bokrecensioner boktips

Conquistadorerna De första koloniala imperierna

Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177896098


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Conquistadorerna De första koloniala imperierna :
2022-06-06 12:04
Dick Harrisons bok Conquistadorerna De första koloniala imperierna som ingår i Historiska Medias bokserie Världens dramatiska historia är en bra och lärorik bok.

Författaren Dick Harrison tar upp tre strukturella förutsättningar som låg bakom conquistadorernas framgångar. Västeuropéernas stora upptäcktsresor. Man hittade nya länder som man kunde angripa och erövra. Man hade skaffat sig ett militärteknologiskt och politiskt övertag. Där kungamakten var mycket starkare än ett sekel tidigare, och där furstar, adelsmän och kapitalstarka borgare samarbetade effektivt. Något liknande skedde ingen annanstans på jorden. För det tredje hade européerna något folken i nya världen saknade utbredd immunitet mot förödande sjukdomar.

De spanska erövrarna som kom till Amerika under 1500-talet kallas conquistadorer och de
kom från skiftande sociala samhällsskikt, men gemensamt för dem alla var att kriget ansågs som den enda värdiga sysslan. Århundraden av strider mot morerna (muslimer) på den iberiska halvön (Spanien och Portugal) hade format en krigisk tradition där det likt korsfararna ingick att föra krig mot hedningar i korsets tecken. För många av conquistadorerna var också hoppet om rikedom och berömmelse en viktig drivkraft; "Gud, evangelium och ära" var deras motto. Men de allra flesta av de tusentals som sökte guld och ära i Amerika misslyckades.

1500-talet var conquistadorernas århundrande i Amerika. Conquistadorerna erövrade hela Central och Sydamerika, med undantag från Brasilien som blev portugisiskt.

De mest kända conquistadorerna är Hernán Cortés, som krossade och lade under sig aztekernas rike i nuvarande Mexiko, och Francisco Pizarro, som erövrade inkariket som omfattade stora delar av dagens Ecuador, Peru och Chile.

Dick Harrison tar även upp triangelhandeln. Namnet kom av att fartygen rörde sig mellan kontinenterna i en stor trekant: hantverksprodukter skeppades från Europa till Afrika, slavar från Afrika till Amerika, socker från Amerika till Europa.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Conquistadorerna De första koloniala imperierna
Liknande böcker:
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund
Kampen om Afrika
 A. Karlsson
Moralpanik och lågkult..
 T. Gustafsson
Dracula
 K. Harrison Lindbergh