen fram mot Kairo, engelsmännens starkaste fäste. Den tyske generalen tycks omöjlig att besegra. Han har ett okänt vapen: en toppspion med en hemlig kod.

Alex Wolff är Rommels man och efter en fruktansvärd färd genom det glödheta Sahara lyckas han ta sig in i Kairo. Wolffs uppdrag är att stjäla brittiska militärplaner och sända dem till Rommel med hjälp av en kod, vars nyckel är förborgad i Daphne du Mauriers berömda roman ”Rebecca”.

En ung engelsk officer, Major Vandam, är snart Wolff på spåren men Wolff har redan byggt upp ett nät av hemliga kontakter där en kärlekstörstande magdansös spelar en viktig roll. Också Vandam tar en kvinna till hjälp, Elene, en vacker judinna som är beredd att använda sin skönhet i kampen mot nazismen.

Medan tyskarna rycker fram mot en annalkande seger är Vandam nu tätt i hälarna på Wolff. Här finns fantastiska scener: en vansinnesfärd på motorcykel genom det mörklagda Kairo; den plötsliga reflexen av ett knivblad, varmt framvällande blod och skuggan av en flyende mördare; en andlös kapplöpning med ett framrusande tåg. Follett bygger obönhörligen upp den vibrerande spänningen tills de båda motståndarna står öga mot öga i en gastkramande final.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kod Rebecca :
2009-07-29 08:42
Tidigare har jag läst ”Svarta fåglar”, vilken jag tycker var en bra thriller. Har även hört att ”Nålens öga” ska vara riktigt bra. Mina förväntningar krossades då jag mötte något som inte alls levde upp till mina förväntningar.

Boken innehåller relativt få sidor (295st) med ett okomplicerat språk. Det är någonting som saknas, men jag kan inte säga vad det är. Kanske är det så att beskrivningarna i boken har blivit lidande på grund av bokens knappa omfång. Jag kan inte finna spänningen i boken och jag känner inte någon gång att det är omöjligt att lägga ner boken för att sluta läsa.

Boken är på sina ställen ganska osannolik. Bland annat så anlitar huvudpersonen en helt vanlig kvinna, utan någon som helst passande utbildning, som ”agent” mot tyskarnas spion. Han lägger kvinnans liv i händerna på spionen, även fast han vet att denne iskallt mördade en annan kvinna i Turkiet.

Sexscenerna är ingående illustrerade i antingen dialog eller narrativ och man kan få en känsla av att man befinner sig i en erotisk novell.

Avslutningen känns aningen abrupt och ej genomtänkt. Det känns som att Follett bara ville få klart boken i tid och skicka den till tryckeriet.

Jag ger denna bok 2 av 5 i betyg.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kod Rebecca
Liknande böcker:
Röd signal
 J. Brännström
Dödsdansen
 M. Grund
Dödsdansen
 M. Grund
Blickfångarna
 M. Kallentoft
Öster om avgrunden
 T. Engström
Mirakelkammaren
 A. Kim
Samanthas svåra val
 K. Daniel
Ond tro
 A. Bailey
Vad hände med Barry?
 J. Lowery Nixon