bokrecensioner boktips

I minnets labyrint

Författare: Ken Follett
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, spänning, vetenskap
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9789100579401


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är i januari 1958. En man vaknar på en järnvägsstation i Washington. Han minns inte hur han kom dit, har glömt var han bor, kan inte ens komma ihåg sitt namn. Han måste återfinna sin identitet,återupptäcka sitt liv. Sakta men säkert kommer han till insikt om att någon haft skäl att låta honom drabbas av minnesförlust, att han i själva verket är en nyckelperson i den pågående rymdkapplöpningen mellan supermakterna och sitter inne med kunskaper som vissa inte vill att han ska ha. På Cape Canaveral ska nedräkningen snart börja för Explorer I – och han är den ende som kan förhindra den katastrof som hotar.

Utdrag ur boken:
"Vem är jag?" skrek Luke till honom. "Berätta, vem är jag?".
"Hur skulle jag kunna veta det?" Han högg tag i Lukes handleder och försökte lossa hans grepp om rockkragen.
Luke bytte grepp och slöt händerna om mannens hals. "Jag vill inte höra mer skitprat", väste han. "Tala om vad som händer."
Rocken förlorade sitt lugn, ögonen spärrades upp av skräck. Han kämpade för att befria sig från Lukes grepp om halsen. När det misslyckades började han slå mot Lukes bröst. Det första slaget gjorde ont och Luke ryckte till, men han behöll sitt grepp och gick så nära att de följande slagen förlorade sin kraft. Han pressade in tummarna i sin motståndares hals så han inte kunde andas. Skräcken syntes i mannens ögon när luftstrupen klämdes åt.
Bakom Luke sade en skrämd förbipasserande: "Hallå där, vad håller ni på med?"
Luke blev plötsligt rädd för sig själv. Han dödade mannen! Han lättade på sitt grepp. Vad hade tagit åt honom? Var han en mördare?

Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I minnets labyrint :
2004-03-02 18:13
En man som söker sig själv, gammal vänskap, ofattbart svek, en kamp mot klockan... En väldigt spännande bok som varmt rekommenderas!
Betyg 4
2012-05-08 23:03
Jag håller Ken Follett som en av världens absolut bästa thrillerförfattare och den här spektakulära storyn lät som en ritigt godbit.

Det är 50-talets USA, efterkrigstid och rymdkapplöpning. I fokus hamnar en man som vaknar med minnesförlust på en järnvägsstation i Washington. Han vet inte vem han är, vad han heter, var han bor eller hur han kom dit. Det är således upplagt för ordentlig spänning.

Tyvärr lyfter inte historien riktigt. Alla smaskiga intiger till trots blir det en tämligen ordinär spänningsroman men standarddosering av förvecklingar och en intensiv final. Det är i huvudsak en genomarbetad historia men också en del hårresande övertramp när det gäller sannolikhet. Ovanligt när det gäller Follett.

Sammantaget en skaplig verklighetsflykt.
Betyg 3
Liknande böcker:
Under radarn
 L. Child
Du måste dö
 P. James
Koka björn
 M. Niemi
Morden i Vaxholm
 M. Franzén
En tavla för mycket
 M. Sylvan
Blodsådd
 K. Janouch
Den vidrige
 A. Wahl
Vinterland
 K. Faber