bokrecensioner boktips

Andra världskriget

Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, historia
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789177898597


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Andra världskriget :
2022-07-13 22:45
Dick Harrisons bok, Andra världskriget, som ingår i Historiska Medias bokserie, Världens dramatiska historia, är en kort men välskriven bok.

Andra världskriget 1939-1945 är den hittills mest omfattande och blodigaste konflikten i människans historia. Under kriget miste mellan 50 och 60 miljoner människor livet, varav ca 13 miljoner i förintelsen.

Andra världskriget omfattade flera små och stora konflikter som utkämpades på olika ställen i världen. På ena sidan stod axelmakterna som i första hand bestod av Tyskland, Italien och Japan. Den andra sidan utgjordes av de allierade som framförallt var Storbritannien, Frankrike, Sovjetunionen och USA.

Författaren tar i boken upp orsakerna till att Andra världskriget bröt ut.
Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att Hitlers aggressiva utrikespolitik som hade sina rötter i den orättvisa Versaillesfreden och som därtill var en del av den nazistiska ideologin och västmakternas eftergiftspolitik, var de starkaste orsakerna till Andra världskrigets utbrott.

Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till större delen av Europa.

Dick Harrison ta även upp Operation Barbarossa som var tyskarnas täcknamn för deras invasion av Sovjetunionen, som påbörjades den 22 juni 1941. Hitlers plan var att skapa livsrum i öst åt det tyska folket, samt lägga beslag på Sovjetunionens tillgångar av olja.

Konsekvenserna av Andra världskriget blev att bland annat staden Dresden i södra Tyskland bombades med brandbomber och stora delar av den historiska stadskärnan jämnades med marken. Även städer som London, Hamburg och Rotterdam tog enorm skada av flygangreppen. I Sovjetunionen och i övriga Östeuropa var det många städer som i stort sett utplånades under kriget.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Andra världskriget
Liknande böcker:
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Dreyfusaffären
 A. Marklund
Kampen om Afrika
 A. Karlsson
Moralpanik och lågkult..
 T. Gustafsson
Dracula
 K. Harrison Lindbergh