bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Atlantis och andra myter
Den stora döden
Englands Historia, del I
Ett stort lidande har..
Folkvandringstid
Gud vill det! : Nordis..
Harrisons krigshistori..
Historiebok för kakäls..
Hur är det med MacBeth..
I skuggan av Cathay
Illdåd
Jag har ingen vilja ti..
Jarlens sekel
Jourhavande historiker
Karl Knutsson
Krigarnas och helgonen..
Mannen från Barnsdale
Niding
Nordiska korståg
Ofärd
Slaveri
Slaveri 1800 till nutid
Stockholms blodbad
Stora döden
Stormaktens undergång
Liknande böcker:
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Fotbollen i London
 O. Lundh
Sanna historier om spi..
 P. Dowswell
Sanna historier om för..
 P. Dowswell
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Om arternas uppkomst g..
 C. Darwin
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSlaveri. 1500 till 1800

 
Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9185507245
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Dick Harrison, professor i historia och författare till ett flertal böcker, beskriver här slaveriets historia ur ett allomfattande, globalt perspektiv, från forntid fram till nutid. Denna andra del av tre behandlar perioden 15001800. Precis som i första bandet varvar Harrison en översiktlig skildring av utvecklingen med djupdykningar i enskilda slavars öden.

Här beskrivs det som kanske oftast förknippas med slaveri: Atlanten, triangelhandelns expansion och plantageekonomins förutsättningar. Men samtidigt utvecklades andra typer av ofrihet i den islamiska världen och vid Indiska oceanens kuster. Osmanska riket, en av epokens verkliga stormakter, blev så beroende av sitt slavsystem att imperiet i praktiken kom att regeras av en slavklan i Konstantinopel. De var sannolikt de mäktigaste och rikaste slavar som någonsin existerat, men de förblev ofria. Och i Nordafrika försattes hundratusentals europeiska fiskare, bönder och sjöfarare även skandinaver i slaveri.

I Slaveri 1500 till 1800 vänds även blicken mot slavarnas motstånd. Revolutioner gjordes och ibland upprättade de förrymda slavarna egna kungariken som stod sig i decennier. På 1790-talet reste sig slavarna i den franska kolonin i Saint-Domingue i ett uppror och skapade den första svarta republiken, Haiti.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Slaveri. 1500 till 1800 :


helix 2008-05-25 13:56
En mycket detaljerad exposé över slaveriet i världen under åren 1500-1800. Och verkligen HELA världen, inte "bara" slaveriet i Nord- och Sydamerika. För slaveriet var så mycket mer spritt (och accepterat) än så. Det är en av lärdomarna man drar när man läser den gedigna andra volymen av Harrisons projekt att ge oss slaveriets historia i världen.

Språket är inte svårt, och akademikern Harrison har valt att inte i löpande text redovisa sina källor, utan listar dem i slutet av boken. Det känns skönt att slippa alla dessa fotnotssiffror i texten.

Jag kan dock tycka att han grottar in sig alltför mycket i detaljer, och är man inte supoerduperintresserad av just det han för tillfället beskriver är det lätt att tappa tråden och tankarna vandrar iväg. Men som helhet en mycket läsvärd bok, och jag garanterar att alla som läser den lär sig något.
Betyg 3

Irenaeus 2012-05-23 20:38
Bra bok av Harrison som vanligt. Innehåller både fakta och person porträtt av såväl slavar som slavdrivare. En trevlig bok som jag kan rekommendera till alla. Man kommer själva slaveriet in på livet och får en bra bild av hur det var att vara slav. Lärorik och pedagogiskt väl uppbyggd bok.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Slaveri. 1500 till 1800


  Köp boken som film på cdon: