bokrecensioner boktips

Svarta fåglar

Originaltitel: Jackdaws
Författare: Ken Follett
Genre: Thriller
Ämnesord: krig, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9789100580063


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Dagen D rycker allt närmare. Tyskarna vet att de allierades invasion kommer, men inte var och när. Då får Felicity "Flick" Clairet, agent inom brittiska Byrån för speciella aktioner i norra Frankrike, sitt svåraste uppdrag någonsin. Hon ska som ledare för en kommandogrupp kvinnor, i vilken alla saknar professionell träning, förstöra tyskarnas stora telefoncentral utanför Reims...

Medelbetyg: 4 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Svarta fåglar :
2007-07-04 04:42
Handlingen utspelar sig under andra världskriget, dagarna före de allierades invasion av det ockuperade Frankrike. Major Felicity Clairet ska få sitt svåraste uppdrag någonsin, nämligen att förstöra en, för tyskarna mycket viktig, telefoncentral. Tiden är knapp och hon får i uppdrag att under kort tid sätta ihop en grupp kvinnliga agenter, vilka ska utföra detta delikata uppdrag som kommer att visa sig vara ett avgörande steg för de allierades framgång i kriget.

En mycket bra och spännande thriller, där Follett lyckats klämma in den ena ingrediensen efter den andra. Förutom krig så finns det romantik, spioneri, humor. Resultatet är en mycket ”fyllig” berättelse som ständigt lockar till fortsatt läsning. Boken är mycket välskriven med ett språk som håller en medelsvår nivå.

Det enda som gör att jag inte ger den här boken betyget fem, är två orsaker; Dels så kunde romantiken ibland övergå i väl så tilltagna ekivoka scener, om inte rent erotiska. Detta kanske är okey om man gillar den typen av litteratur, men på något sätt tyckte jag inte att det hörde hemma i denna historia. Sedan hade boken potential till en femma ända fram till dess att det återstod ca 50 sidor, då den plötsligt slog av på tempot. Det som hade kunnat bli en riktigt bra upplösning med ett underbart slut, uteblev till min stora besvikelse.

Boken är ändå mycket läsvärd och jag rekommenderar den starkt. Betyget blir en stark fyra!
Betyg 4
2011-09-11 23:13
Mycket välskriven spänningsroman i klassisk stil. Den utspelar sig i det ockuperade Frankrike 1944 och det slår mig att just det året måste vara det mest optimala för spänningsromaner. Andra världskriget innehöll ju så mycket av allt, från värsta sortens ondska till bästa hjältemod. Det var militära strategier med globala konsekvenser, avgörande teknisk utveckling, raffinerat spioneri med avancerade koder etc. Det finns helt enkelt en aldrig sinande uppsjö av historier värda att beskriva.

"Svarta Fåglar" är berättelsen om en grupp brittiska kvinnor som får den ohyggligt svåra uppgiften att nästla sig in i ett av Gestapos högkvarter och sabotera en telefonväxel. Till sin hjälp finns den franska motståndsrörelsen.

Follett är en kompetent thrillerförfattare och lämnar inget åt slumpen. Här får vi följa huvudpersonerna från planering till aktion och det luktar kvalitet lång väg. Tempot är bra från start och accelererar ständigt.
Ett klart läsvärt proffsjobb.

Men jag undrar om uttryck som "Murphys lag" och "bra tänkt Einstein" användes redan 1944... Ingen teknisk miss kanske men taktiskt osmart ordval enligt mig.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Svarta fåglar
Liknande böcker:
Samanthas svåra val
 K. Daniel
Ond tro
 A. Bailey
Vad hände med Barry?
 J. Lowery Nixon
Sarek
 U. Kvensler
Regenten
 P. Jansson
Se mig falla
 M. Kallentoft
Tsarens krona
 C. Cussler
Leva och dö i Norden
 K. Genberg
Vinter
 P. Jansson