bokrecensioner boktips

Giganternas fall

Originaltitel: Fall of gigants
Författare: Ken Follett
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, religion, historia, kärlek, spänning, vetenskap
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174292046


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Spänning och romantik i historisk roman om makt och vanmakt
Giganternas fall är en ny magnifik historisk berättelse av Ken Follett. En skildring av fem olika familjer - från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales - och hur deras dramatiska livsöden länkas samman under det tidiga 1900-talets omvälvande händelser: första världskriget, ryska revolutionen, kampen för kvinnlig rösträtt... Handlingen rör sig från Washington till Sankt Petersburg, från kolgruvornas mörker och faror till palatsens glittrande ljuskronor, från diplomatins korridorer till de makthavandes sängkammare.

Som alltid hos Ken Follett förenas spänning, romantik och historisk autencitet i denna tätt sammanvävda historia om makt och vanmakt.
Giganternas fall är första delen i en trilogi och ges ut samtidigt i ett tiotal länder. I de följande två böckerna kommer vi att få följa de fem familjernas fortsatta öden under 1900-talets konflikter och kriser.
Medelbetyg: 4,14 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Giganternas fall :
2012-10-07 11:28
Ken Follett har lyckats med bedriften att sammanfläta spänning och romantik med det autentiska historiska flödet. Jag älskar den här boken från första sida till den sista. Ingen av karaktärerna tråkar ut med eftersom de har så skilda personligheter. Follett tar upp flera viktiga delar ur 1900-talets historia och väljer att sluta vid 1:a världskrigets fred.

Boken är den första i en trilogi (varav del 2 har utkommit nyligen) där läsaren får fortsätta följa familjerna under 2:a världskriget och sedan kalla kriget. Vissa delar av historien har han tagit sig vissa friheter att fylla i med egna idéer där korrekt data saknas. Jag är dock glad och inspirerad av att någon återger historien på ett så bra och intressant sätt. Många känner inte till mycket om 1:a vk och rör ofta samman det med 2:a vk samt att man inte känner till viktiga händelser som varför det stora kriget startade, hur bildades NF och hur var livet för vanliga människor i olika länder i början av 1900-talet. Jag rekommenderar dig att läsa detta mästerverk som väl förtjänar högsta betyg.
Betyg 5
2014-06-11 16:49
Lärde mig en massa nytt och blev väl underhållen.
Betyg 4
2014-06-30 10:03
Mycket bra och intressant bok som beskriver en rad händelser runt första världskriget.

Intressanta karaktärer och bra historisk återspegling.
Betyg 4
2014-12-28 16:08
Boken kryllar av stora mängder historiska fakta som ofta är intressanta - bakgrunden till och utvecklingen av första världskriget till exempel. Den genomgående historien kring några människor i olika länder är ganska schablonfylld, på såpoperanivå.
Folletts språk är ingen höjdare, han redovisar all den research som ligger bakom men på ett mycket torftigt sätt.
Jag tog mig knappt igenom boken eftersom jag tröttnade, och kommer inte att läsa de följande böckerna. Det finns för mycket som är oläst!
Betyg 2
2015-01-06 16:18
För lång, skyttegravsstrider och andra krigsbeskrivningar kunde kortas ner betydligt man förstår ändå att det var grymt.
Intressant och bildande men lite banalt i vissa delar. Jag är kluven. Jag rekommenderar den trots allt och ska kasta mig över fortsättningen !
Betyg 4
2016-09-16 08:12
En tegelsten där varje sida är guld värd. En roman som tar oss tillbaka i världs historien och genom att följa flera människoödwn som bor i olika delar av världen och tillhör olika samhälls klasser blir historien verklig. Jag älskade Giganternas fall som är försra delen i triologin och tar upp en del av vår blodiga historia som börjar med Första världs kriget. Jag kommer så klart läsa fortsättningen.
Betyg 5
2018-05-27 20:52
En bra och intressant bok med intressanta personligheter. Lärorik bok som tar upp stora historiska händelser och placerar dem i ett personligt perspektiv. Ser fram emot nästa del i serien.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Giganternas fall
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow